Fostul primar din Pungesti: Am fost scos de jandarmi din masina, tarat pe asfalt, apoi am lesinat

×
Codul embed a fost copiat

Ziua de luni a inceput cu violente la Pungesti, in Vaslui, unde s-au "aprins" iarasi spiritele impotriva companiei Chevron care vrea sa exploateze gazele de sist din zona.

Luni dimineata, 100 de oameni au incercat sa blocheze utilajele companiei, iar jandarmnii au intervenit. In urma confruntarilor, fostul primar al comunei si un localnic au ajuns la spital, dupa ce li s-a facut rau in timpul protestului. In vreme ce protestatarii au lansat acuzatii grave la adresa jandarmilor, seful lor sustine ca nu au folosit forta.

Localnicii din Pungesti au incercat sa rupa randurile jandarmilor. Insa raportul fortelor a fost inegal: 100 de protestatari care voiau sa blocheze utilajele companiei s-au trezit fata in fata cu 250 de jandarmi, cat au declarat autoritatile. Oamenii sustin ca au fost loviti de fortele de ordine.

Jandarmii au respins aceste acuzatii si au sustinut ca au intervenit fara sa foloseasca forta. Spun ca erau in zona pentru a debloca drumul de acces catre proprietatea companiei care vrea sa exploreze gaze de sist.

Tensiunile in Pungesti au inceput la 4:00 dimineata, cand in zona au ajuns camioane pline cu jandarmi trimise din Bacau si Vaslui. Ca sa evite conflictele cu satenii, asa cum s-a intamplat acum o luna si jumatate, angajatii companiei au fost insotiti de aceasta data de un impresionant dispozitiv de protectie.

Citește și
John Engler
Fostul guvernator american John Engler: "Exploatarea gazelor de sist, satisfacatoare in SUA"

Fortele de ordine au demolat tabara improvizata de localnici, ca forma de rezistenta fata de exploatarea gazelor de sist, apoi au organizat un cordon de securitate.

In acelasi timp, cei din tabara au dat alarma in sat inclusiv si au tras si clopotele de la biserica.

In urma conflictelor, fostul primar al comunei a ajuns la spital cu o coasta rupta, iar un alt barbat a avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce a lesinat in timp ce protesta.

Pe 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania.

Cronologia evenimentelor, luni, 2 decembrie 2013:

UPDATE 17:12 Fostul primar din Pungesti, Costica Spiridon, care luni dimineata a fost dus cu o ambulanta la SJU Vaslui, sustine ca in momentul in care a blocat cu masina drumul a fost scos de jandarmi din autoturism si tarat pe asfalt.

Costica Spiridon a ajuns in zona unde au loc protestele de la Silistea luni dupa-amiaza, la scurt timp dupa ce a fost externat de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Vaslui, el spunand ca vrea sa fie alaturi de manifestatii care se afla in continuare in zona barajului creat de Jandarmerie.

El a povestit momentul in care a incercat sa blocheze cu masina drumul, luni dimineata, si a fost ridicat de jandarmi.

"La scurt timp dupa ce am reusit sa pun masina de-a latul soselei jandarmii mi-au deschis portiera si m-au scos cu forta din interior pentru ca n-am mai reusit sa blochez portiera. Probabil in acel moment cand m-au scos cu forta din masina mi-a fost fracturata o coasta. Apoi m-au tarat pe jos, pe asfalt, dupa care nu-mi mai amintesc nimic pentru ca am lesinat. Cand mi-am revenit eram deja in ambulanta si eram undeva pe la intrarea in municipiul Vaslui, in drum spre spital. Un jandarm m-a calcat si pe genunchi, astfel incat am si acea contuzie la picior", a declarat pentru corespondentul Mediafax Costica Spiridon.

UPDATE 12:28 Scandal monstru, luni dimineata, intre fortele de ordine si localnicii din Pungesti, judetul Vaslui. Totul a pornit de la aparitia in zona a angajatilor Chevron, care aduceau utilajele necesare exploatarii gazelor de sist.

Angajatii companiei erau insotiti de agenti de paza, politisti si circa 1.000 de jandarmi din mai multe judete. Fortele de ordine au demolat tabara improvizata de localnici, ca forma de rezistenta fata de exploatarea gazelor, apoi au organizat un cordon de securitate.

Satenii au protestat fata de aceste masuri si se plang ca au fost bruscati, loviti si dusi la dube.

