Legume stropite cu cantități mari de substanțe chimice, vândute în magazine. Poliția a deschis o anchetă
O anchetă a poliției care îi vizează pe comercianții de substanțe chimice neomologate la noi, folosite la stropit legumele, a adus în discuție modul în care este controlată marfa românească din piețe și magazine.
Autoritatea responsabilă de domeniu spune că face verificări frecvent, atât la fermieri, cât și în magazine, dar nu poate acoperi toate fructele și legumele puse la vânzare. Utilizarea anumitor pesticide este permisă în cantități stabilite de autoritățile europene, ca să nu afecteze în niciun fel omul.
Discuțiile au pornit după ce polițiștii au prins un bărbat din Ilfov care ar fi introdus în țară sute de recipiente cu substanțe chimice provenite din Turcia, dar interzise în România. Potrivit anchetatorilor, aceste substanțe ar fi fost folosite de anumiți fermieri din Buzău care și-ar fi stropit legumele din solarii pentru a le forța coacerea. În recipientele filmate de polițiști este etilenă, însă legumele bănuite că au fost stropite cu această substanță nu au ajuns în laborator.
Paulina Gabor, directoarea Autorității Naționale Fitosanitare: „El nu e toxic deloc. Nu e interzis în Uniune, numai că la noi proprietarul mărcii n-a vrut să îl mai susțină în România, pentru că probabil nu era avantajos din punct de vedere financiar. Drept pentru care nu a mai fost aprobată reînnoirea certificatului pe teritoriul României și nu poți să îl folosești. Nu e omologat pentru a fi utilizat pe teritoriu, e ilegal.”
Reporter: Deci nu e nociv?
Paulina Gabor, directoarea Autorității Naționale Fitosanitare: „Nu, în trei zile se metabolizează. Este etilena care degajă căldură. E un fel de catalizator și grăbește procesele de coacere.”
Reporter: Sunt șanse să importăm roșii din Turcia, de exemplu, care să fie tratate cu această substanță care acolo e permisă?
Paulina Gabor, directoarea Autorității Naționale Fitosanitare: „Da.”
Reporter: Sunt oprite la graniță aceste produse?
Paulina Gabor, directoarea Autorității Naționale Fitosanitare: „Nu.”
Autoritatea Națională Fitosanitară, instituție subordonată Ministerului Agriculturii, este cea responsabilă de controlarea fructelor și legumelor românești care ajung la vânzare. Tot ce vine din import, în schimb, este controlat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară. Instituția fitosanitară deține șapte laboratoare, unde se testeaza atat produse cat si substante chimice.
În anul 2022, în cele două laboratoare ale Autorității Naționale Fitosanitare au fost aduse 2338 de probe de legume și fructe din toată țara. În urma analizelor, doar 18 dintre aceste probe au fost găsite neconforme. Cele mai multe de ceapă verde, salată și pătrunjel.
Potrivit conducerii instituției, legea de la noi, dar și protocolul european, îi obligă să desfășoare controalele atât în serele și solariile fermierilor, în mod aleatoriu, cât și la marfa din depozite ori pusă deja la vânzare în magazine.
Chiar și așa, aceste controale nu pot acoperi toate fructele și legumele care ajung la vânzare. În acest context, un parlamentar a propus testarea rapidă în piețe și magazine a fructelor si legumelor românești, însă nu are idee cum ar putea fi făcută. Ideea este contrazisă de inginerii chimiști.
Cristian Enache, inginer chemist: „În general, testele rapide n-au specificitate. Astfel spus, răspunsul respectiv poate să fie dat și de altceva, nu neapărat de substanța țintă. Și să difere. Răspuns, nu.”
De cealaltă parte, ministrul Agriculturii îi amenință pe fermierii tentați să folosească substanțe chimice peste măsură că își vor pierde subvențiile.
Sursa: Pro TV
Etichete: buzau, legume, substante chimice, myimpact,
Dată publicare:
08-05-2023 19:13