Mii de oameni au protestat si vineri in toata tara. Rezumatul evenimentelor

×
Codul embed a fost copiat

www.stirileprotv.ro a transmis si vineri, in direct, din mijlocul protestatarilor. Mii de oameni au iesit in strada, in mai multe orase din tara. Vezi aici rezumatul evenimentelor de vineri.

22.37 Aproximativ 200 de persoane mai protesteaza in Piata Universitatii din Capital, in celelalte orase din tara manifestantiile s-au incheiat

21.21 Protestele s-au incheiat in mai multe orase, la manifestatii mai sunt 1.500 de persoane, din care 500 sunt in Piata Universitatii din Capitala, potrivit situatiei inregistrate pana la ora 21.00.

20.37 Peste 3.500 de persoane protesteaza in toata tara, aproximativ 500 dintre acestia fiind in Piata Universitatii din Bucuresti.

Potrivit situatiei inregistrate pana la ora 20.00, in Piata Universitatii din Capitala protesteaza aproximativ 500 de persoane.

Citește și
jandarmi la proteste
Reprezentantii Jandarmeriei: 100 de persoane au fost duse, joi, la sectiile de politie
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

In Capitala, protestatarii sunt impartiti in cele doua zone de manifestatie, trotuarul din fata Teatrului National si fantana de la Piata Universitatii.

18.02 Aproximativ 450 de persoane s-au adunat in Piata Universitatii din Capitala pentru a opta zi consecutiv, iar alti 1.600 de oameni protesteaza in 11 localitati din tara a declarat, vineri, pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Militaru.

Potrivit situatiei inregistrate pana la ora 17.30, in Piata Universitatii din Capitala protesteaza aproximativ 450 de persoane, a precizat Marius Militaru.

16.49 Cadrele didactice care au protestat la Ministerul Educatiei au ajuns in Piata Universitatii, spunand ca nu au venit ca sindicalisti, ci ca profesori si ca vor sa ceara sa fie respectati, sa traiască intr-un stat de drept si sa aiba o viata mai buna pentru copiii lor.

Ca si in zilele trecute, in momentul in care in Piata Universitatii vin grupuri mai mari de protestatari, jandarmii se grupeaza si legitimeaza persoanele care par suspecte. Din grupul venit de la Ministerul Educatiei jandarmii au oprit un profesor, caruia i-au cerut sa se legitimeze.

Manifestantii scandeaza "Jos Basescu" si "Monarhia salveaza Romania" si au afisat bannere pe care scrie, printre altele, "Basescu egal Ceausescu", "Basescu si Boc v-au mintit, romanii au saracit", "Diaspora, trezeste-te", "Fie iarna, fie vara, pana pleci noi stam afara", "Romani, toata tara va asteapta in Capitala", "Nu mai putem rabda pana va judeca istoria, semnat Ciumpalacii", "Ciumpalaci din toate tarile, uniti-va", "Pierdut clasa politica, o declar nula", "Vai de tine Romania, stat de drept in agonie, condusa de mitocani, de slugoi si hotomani", "Traian, lasa-ne, du-te pe insula Elena", "Schimb salariul de profesor cu salariul de parlamentar (spaga inclusa)", "Pierdut guvern si presedinte, ii declar nuli".

16.25 Profesorii care au pichetat sediul Ministerului Educatiei au plecat spre Piata Universitatii, in grupuri mici, fara a bloca traficul si fara insemnele federatiilor sindicale din care fac parte, subliniind ca pe pe 6 februarie toate cadrele didactice participa la un referendum pentru greva generala.

Cadrele didactice au pancarte pe care scrie: "Un coleg de gen neutru a distrus invatamantul", "Rusine Funeriu, rusine Funeriu, rusine Funeriu".

Profesorii sunt sindicalisti ai Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN). Ei vor picheta sediul MECTS pana la ora 16.00, iar apoi au anuntat ca vor merge in Piata Universitatii.

