Localități în carantină și focare de Covid din ce în ce mai mari. ”Lupta cu boala nu se duce în spital, ci în comunitate”
În toată țara se înmulțesc focarele de coronavirus. Zonele cele mai afectate sunt Argeș, București, Prahova și Dâmbovița. Orașul Făget și trei sate învecinate au intrat de duminică seară în carantină.
Iar într-o comună din Prahova, aflată și ea în carantină, un tânăr care a fugit la mare este căutat de polițiști.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În același timp, crește și numărul cadrelor medicale infectate.
Luni, la Făget, primul oraș din România intrat în carantină după ridicarea stării de urgență, pe străzi și în parcuri nu era nimeni.
”Polițist: În Făget duceți mașina?
Șofer: Nu, nu!
Polițist: Atunci vă întoarceți”.
Carantina a intrat în vigoare de duminică, de la ora 19. Nimeni nu mai are voie să intre și să iasă, doar dacă merge la lucru, transportă marfă sau are nevoie de asistență medicală.
”Șofer: Am fost și eu blocat în carantină, acum șase săptămâni am venit din Spania.
Reporter: Vă sperie atâtea cazuri de coronavirus?
Șofer: Nu, nu. Eu cred în Dumnezeu. Până la urma urmei, ce o fi, o fi!".
Nicolae Slev, inspector șef IJJ Timiș: "Din acest moment este obligatoriu portul măștii și pe stradă și în locurile publice, cei care merg la serviciu au nevoie de adeverință de la angajator”.
Carantina este valabilă 14 zile. În cazul în care focarul nu va fi limitat, se va prelungi.
Și în Prahova s-a întregistrat luni un record de îmbolnăviri: 120 de persoane au fost depistate pozitiv.
La Gornet, localitate aflată în a cincea zi de carantină, oamenii au primit și măști de protecție din partea autorităților.
Liliana Maxim, purtător de cuvânt al Prefecturii Prahova: ”Oamenii ar trebui să înțeleagă, să nu forțeze această carantina, să nu părăsească localitatea nejustificat”.
Însă tocmai acest lucru nu a înțeles un tânăr din localitate care a crezut că nimeni nu îi va remarca lipsa.
Cu o declarație falsă a plecat la mare, de unde a postat și poze pe Facebook, să îl vadă prietenii. Acum este cercetat penal și este căutat de autorități.
Zeci de doctori infectați
Este alertă și la Mănăstirea Văratec. Aici, potrivit Direcției de Sănătate Publică, un preot și o măicuță de la mănăstire sunt internați în stare gravă la ATI, la Spitalul din Piatra Neamț. Lăcașul de cult este încă deschis vizitatorilor.
"Nu mi-a zis nimeni că au fost aici infectați. Dacă știam, nu mai intram".
"Știu că sunt infectați aici, dar eu am mască, am grijă, mă protejez".
Un focar de coronavirus a izbucnit și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Craiova. Zeci de cadre medicale s-au îmbolnăvit.
Ștefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj: "S-au depistat mai multe cazuri pozitive, asimptomatice, ajungându-se la data de astăzi, 27, să fie 47 de cazuri".
În toată țara, medicii și autoritățile atrag atenția asupra gravității extreme a situației. Sistemul este aproape depășit.
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: "Riscăm în scurt timp să fim sufocați, din păcate sunt și un număr care nu vor să creadă că există boala nici acum, care consideră că purtarea măștii este sub demnitatea lor și vom avea foarte multe cazuri care vor evolua sever, vor rămâne cu sechele sau vor deceda. Lupta cu boala nu se duce în spital, lupta cu boala se duce în comunitate".
Cele mai mari focare de coronavirus se înregistrează la această oră în București, Suceava, Argeș, Brașov, Galați și Dâmbovița.