Incendiul de la SJU Piatra Neamţ: Procurorii au stabilit locul de unde a izbucnit focul

×
Codul embed a fost copiat

10 persoane aflate în ATI au murit sâmbătă seară în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani.

Procurorii au început audierile

 

Parchetul General a anunţat că procurorii au început audierile în dosarul privind incendiul izbucnit la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, au fost finalizate patru dintre necropsiile pacienţilor decedaţi şi a fost stabilit locul din salon de unde s-a declanşat incendiul.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut duminică precizări într-un comunicat de presă în legătură cu avansarea cercetărilor care au loc la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ:

Citește și
Incendiu violent la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ
Vodafone România donează 50.000 de euro pentru refacerea secției ATI din Piatra Neamț
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

*Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele - cazuri tip COVID.

*În salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie.

*Au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate şi alte înscrisuri.

* Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile.

O echipă formată din procurori de la Parchetul General, poliţişti şi specialişti în investigarea incendiilor a demarat, duminică, cercetarea la faţa locului.

Medicul rănit grav în incendiu, tratat în Belgia

 

Premierul Ludovic Orban a anunţat că medicul rănit în incendiul de la Piatra Neamţ a ajuns la Spitalul Militar "Regina Astrid" din Bruxelles şi este îngrijit în cele mai bune condiţii.

"Pot să vă spun despre medicul erou de la Piatra Neamţ că a ajuns la Spitalul Militar 'Regina Astrid' din Belgia. A fost preluat. S-a evaluat starea de sănătate. Este în tratament (...) Ne rugăm pentru sănătatea domnului doctor şi putem să spunem că este îngrijit în cele mai bune condiţii, deoarece Spitalul Militar 'Regina Astrid' este unul dintre spitalele care are cele mai ridicate standarde în materie de tratare a marilor arşi", a spus Orban într-o conferinţă de presă.

Mesajul prefectul judeţului Neamţ

 

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a declarat că, dacă toate instalaţiile de oxigen şi electrice erau avizate şi s-ar fi făcut totul ca "la carte", nu s-ar fi întâmplat tragedia.

"Nu sunt expert în zona asta, dar în mod clar un incident s-a produs de a ajuns la deflagraţie şi la un incendiu extrem de violent, care s-a manifestat cu putere mare. În mod clar, dacă toate instalaţiile, fie că vorbim de instalaţia de oxigen, de instalaţia electrică, erau avizate, dacă ar fi fost totul făcut ca la carte, în mod clar consider nu s-ar fi întâmpla această tragedie", a afirmat Lazăr, la Piatra Neamţ.

El a spus că mutarea secţiei de ATI de la etajul 3 la etajul 2 s-a făcut în urma deciziei conducerii Spitalului judeţean.

"Înţeleg că a fost acest concept: mutarea secţiei de la etajul 3 la etajul 2 pentru sporirea capacităţii. Decizia a fost luată la nivelul spitalului judeţean", a adăugat prefectul.

Papa Francisc se roagă pentru victimele tragediei de la spitalul din Piatra Neamţ

 

Papa Francisc a transmis duminică apropierea şi rugăciunea sa faţă de familiile îndurerate pentru pierderea celor dragi în urma incendiului de sâmbătă seara de la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, potrivit Vatican News.

La rugăciunea "Îngerul Domnului" de duminică, Papa Francisc s-a rugat pentru victimele tragediei de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ şi a încredinţat milostivirii lui Dumnezeu sufletele celor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

"Ieri, într-o structură spitalicească din România, în care erau internaţi mai mulţi pacienţi afectaţi de coronavirus, a izbucnit un incendiu care a provocat victime. Îmi exprim apropierea mea şi mă rog pentru ei, să ne rugăm pentru ei!", a spus papa Francisc.

Iohannis: „Să se afle foarte rapid cum a fost posibil”

 

Accidentul „groaznic” de la Piatra Neamţ a arătat, încă o dată, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România, a declarat, duminică, preşedintele Klaus Iohannis.

„Este o imensă tragedie ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ. Tocmai vin din biserică, unde cu toţii ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun: condoleanţe familiilor îndurerate, iar celor care au supravieţuit, însănătoşire grabnică. Este foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu pentru a evita în viitor situaţii similare şi, evident, acest accident groaznic ne-a arătat încă o dată, dacă a fost nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România”, a afirmat Iohannis, la Sibiu, după ce a participat la slujba de la biserică.

Filmul tragediei de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ

 

Au fost momente de coșmar la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde zece bolnavi de COVID în stare gravă au murit sâmbătă seară într-un incendiu care a cuprins secția de terapie intensivă.

Bolnavii, intubați și captivi în paturile unde se dau cele mai grele lupte pentru viață, n-au avut practic nicio șansă.

Medicul de gardă, un bărbat de 48 de ani, a încercat din răsputeri să-și salveze pacienții, dar s-a ales cu arsuri grave pe aproape jumătate din corp.

Procurorii încearcă acum să afle care a fost cauza tragediei. În spitalul unde s-au petrecut scenele de groază, oamenii vorbesc despre un scurt-circuit care ar fi aprins tuburile de oxigen de la ATI.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Antrenorul emerit de lupte Mircea Covătaru, printre victimele incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ
Antrenorul emerit de lupte Mircea Covătaru, printre victimele incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ

Federaţia Română de Lupte şi a anunţat, duminică, decesul antrenorului emerit Mircea Covătaru, personalitate marcantă a luptelor greco-romane, fiind una dintre victimele incendiului produs la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

Vodafone România donează 50.000 de euro pentru refacerea secției ATI din Piatra Neamț
Vodafone România donează 50.000 de euro pentru refacerea secției ATI din Piatra Neamț

Vodafone România anunță că donează 50.000 de euro pentru refacerea secției ATI din Piatra Neamț, care a fost distrusă de incendiul izbucnit sâmbătă seara.

Orban, după incendiul de la Piatra Neamț: „Le promit românilor că vinovații vor fi identificați”
Orban, după incendiul de la Piatra Neamț: „Le promit românilor că vinovații vor fi identificați”

Premierul Ludovic Orban a transmis condoleanțe familiilor victimelor care și-au pierdut viața în incendiu de la Spitalul Județean Piatra Neamț.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.