Morar: Am decis sa ma retrag din functia de prim-adjunct al procurorului general. Ponta: E normal
PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa organizata de prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Daniel Morar, la sediul institutiei.
Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Daniel Morar, a anuntat ca a decis sa se retraga din aceasta functie si i-a comunicat acest lucru presedintelui Traian Basescu.
"Am decis, pentru a nu crea probleme, sa ma retrag din aceasta functie. I-am spus domnului presedinte Traian Basescu decizia mea, iar dupa numirea la Curtea Constitutionala trebuia sa fi devenit evident pentru oricine ca nu mai am o miza personala in ocuparea vreuneia din cele doua functii mult-discutate", a declarat Daniel Morar.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
El a precizat ca a renuntat la aceasta "competitie" pentru ca a dorit sa ii dea presedintelui Traian Basescu "dreptul si limitele, si marja de a negocia cu ministrul de Justitie si de a obtine pentru varful DNA-ului, pentru varful Ministerului Public oameni dintre cei mai buni".
"Singura mea miza a ramas aceea ca in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie sa fie cei mai buni oameni, nu cei buni, nu cei medii, oamenii cei buni si cei medii genereaza si realizeaza performante medii si bune, doar oamenii foarte buni sunt cei care fac diferenta, doar ei sunt cei care conteaza la acest nivel. si in justitie e ca in alte domenii", a mai spus Daniel Morar.
El a spus ca va solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa revoce detasarea lui in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Reactia Guvernului la demisia la Morar
"Primul-ministru Victor Ponta, in calitate de ministru al Justitiei, considera ca anuntul facut de domnul Daniel Morar este un gest normal, tinand cont de lipsa unei prevederi legale care sa asigure statutul sau de conducere a Ministerului Public. Aceasta situatie era de natura sa pericliteze grav activitatea institutiei si sa creeze un blocaj cu efecte institutionale profund negative.
Premierul Victor Ponta isi exprima disponibilitatea de a colabora de urgenta cu CSM pentru rezolvarea situatiei de la conducerea Parchetului General, in asa fel incat sa se asigure stabilitatea acestei institutii importante a statului."
Morar: Cand presedintele si premierul iti spun ca impiedici numirile in MP, trebuie sa pleci
Daniel Morar a declarat ca atunci cand presedintele si premierul iti spun ca este o problema mare de constitutionalitate si ca, ramanand in fruntea Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie, impiedici numirile in Ministerul Public sau esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci.
Morar a spus ca zilele trecute, inclusiv joi, a aflat ca este pe cale sa genereze o mare problema constitutionala, sa declanseze un conflict intre puterile statului.
"Pare un lucru serios si nu vreau sa fac asta. Acesta este motivul pentru care am decis sa pun capat carierei mele in fruntea Ministerului Public, nu inainte de a va spune ca ceea ce au facut procurorii DNA in aceasta perioada a fost un lucru extraordinar, ca ceea ce au facut judecatorii care au instrumentat dosarele noastre, de la toate instantele, a fost, de asemenea, un lucru extraordinar, pentru care eu le sunt profund rcunoscator", a mai spus Daniel Morar.
El a precizat ca a venit in fruntea Ministerului Public pentru a rezolva problemele, nu pentru a crea altele, de aceea a decis sa plece.
"In momentul in care cei mai importanti oameni din statul roman, atat premierul Victor Ponta, cat si presedintele Traian Basescu iti spun ca e o problema mare de constitutionalitate si iti spun tie, lui Morar, ca ramanand acolo impiedici numirile in Ministerul Public sau ca esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci. Eu am venit aici sa rezolv probleme, si nu sa creez unele. Prin urmare, o sa solicit CSM sa revoce, sa inceteze detasarea mea in cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte in functia de prim adjunct al procurorului general", a declarat Daniel Morar
Acesta a subliniat ca nu are nicio indoiala cu privire la legalitatea procedurii de detasare a sa in fruntea Ministrului Public.
"Exista o lege, exista un text clar si precis, exista o procedura validata, verificata si folosita si pana acum", a explicat Morar.
El a mai spus ca a acceptat functia in Ministerul Public pentru ca in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie sa fie cei mai buni oameni, nu cei buni sau cei medii, si ca in aceasta nota trebuie inteleasa declaratia lui din aceasta saptamana, in care si-a manifestat opinia ca in fruntea DNA trebuie sa fie un procuror din DNA.
