Localnicii din Techirghiol sunt in alerta. O decizie aprobata de Guvern ar duce la disparitia unui adevarat brand romanesc
O minune a naturii, Lacul Techirghiol este in pericol sa dispara daca namolul cautat in toata lumea pentru proprietatile sale miraculoase, va fi vandut, la tona, in straintate.
Autoritatile din sudul litoralului sustin ca Guvernul ar fi aprobat unei firme o licenta de cercetare sub care se ascund, de fapt, intentii de exploatare.
In timp ce sanatoriile din zona returneaza namolul folosit in lac pentru a regenera resursa naturala, reprezentantii investitorului au recunoscut ca ar putea sa-l exporte bani buni. Lacul Techirghiol, unic in Europa prin calitatile lui, se afla sub protectia UNESCO.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un adevarat brand romanesc, Techirghiolul aduce in fiecare an in zona peste 100.000 mii de turisti, dintre care jumatate sunt straini.
Cel mai mare lac salin din Romania isi datoareaza celebritatea namolului sapropelic, bogat in materii organice.
Proprietatile medicale unicat ajuta la vindecarea sau ameliorarea unor afectiuni cum ar fi sterilitatea, reumatismul sau boli ale pielii.
Singurii care extrag namolul la aceasta ora sunt cei de la sanatoriul din localitate, care il distribuie apoi in toate centrele de pe litoral. Exista insa o regula clara: "Namolarii ies pe Techirghiol in fiecare zi. Aduna cel putin 16 tone de namol care pleaca apoi catre toate sanatoriile balneare de pe coasta romaneasca a Marii Negre. Dupa folosire, namolul se intoarce in Techirghiol pentru regenerare si asa se face ca lacul acesta este o oaza de aur negru."
Reporter: Daca namolul folosit nu mai ajunge in Techirghiol, exista riscul ca lacul sa sece, sa ramanem fara acest produs?
Carmen Oprea, cercetator: Cu siguranta, da! Acesta este motivul pentru care pazim cu strasnicie aceasta bogatie"
Numai ca acest zacamant, mai pretios decat aurul, cu efecte miraculoase, ar putea sa dispara prin excavare si apoi export. O firma din Caransebes a primit acceptul Guvernului sa faca prospectiuni in cautarea unor zone virgine din lac, pline cu namol.
Autoritatile locale sustin insa ca acesta este primul pas pe care firma, cu investitor german, l-a facut in vederea exploatarii namolului. Intr-o dezbatere publica, reprezentantii societatii sustin insa ca vor sa construiasca in zona un centru SPA si de agrement, dar ca nu exclud exploatarea namolului ca marfa.
Tiberiu Duma, reprezentantul investitoruilui german: "Noi am facut un calcul foarte grosier legat de ce-ar insemna sa exploatam acest lac de acum incolo. Pe suprafata pe care noi am identificat-o ca fiind potential mediu de exploatare. Noua ne-ar trebui ca pe acea suprafata sa exploatam cam 500 de ani ca sa dispara cu totul namolul."
Reporter: Oricine poate sa vanda namolul?
Aurel Gheorghe, presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale: Resursa minerala rezultata in urma expolatarii prin licenta de exploatare este o marfa. Marfa aceasta urmeaza cursul pietei.
Autoritatile din sudul litoralului spun insa ca acest lucru inseamna, de fapt, disparitia turismului medical din zona si, mai grav, distrugerea lacului.
Robert Serban, primarul orasului Eforie: "Asta au spus reprezentantii societatii Formin si reprezentantul Ministerului Economiei, care a spus foarte clar ca nu exista vreo lege in Romania care sa interzica exportul namolului de Techirghiol."
Roxana Almasan, manager sanatoriul Techirghiol: "Namolului ii trebuie 30 de ani ca sa poata recupera proprietatile de care ne bucuram astazi."
Practic cei nemultumiti de situatie solicita Guvernului ca in licenta de exploatare sa apara interdictia de a exporta namolul, dar si obligatia de a-l valorifica numai in zona costiera a Marii Negre.
Iulian Soceanu, primar Techirghiol: "Este clar ca in momentul in care aceasta resursa ar disparea din zona noastra, putem sa ne si stergem de pe harta statiunilor balneare."
Reprezentantii Agentiei Nationale de Resurse Minerale, aflata in subordinea Guvernului, care a acordat licenta de cercetare firmei din Caransebes, precizeaza ca vor oferi marti un punct de vedere oficial.