Lemnul de foc, marfă rară în prag de iarnă. Prețurile s-au dublat
Lemnul de foc a devenit o marfă rară în prag de iarnă şi, în consecinţă, şi-a dublat preţul. Cel mai rău este în zonele lipsite de păduri, unde metrul cub costă peste 500 de lei. Abia de anul viitor cei de la Romsilva promit că vor mări cotele.
Localnicii din Boldeşti Sacieni, judeţul Prahova, sunt disperaţi. "Pe două căruţe tăiate scurte am dat 10 milioane. Da acum se zice că sunt mai scumpe!", spune o localnică.
În judeţele din sudul ţării mulţi vor îngheţa în case. "Lemnul de foc bineînţeles că este foarte scump în zonele deficitare în păduri, a ajuns către 500 - 600 de lei pe metrul cub, este un preţ care pune o presiune extraordinară pe populaţie, un preţ prohibitiv, a devenit un lux încălzirea", susține Cătălin Tobescu, președinte ”Nostra Silva”, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Statisticile arată că în aproape 4 milioane de locuinţe din România încălzirea se face cu lemne, inclusiv la bloc. La un consum de 4 metri cubi pe iarnă, necesarul ar fi de 14 milioane de metri cubi. Regia Romsilva, care administrează jumătate din pădurile României, a livrat anul acesta de 14 ori mai puţin.
"Anul acesta avem deja o cifră preliminată, vom depăşi un milion de metri cubi puşi direct la dispoziţia populaţiei ca lemn de foc'', susține Ciprian Pahontu, director general Romsilva.
În 2018, conform datelor, Romsilva va pune la dispoziţia populaţiei 4 milioane de metri cubi.