LISTA marilor greseli pe care romanii le fac de canicula. Miturile despre gheata si aer conditionat

×
Codul embed a fost copiat

Romania a ars la foc mic in cea mai cumplita zi a verii lui 2013, iar asfaltul s-a transformat in smoala fierbinte.

In vest si in sud s-au inregistrat chiar si 40 de grade la umbra, iar umiditatea crescuta ne-a facut sa ne simtim ca la Ecuator.

Sirenele ambulantelor au urlat fara pauza, dand de veste ca plimbarile la orele amiezii pot fi extrem de periculoase.

Desi se stiau suferinzi, multi nu s-au indurat sa stea inchisi in apartamentele de bloc, oricum transformate in sauna.

Aproape o suta dintre ei au devenit cazuri de urgenta. Grav este ca in tabloul incins al acestui final de cuptor, este loc si de mai rau: codul portocaliu de canicula se extinde!

Citește și
temperatura ITalia
Cum au trait romanii cea mai calduroasa zi din an. Temperaturi uriase pe bordul masinilor
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Un barbat de 36 de ani, care lucra la spatii verzi in Bucuresti, a cazut secerat in iarba, la orele pranzului. O colega a incercat sa-l ridice, insa omul era inconstient asa ca a chemat ambulanta.

Lucratorul si-a revenit cu mare greutate. Pentru ca prezenta risc, pacientul a fost transportat la Spitalul Floreasca si a ramas sub supraveghere.

Cel mai rau este pentru cardiaci, hipertensivi, bolnavii de diabet si cei cu probleme circulatorii. Acestia pot resimti agravarea rapida a simptomelor, sub influenta caldurii.

Medicii trag insa un semnal de alarma ! Chiar si un tanar perfect sanatos poate lesina la diferentele mari de temperatura.

Medicii spun ca temperatura nu ar trebui sa varieze cu mai mult de 5 grade. Nu de 15 grade, asa cum e intre spatiile inundate cu aer conditionat si temperaturile de afara. Fara sa stie acest lucru, multi s-au refugiat de zapuseala din case in malluri si hipermarketuri.

"Ce bine e aici, ca afara mor de cald. Te racoresti cu o apa rece"

Gresit ! avertizeaza tot specialistii.

Chiar si lichidele cu temperatura scazuta pot da peste cap sistemul de termoreglare intr-o zi in care temperaturile s-au ridicat azi in unele zone la 40 de grade. Doctorii ne invata sa bem mai degraba un ceai caldut decat un suc cu gheata indiferent daca suntem pe terasa sau intr-un mediu climatizat. Vom cruta corpul de un efort suplimentar si vom transpira mai putin.

In zonele cele mai fierbinti, din vestul tarii unde meteorologii au instraurat cod portocaliu de canicula iar autoritatile au anuntat masuri.

Puncte de prim ajutor care, la nevoie, ofera oamenilor asistenta medicala si apa potabila. O echipa PRO TV a mers la doua dintre aceste puncte insa aici nu era nimeni. La primul punct de prim ajutor, amenajat la Posta Mare, era doar o masa pe care se afla o sticla cu apa si cateva pahare.

"Unde este centrul de prim ajutor?
- Acolo, unde este masa aia.
- Nu e nimeni. Nu ar trebui sa fie si vreun medic?
- De unde sa stim noi, mergeti acolo si poate vine cineva"

Si nu a aparut nimeni, dupa mai multe minute de asteptare. Incercam la un alt punct de ajutor dintr-o piata. Ne deschide un barbat care nu ne poate ajuta.

"- Aici e centrul de prim ajutor?
- Da.
- E cineva?
- Numai ce au plecat, erau o fata si un baiat, dar au plecat"

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Timis spun ca nu au suficient personal si maine vor face verificari.

Meteorologii au prelungit si chiar au extins codul portocaliu si pentru marti: in tot sudul tarii, inclusiv in Capitala, vom avea de infruntat temperaturi insuportabile.

Peste toate acestea intervine si indicele de confort termic, care va depasi valoarea critica de 80 de unitati. Adica, desi in termometru pot fi citite in jur de 40 de grade, vom resimti chiar si 45.

Care este temperatura reala

In primul rand, trebuie spus, daca nu reamintit, faptul ca meteorologii fac masuratori dupa normele internationale adica citesc doar termometrele instalate intr-o zona umbroasa la 2 metri inaltime deasupra unui teren cu iarba.

Unde intervine civilizatia, adica inevitabil si blocurile, asfaltul si poluarea oamenii pot resimti chiar si cu 10 grade mai mult fata de temperatura anuntata.

La calculul final al temperaturii reale resimtite de organismul uman contribuie mai multi factori: de la temperatura inregistrata, la umiditate, vant, innorari si intensitatea razelor solare.

De exemplu o temperatura masurata la umbra de 32 de grade poate ajunge sa fie resimtita de organismul uman la 42 de grade, daca exista umiditate crescuta si soare arzator.

Pe de alta parte, tot cu un soare arzator dar cu vant si umiditate scazuta, organismul uman poate resimti cu 2-3 grade mai putin.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Dupa cateva zile de canicula, RATT mareste portia de aer conditionat din mijloacele de transport
Dupa cateva zile de canicula, RATT mareste portia de aer conditionat din mijloacele de transport

In plin cod portocaliu de canicula, reprezentantii Regiei Autonome de Transport Timisoara s-au gandit sa mareasca intervalul orar de functionare a aerului conditionat din autobuze si troleibuze.

Cum au trait romanii cea mai calduroasa zi din an. Temperaturi uriase pe bordul masinilor
Cum au trait romanii cea mai calduroasa zi din an. Temperaturi uriase pe bordul masinilor

Europa se topeste in cea mai calduroasa zi a anului. Cei care nu au plecat inca in concediu lupta din greu cu temperaturile caniculare.

500 de apeluri la ambulanta, doar in Capitala. Marti, COD PORTOCALIU de canicula in mai multe judete
500 de apeluri la ambulanta, doar in Capitala. Marti, COD PORTOCALIU de canicula in mai multe judete

Chiar inainte sa se incheie, luna iulie ne dovedeste ca isi merita pe deplin numele popular de "cuptor". In aceasta duminica incinsa aerul a fost irespirabil in cele 26 de judete, plus Capitala, unde avem cod galben.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.