"Vai de tine Romanie/ Stat de drept in agonie/ Condusa de mitocani, de slugoi si hotomani/ Noi avem nevoi/ Viermii sunteti voi/ Ati tot furat/ Nu v-ati saturat?", "Suntem profesori si dorim sa educam, nu sa cersim" - sunt alte mesaje afisate de protestatari pe pancarte.

Sindicalistii au adus mai multe bannere cu imagini, una dintre ele infatisandu-l pe Boc cu coasa adresandu-se Mortii: "Vezi cucoana? asa se face", sau alta care ii arata pe Boc si pe Funeriu care sapa mormantul unde pun sicriul pe care scrie invatamantul, iar Basescu le spune "Mai cu spor, mai cu spor".

Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, aflat la protest poarta un tricou galben pe care scrie "Mai bine haimana decat tradator, mai bine ciumpalac decat dictator".

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, aflat la Sibiu, a declarat ca este intr-un permanent dialog cu cadrele didactice si ca toate caile MECTS au fost si raman deschise pentru dialog. "Ministerul este intr-o permanenta logica a dialogului cu cadrele didactice. Ieri (joi - n.r.) am fost la Cluj si m-am intalnit cu peste 20 de cadre didactice, astazi (vineri - n.r.) la Sibiu facem acelasi lucru" a spus Daniel Funeriu, citat de Mediafax.

El a subliniat ca in ceea ce priveste protestele liderilor de sindicat toate caile dialogului au fost deschise si raman asa.

"Si eu mi-as dori un salariu mai bun pentru toti angajatii din sistem, dar situatia Romaniei si a Europei este cunoscuta de toata lumea. Sunt convins ca impreuna vom gasi cele mai bune solutii pentru copiii nostri", a conchis ministrul Educatiei.

Sindicalistii sunt nemultumiti ca in 2012 nu se acorda nici o majorare a salariilor personalului din invatamant, astfel incat nu se poate recupera reducerea cu 25% a salariilor, operata in baza Legii nr. 118/2010. Profesorii nu sunt de acord cu esalonarea platii sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, pana in anul 2016.

Prorogarea, pana la 1 ianuarie 2013, prin Legea nr. 283/2011, a alocarii, pentru finantarea invatamantului a minimum sase procente din produsul intern brut al anului respectiv, alocarea pentru finantarea invatamantului, prin Legea bugetului de stat pe anul 2012 a unui procent de 2,3 la suta din PIB sunt alte nemultumiri ale cadrelor didactice.

Profesorii nu sunt de acord nici cu masura luata de MECTS de a nu se mai retine cotizatia de sindicat, ratele CAR si alte datorii pe statul de plata sau cu practica de asumare a raspunderii guvernamentale, pe proiectele de legi esentiale, ca Legea educatiei nationale, Legea de modificare si completare a Codului muncii, Legea dialogului social, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
22 de persoane au avut nevoie de interventia medicilor. Imagini dramatice de la protestul de joi
22 de persoane au avut nevoie de interventia medicilor. Imagini dramatice de la protestul de joi

Echipajele SMURD si ale Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov (SABI) au acordat ingrijiri medicale in 22 de cazuri la mitingul USL si protestul de la Universitate.

Reprezentantii Jandarmeriei: 100 de persoane au fost duse, joi, la sectiile de politie
Reprezentantii Jandarmeriei: 100 de persoane au fost duse, joi, la sectiile de politie

Reprezentantii Jandarmeriei au prezintat bilantul actiunilor de protest care au avut loc joi, la nivel national. Astfel, autoritatile au tinut sa sublinieze faptul ca toate actiunile jandarmilor din 19 ianuarie au fost legale, inclusiv cele in forta.

Circ cu fetele lui Mazare la miting:
Circ cu fetele lui Mazare la miting: "Jos Basescu! Mama, m-am plictisit" VIDEO

Toti cei care cred in miscarile din aceste zile ies in evidenta prin ceva. Fie au un mesaj puternic, fie au o tinuta iesita din tipare. Astazi, campioni pe toata linia au fost primarul Radu Mazare si oamenii lui.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.