Seful Jandarmeriei, Mircea Olaru, a declarat ca 250 de jandarmi sunt mobilizati in zona Pungesti (Vaslui) si ca "in niciun moment" jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare impotriva protestatarilor.

El a precizat ca cei 100 de protestatari de la Pungesti au fost somati legal sa deblocheze drumul de acces catre proprietatea companiei care vrea sa exploreze gaze de sist in zona, oamenilor cerandu-li-se sa permita accesul utilajelor pe terenul companiei.

Olaru a mai afirmat ca unii dintre localnici au deblocat drumul, in timp ce altii au refuzat, ramanand in continuare pe carosabil. in aceste conditii, oamenii "au fost ridicati" de jandarmi si dusi la Politie pentru a fi identificati.

Potrivit acestuia, aceeasi persoana care a protestat si in 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costica Spiridon, a blocat drumul cu masina personala, apoi si-a abandonat acolo autoturismul.

"A fost indepartata masina de pe carosabil, iar barbatul a fost dus la sediul Politiei, ulterior el ajungand la spital din cauza unor probleme de sanatate mai vechi", a mai spus seful Jandarmeriei Romane.

Reprezentantii Chevron au anuntat, luni dimineata, ca la ora 7.00 au fost incepute lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie in zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje.

Localnicii care stau in tabara sustin ca luni dimineata, in jurul orei 04.30, jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe uni dintre ei, oamenii spunand ca, in total, au fost ridicate de catre jandarmi 30 de persoane. O parte din protestatari sustin ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

Doi dintre protestatari au fost preluati de ambulante si transportati la Spitalul Judetean din Vaslui.

Potrivit reprezentantilor Serviciului Judetean de Ambulanta, una dintre persoane - Costica Spiridon, fostul primar din Pungesti din perioada 2000-2004 - a suferit o lipotimie in urma unui atac de panica, iar cel de al doilea protestatar transportat la spital a acuzat dureri in piept.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Irina Radu, a declaat ca "misiunea jandarmilor este sa asigure un climat de normalitate la Pungesti" si ca in timpul deplasarii jandarmilor in zona aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judetean, sapte dintre acestea fiind ridicate si duse la Politie.

"Peste 100 de persoane au blocat drumul judeten si au avut un comportament ostil, iar jandarmii au actionat pentru deblocarea caii de acces. Sapte persoane au fost duse la Politia Vaslui. Este normal ca jandarmii sa actioneze pentru asigurarea ordinii si linistii publice, fiind o zona speciala", a afirmat Irina Radu.

ora 11.00 La ora transmiterii acestei stiri, in zona taberei de la Pungesti sunt zeci de masini ale Jandarmeriei, Politiei si Ambulantei, iar drumul judetean este blocat cu garduri metalice. In zona nu este permis accesul jurnalistilor, carora li s-a spus ca masura este luata pentru "siguranta" lor.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat, in 16 octombrie, in zona localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, unde compania Chevorn intentioneaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui.

Localnicii au blocat atunci drumul judetean Vaslui - Garceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petroliera sa patrunda in perimetrul luat in concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. Dupa protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi si un vagon de dormit, unde o parte dintre ei stau si pe timpul noptii, zona fiind numita "tabara de rezistenta de la Pungesti".

Ulterior, reprezentantii companiei Chevron si-au retras specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a anuntat apoi ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune.

In 27 noiembrie, aproximativ 200 de localnici din comuna vasluiana Pungesti s-au adunat din nou in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, oamenii spunand atunci ca au recurs la acest gest dupa ce in zona au vazut mai multe masini ale Jandarmeriei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Liviu Dragnea, la
Liviu Dragnea, la "Dupa 20 de ani": Cetatenii din Pungesti pun presiune pe 20 de milione de oameni

Liviu Dragnea a declarat la Dupa 20 de ani, intr-o discutie despre gazele de sist, ca 200 de oameni din Pungesti, care sunt mintiti de preotul din sat sau de ONG-uri din Vaslui, incearca sa blocheze accesul a 20 de milioane de romani la dezvoltare.

Fostul guvernator american John Engler:
Fostul guvernator american John Engler: "Exploatarea gazelor de sist, satisfacatoare in SUA"

John Engler, fost guvernator al statului Michigan, a vorbit, la emisiunea "Dupa 20 de ani" , despre investitiile americane in Romania, exploatarea gazelor de sist, ridicarea vizelor pentru romani si despre relatiile SUA-Romania.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.