Procesul lui Dragnea se termină astăzi. Excepțiile invocate de avocați au fost respinse

×
Codul embed a fost copiat

Procesul în care liderul PSD Liviu Dragnea este judecat pentru acuzații de corupție a ajuns la final. La instanța supremă au loc acum pledoariile finale în fața completului de 5 judecători, însă decizia nu va fi dată luni, ci peste câteva zile!

Liviu Dragnea, principalul protagonist al acestui dosar de corupție, a decis să nu se prezinte, luni, în fața instanței.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

Un avocat a încercat să-i convingă pe judecători să-l achite pe Liviu Dragnea pentru că acuzația de fals intelectual s-ar fi prescris din 2013, iar pentru cealaltă acuzație de abuz în serviciu - pentru care Dragnea a fost deja condamnat în primă instanță - nu ar exista probe.

În schimb, procurorii DNA au cerut nu doar condamnarea lui Dragnea, ci chiar majorarea pedepsei dată în primă instanță, spunând că, ținând cont de probele de la dosar, președintele PSD ar trebui să primească o pedeapsă mai mare, orientată spre mediu, ceea ce ar putea însemna o pedeapsă de 7 ani și jumătate de închisoare.

Citește și
sigla PSD
Prima reacţie a PSD după amânarea procesului lui Dragnea. "Noi ne mândrim"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Instanța va amâna această pronunțare pentru câteva zile, posibil și o săptămână. Trebuie subliniat faptul că la sfârșitul lunii mai o judecătoare din completul de 5 se va pensiona, astfel că pronunțarea trebuie dată până la 1 iunie.

Desfășurarea evenimentelor, LIVE-update:

UPDATE 16.35 Un procuror DNA a cerut ca Dragnea să fie condamnat şi pentru instigare la fals intelectual, iar pedepsele aplicate acestuia să fie orientate spre mediu şi nu spre minim, aşa cum a apreciat instanţa de fond.

"DNA a făcut apel faţă de soluţia de achitare dată de instanţa de fond în cazul inculpatului Liviu Dragnea. Soluţia instanţei de fond este nelegală şi netemeinică. Există probatorii privind transferul de rezoluţie infracţională de la Floarea Alesu la Liviu Dragnea, atât în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu, cât şi cu privire la falsul intelectual. Instanţa de fond a stabilit că Liviu Dragnea a avut un ascendent asupra inculpatei Floarea Alesu. Vă solicităm să dispuneţi condamnarea inculpatului Liviu Dragnea şi pentru infracţiunea de fals intelectual. Dragnea este autorul moral al infracţiunii de abuz în serviciu comisă de Floarea Alesu. Vă solicităm să reanalizaţi probatoriile şi să majoraţi spre mediu pedepsele", a spus procurorul DNA, potrivit Agerpres.

UPDATE 16.00 Decizia în dosarul Bombonica nu va fi pronunțată astăzi. Completul de 5 judecători va decide soarta lui Liviu Dragnea peste câteva zile!

UPDATE 15.25 Excepțiile invocate de avocații lui Liviu Dragnea au fost respinse, astfel că procesul liderului PSD se termină astăzi, urmând să fie anunțată data când va fi pronunțată decizia.

La această oră au loc dezbaterile si pledoariile finale!

Un avocat din dosarul Bombonică a cerut amânarea judecării procesului liderului PSD Liviu Dragnea, până după ce se va fi pronunțat CCR în chestiunea completurilor specializate! De asemenea, avocații lui Dragnea au invocat și două excepții de neconstituționaitate.

Nu în ultimul rând, avocații lui Dragnea au contestat compunerea completului care l-a condamnat pe liderul PSD în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare!

UPDATE 14:00 Procesul în care se discută dosarul lui Liviu Dragnea privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman a început luni la ÎCCJ, un nou procuror DNA fiind desemnat în acest caz.

