Lemnul va costa mai puțin. Legea care prevede reducerea TVA la 5%, adoptată de Parlament
Resturile de lemn folosite pentru încălzire, cum sunt peleții și brichetele de foc, vor costa mai puțin.
O lege care prevede reducerea TVA la 5% a fost adoptată și merge la promulgare la președintele Iohannis.
În România, aproape jumătate dintre gospodării se încălzesc cu lemne. Oamenii își fac deja stocuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul de lege adoptat recent prevede reducerea TVA-ului la 5% pentru materialele lemnoase destinate încălzirii, cum ar fi peleții, brichetele de foc, rumegușul sau resturi de lemn.
Cătălin Tobescu, Asociația Pro-lemn: „În momentul ăsta peleții sunt undeva la 1.500 de lei cu TVA cu tot, după aplicarea TVA redus ar trebui să scadă cu aproape 200 de lei pe metru cub, deci ar trebui să fie o scădere pe la 1.250, cam pe acolo”.
Cu toate că avem o producție mare de peleți, consumul este mic
Asta pentru că nu există programe de sprijin pentru ca cetățenii să își monteze astfel de centrale, spun asociațiile de prelucrare a lemnului. În Uniunea Europeană peleții sunt considerați de ani buni o alternativă pentru consumul de gaz sau cărbune, mai puțin poluantă.
Țara noastră produce în medie 600.000 de tone de peleți anual. Însă consumăm doar aproximativ o treime. Restul, adică peste 400.000 de tone merg la export. Asta deși peleții au un randament de 90%, față de 30%, cât are o sobă tradițională.
Deși în plină vară, peleții și brichetele sunt la mare căutare printre cei cu centrale.
Andrei Miu, șef de raion: „Lumea cumpără peleți nu numai din iunie, ci din mai au început să se dea cantități destul de însemnate de peleți. Feedback-ul clienților noștri este undeva la patru tone per sezon”.
3,5 milioane de oameni se încălzesc cu lemne. În medie, Romsilva pune pe piață anual 9,5 milioane de metri cubi de lemn pentru gospodării și consum industrial. Prețurile sunt tot ridicate, spun cei din domeniu. Un metru cub variază între 500 de lei în zona montană și poate urca până la 800 de lei la câmpie.