"Loch Ness" de Transilvania, lacul cu legende al Romaniei. La ce captura record viseaza pescarii
Toti au auzit de Delta Dunarii insa putini stiu ca in inima Ardealului exista un loc asemanator cu peisaje superbe. Este vorba despre lacul Sacalaia, din apropiere de Cluj, care a aparut peste o fosta salina.
Tinutul ascunde un secret, stiut doar de pescarii locului. In adancuri, exista stiuci uriase. Tocmai din aceasta cauza, multi numesc intinderea de apa, mai in gluma, mai in serios, ''Loch Ness'' de Transilvania.
Lacul Stiucii se afla intre Cluj si Gherla pe Drumul European 576. Aici, acum 2000 de ani, romanii au inceput sa exploreze o salina.
Insa odata cu retragerea legiunilor, locul a fost parasit. Muntii de sare s-au prabusit iar apa de ploaie si aluviunile au inceput sa balteasca. In timp s-a format un lac de o frumuste uluitoare. Este o placere sa admiri pasaretul si barcile pescaresti plutind intr-o dulce stare de liniste.
Pescarii vin aici sa isi incerce norocul, fascinati de o legenda veche a zonei: o stiuca de 20 de kilograme a iesit la suprafata si s-a lasat prinsa in navoade, pentru a fi admirata in toata splendoarea ei.
Cei care au preseverat au prins si exemplare de 25 de kilograme. Nu degeaba numesc zona Loch Ness de Transilvania, in asteptarea "monstrului".
"Trofeul meu. Bineinteles, e stiuca! Cea mai mare pe care am prins-o, acum opt ani, avea 8 kilograme.", spune un pescar.
Astazi, insa stiucile uriase au stat departe de momela dar pentru ciorba si gratar s-a gasit peste. Desigur, alaturi de un pahar de vin alb, sec, din Podgoria Tarnavelor.
Lacul este printre cele mai spectaculoase din Transilvania, fiind singurul unde creste, la fel ca in Delta Dunarii, stuf plutitor. Zona, care se intinde pe 140 de hectare si este rezervatie naturala. Desi lacul s-a format peste o fosta salina, apele lui sunt dulci, datorita depunerilor de aluviuni si sedimente organice.
"Sunt mai multe legende cu lacul asta, una e ca a fost o mina care s-a surpat si asa s-a format lacul. Alta e ca s-a scufundat aici un sat roman.", spune Mircea Bob, paznicul lacului.
Cand apa este foarte limpede se putea zari turla unei bisericute. De-a lungul timpului multi au coboarat in adancuri in speranta ca vor vedea micuta localitate. Unii dintre ei nu s-au mai intors niciodata.