Acesta a anunţat, în instanţă, că retrage cererile făcute anterior de sesizare a Curţii Constituţionale cu două excepţii. El a arătat că cele două sesizări nu au legătură cu judecarea apelului în acest dosar.

Totodată, noul procuror DNA a renunţat şi la o cerere de schimbare a încadrării juridice în cazul a trei inculpaţi din dosar.

300 de susținători ai lui Dragnea la ÎCCJ

 

La precedentul termen al procesului, în aprilie, avocaţii lui Dragnea au obţinut amânarea dosarului până când Curtea Constituţională va lua o decizie cu privire la presupusul conflict de natură constituţională dintre Parlament şi Instanţa supremă pe tema completurilor specializate pe cazurile de corupţie.

Potrivit Agerpres, luni dimineaţă, la sediul ÎCCJ s-au aflat în jur de 300 de susţinători ai lui Dragnea, care au ocupat toate trotuarele din jurul Instanţei supreme. Ulterior, în jurul orei 13,00, la cererea jandarmilor, care le-au reamintit că participă la o adunare publică neautorizată, aceştia au părăsit zona.

Unii dintre ei aveau pancarte pe care scria „România, nu îţi mai devora patrioţii" sau „Dragnea în libertate / Opriţi fosta Securitate!". 

Unii dintre acești susținători au spus că sunt convinși 100% de nevinovăția lui Liviu Dragnea și că îl consideră cel mai bun lider pentru România.

DNA a ridicat excepţii de neconstituţionalitate în dosar


La termenul din aprilie, procurorul de şedinţă a ridicat două excepţii de neconstituţionalitate în legătură cu prevederile art. 29 din Legea 78/2000 şi art. 174 din Codul penal. Acum, judecătorii ar urma să înceapă prin a discuta dacă trebuie să sesizeze CCR şi în legătură cu aceste excepţii.

Liviu Dragnea a dat o declaraţie în faţa instanţei, în care şi-a susţinut nevinovăţia. "Sunt total nevinovat şi vreau să vă asigur, indiferent de ce veţi decide, că nu am ştiut despre cele două că nu merg la serviciu şi părerea mea este în continuare că acest dosar e unul politic şi că timpul va confirma acest aspect", a spus Dragnea.

 

Dragnea, condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni

 

Pe 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care vizează angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi Anisei Niculina Stoica. Pedeapsa a rezultat după ce a fost anulată suspendarea pedepsei din Dosarul Referendumul.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman.

DNA susţinea că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Procurorii afirmau că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.

Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Decizia ICCJ după ce DNA a cerut termene mai scurte în procesul lui Dragnea
Decizia ICCJ după ce DNA a cerut termene mai scurte în procesul lui Dragnea

ICCJ a respins cererea DNA de preschimbare a termenului de judecată în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Prima reacţie a PSD după amânarea procesului lui Dragnea.
Prima reacţie a PSD după amânarea procesului lui Dragnea. "Noi ne mândrim"

Postare neaşteptată pe pagina de Facebook a social--democraţilor luni după-amiază.

Sentința în dosarul lui Liviu Dragnea va fi dată de completul tras la sorți în 2018
Sentința în dosarul lui Liviu Dragnea va fi dată de completul tras la sorți în 2018

Secţiile Unite alte Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis joi că dosarele intrate la sfârşitul anului trecut pe rolul completurilor de cinci judecători în care nu au fost administrate probe rămân la completurile trase la sorţi în decembrie 2018.

25 de dosare au fost amânate pentru 2019. Printre cei vizați: Dragnea, Greblă, Ponta sau Hrebenciuc
25 de dosare au fost amânate pentru 2019. Printre cei vizați: Dragnea, Greblă, Ponta sau Hrebenciuc

Activitatea instanţei supreme este paralizată. Toate procesele completurilor de 5 judecători, inclusiv cel al lui Liviu Dragnea, în dosarul în care în prima instanță a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, au fost amânate.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.