"Sunt oameni validati, sunt oameni foarte bine pregatiti profesional, sunt printre cei mai buni. Nu am intentionat si nici nu aveam cum sa incalc dreptul primului ministru de a nominaliza si deptul presedintelui de a numi pe cine vrea dansul in aceste pozitii. Era doar o atitudine. Am vazut insa aseara ca nu avem dreptul la aceasta atitudine. Ni s-a spus ca desemnarea si numirea procurorului general si a procurorului sef DNA este o intelegere exclusiv intre actorii politici si ca nu conteaza ce spun magistratii, procurorii si judecatorii", a adaugat Morar.
El a mai spus ca le cere acestor magistrati sa-si pastreze aceeasi atitudine, in masura in care pot, iar jurnalistilor le cere sa ii ajute cand si cum pot. Totodata, Daniel Morar a spus ca mai poate cere Comisiei Europene sa manifeste aceleasi standarde de exigenta, aceleasi criterii de apreciere a justitiei romane ca si pana acum.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, referitor la detasarea lui Daniel Morar de catre CSM in functia de prim-adjunct al procurorului general, ca poate ar trebui clarificata de catre Curtea Constitutionala aceasta situatie.
"Nu ma pot pronunta, stiti ca nu sunt jurist. Nu pot pronunta public o opinie. Am vazut controversa intre Guvern si CSM. Probabil ca o actiune in constatare pentru clarificarea legii la Curtea Constitutionala ar fi necesara, pentru ca totusi desemnarea procurorului general adjunct, a procurorului general, a prim-adjunctului procurorului-general, a procurorului-sef al DNA este un atribut al presedintelui", a spus Basescu.
El a argumentat ca, daca s-ar merge pe interpretarea aceluiasi principiu dupa care s-a facut aceasta detasare, ar putea fi rezolvata situatia privind desemnarile la conducerea Parchetelor numai prin aceasta modalitate, fara a mai fi implicati si presedintele si ministrul Justitiei in procesul decizional, asa cum stipuleaza legea 303 pe 2004.
"Si daca mergem la nesfarsit cu detasari de astfel de functii, eu ma intreb de ce CSM nu detaseaza acum un procuror general, ca putem interpreta legea ca il poate detasa pentru trei ani? si atunci nu ne mai batem capul nici cu ministrul Justitiei, nici cu presedintele. si sectia de procurori detaseaza pentru trei ani procurori generali si pe toti cei 21 care sunt cu delegare. De ce nu ii detaseaza pe trei ani si am terminat toata aceasta discutie? Deci, aici este clar un conflict", a afirmat Basescu.
Presedintele a concluzionat ca nu afirma ca actiunea CSM este ilegala, ci doar ca legea dupa care s-a procedat ar putea fi neconstitutionala.
Sectia pentru procurori a CSM a hotarat, in 25 martie, detasarea lui Daniel Morar de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, pentru o perioada de sase luni, cu incepere din 2 aprilie 2013.
Sinteza declaratiilor lui Daniel Morar:
- Am vrut sa schimbam atitudini, am vrut sa schimbam reguli, am vrut sa aratam societatii ca se poate face si altceva.
- Masura in care am reusit dupa 7 ani apreciati fiecare dintre dvs, pe baza informatiilor publice pe care la aveti. La expirarea celui de-al doilea mandat am decis sa raman in fruntea DNA dintr-un singur motiv: sa protejez dosarele grele de orice influenta.
- In aceatsa mare de incertitudine a aparut o certitudine: orice poate fi procuror, mai putin Daniel Morar.
- Prin urmare am decis sa ma retrag din aceasta cursa.
- Am renuntat la aceasta competitie pentru a-i da presedintelui Basescu dreptul de a negocia cu ministerul de Justitie.
- Singura mea miza, ca in fruntea DNA sa fie cei mai buni oameni.
- In aceasta nota, trebuie inteleasa declaratia mea din aceasta saptamana, in care am spus ca in fruntea Parchetului trebuie sa fie un om de la DNA. Nu am incercat sa incalc dreptul primului-ministru de a face aceasta nominalizare.
Sursa: Pro TV
Etichete: Codruta Kovesi, justitie, procurori, traian basescu, Daniel Morar, victor ponta,
Dată publicare:
05-04-2013 10:21