În timp ce aviația a continuat să bombardeze Fâșia Gaza, la sol, armata israeliană a făcut primele incursiuni în enclavă, cu ajutorul infanteriei și tancurilor. Sunt raiduri localizate, prin care au fost „vânați” teroriști Hamas, distruse rachete și baze de lansare și au fost adunate informații despre ostatici.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Inamicii noștri abia ce au început să plătească (pentru masacrul comis). Nu voi spune mai multe despre ce va urma, dar vă zic atât. Acesta e doar începutul.”
Este momentul în care un obuz lansat de armata israeliană spre sudul Libanului aterizează peste un grup de jurnaliști străini. Explozia a distrus o mașină și a rănit mortal un cameraman al agenției de presă britanice Reuters.
Alți şase jurnaliști - de la televiziuni și agenții de știri internaționale - au fost răniţi. Issam Abdallah asigura o transmisiune video în direct din sudul Libanului, unde în ultimele zile au avut loc schimburi de focuri între forțele israeliene și luptătorii Hezbollah.
Armata israeliană a bombardat periferiile mai multor localităţi libaneze de graniţă, după o explozie la gardul ce marchează frontiera dintre cele două ţări.
În Gaza are loc un dramatic exod din nordul enclavei către zonele din sud, la apelul armatei israeliene. Familii întregi, cu bătrâni, copii și femei gravide fac drumul pe jos.
Femeie: ”Nu avem unde sta. Locuiam în casa mătușii mele, dar acum trebuie să plecăm. Nu știm unde mergem și deja mă iau durerile nașterii.”
Tel Aviv-ul a anunțat că în zona de nord, unde se află orașul Gaza și două mari tabere de refugiați, vor urma acțiuni militare menită să distrugă infrastructura, sediile și puterea militară a grupării Hamas.
Hamas le-a cerut palestienilor să ignore ordinul de evacuare, iar mulți au ascultat, convinși că nu pot fi în siguranță niciunde. Mai ales că nici sudul enclavei nu a fost cruțat de bombardamente. În localitatea Khan Younis, civilii care au fugit din calea bombardamentelor s-au întors să găsească cartiere întregi distruse de bombardamentele israeliene.
Palestinian: ”Ne e teamă să plecăm în altă parte. Ne vor distruge, nu știm unde să mergem, nu știm ce să facem. Am lăsat totul și am fugit. Unde mergem, lume? Mulți au fost luați de ambulanțe, iar de alții nu mai știm nimic.”
Instituțiile din Gaza patronate de ONU s-au transformat în centre de refugiați, umplute în ultimele zile până la refuz. După ce a mers pe jos nouă kilometri, o familie s-a lovit de un refuz când a cerut găzduire într-o școală a Națiunilor Unite: ”Avem nevoie de adăpost. Primiți-ne aici. Nu avem unde sta. Am venit din Beit Lahia. Suntem morți oricum.”
Riyad Mansour, reprezentantul permanent al Palestinei la ONU: ”Asta e curățare etnică. Asta e crimă împotriva umanității și trebuie să fie oprită.”
Secretarul General al ONU a cerut Israelului să permita intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, unde, de șase zile nu mai e apă și electricitate, iar alimentele sunt pe terminate.
António Guterres, Secretarul General al ONU: ”Situația din Gaza a ajuns la un nou nivel de pericol. Să muți peste un milion de oameni într-o zonă dens populată, către localități unde nu găsesc mâncare, apă sau cazare, când întregul teritoriu e sub asalt, e extrem de periculos și, în unele cazuri, imposibil de realizat. Spitalele din sudul Fâșiei Gaza sunt pline și nu mai pot primi mii de noi pacienți. Întregul sistem medical e în pragul colapsului. Morgile sunt suprapline”.
Angajații agenției ONU pentru refugiați au refuzat să părăsească nordul Fâșiei Gaza, la fel și marea majoritate a medicilor din spitale.