Lipsă de muncitori pe șantierul autostrăzii Sibiu - Pitești. Salariile cerute de meseriași
Construcția autostrăzilor dă de lucru oamenilor de pe traseu. De pildă, pe șantierul deschis între Pitești și Curtea de Argeș ar trebui să muncească 1.000 de angajaţi.
Antreprenorul a cerut sprijinul autorităților locale pentru a găsi personal, dar, după cum spun primarii din zonă, localnicii nu se înghesuie la lucru.
Pe raza comunei Merişani, aflată la 16 km de Piteşti, şi-au făcut apariţia primele utilaje, iar constructorul autostrăzii ce duce spre Sibiu are planuri ambiţioase.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Francesco Bernabe, cooordonator adjunct de proiect: "Noi preconizam de avem în şantier în jur de 1000 de angajaţi, forţă de muncă, evident, cu care vom ataca toată lucrarea; dacă vorbim de scule, vom depăşi 200 de scule mobilizate pentru a executa şantierul ăsta"
Prefectura Argeş a anunţat că firma caută 200 de fierar-betoniști, 100 de dulgheri, 10 ingineri şi lucrători calificaţi.
Posturi vacante:
- 200 posturi de fierar betonist;
- 100 posturi de dulgher;
- 1 post de operator buldozer;
- 1 post de operator greder;
- 10 posturi de inginer căi ferate, drumuri și poduri;
- 2 posturi de operator calculator;
- 2 posturi de primitor – distribuitor;
Salariile încep de la 2.300 de lei net.
Luigi Ionescu, primar Merișani: „Am primit decât vreo cinci angajaţi care au depus cerere, ceilalţi ne întreabă: "Cât îmi dai? Cât mi se oferă? Care e programul?" Nu vor să muncească! Au angajaţi din toată ţara, Astaldi, la ora actuală, pe raza comunei. Au peste 200 de angajaţi din toată ţara. Ce am înțeles vor să aducă şi nişte vietnamezi, vreo 200 de vietnamezi!”
Un bărbat de 58 de ani se odihneşte la cârciuma din localitate. Spune că e bolnav şi nu poate lucra, dar că în sat ar fi tineri buni de muncă.
Bărbat: „Sunt, dar sunt puturoşi! Nu ştiu, cred că-i ţine părinţii! Ai mei s-au dus amândoi părinţii! Mă ţinea părinţii, pe mine!”
Reporter: „Cât credeţi dvs. că ar fi un salariu bun, să munceşti la autostradă?”
Bărbat: „Undeva la 2.000 de euro, că e şantier, nu?!”
Şi mama unui tânăr de 21 de ani spune că oferta salarială e neatractivă.
Femeie: „Mi se pare puţin. Pentru că unde a lucrat era undeva la 30 de milioane pe lună!”
Reporter: „Deci nu credeţi că s-ar duce?”
Femeie: „Nu, pe banii ăştia, nu! Pe banii ăştia nu!”
La agenţia judeţeană de ocupare a forţei de muncă sunt înregistraţi doar câţiva şomeri care ar îndeplini condiţiile.
Claudian Baciu, şef serviciu ALOFM Piteşti: „La acest moment nu avem decât trei posturi, din păcate, avem un singur dulgher înregistrat în baza de date, doi operatori de calculator şi un inginer drumuri şi poduri."
Constructorul nu a cerut ajutorul AJOFM pentru a-şi găsi angajaţi, dar promite că va termina lucrarea la timp: 30 de kilometri de autostradă în 4 ani.