Legea prin care bonele și menajerele sunt plătite cu tichete nu se poate aplica, deși a intrat în vigoare. Care este motivul
Legea care le permite românilor să angajeze menajere, bone, grădinari sau șoferi nu se poate aplica, deși a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.
Platforma electronică unde ar trebui înregistrați atât beneficiarii activităților gopodărești, cât și cei care își oferă forța de muncă este încă în teste.
Ministerul Muncii recunoaște că a încheiat contractul pentru realizarea aplicației cu 8 luni întârziere.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Teoretic, legea vizează fiscalizarea muncii prestate ocazional în casele românilor: curățenia, gătitul, grădinăritul, îngrijirea copiilor sau a persoanelor vârstnice.
De cele mai multe ori, aceste servicii sunt oferite la negru, iar plățile se fac în numerar.
Alina Tamba, angajată: „Cum am doi copii, m-ar ajuta foarte mult să angajez pe cineva să îmi facă curățenie în casă. Unii oameni au nevoie de ajutor la bucătărie, alții la curățenie.”
Beneficiarii ar trebui să poată cumpăra tichete de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau prin intermediul unei platforme electronice. Valoarea unui tichet este de 15 lei.
Ar plăti cu aceste tichete prestatorul ales, după suma la care s-au înțeles. Acesta nu poate fi membru al familiei și trebuie să aibă peste 16 ani.
Iar cel care primește tichetele, cere banii pe ele de la Agenția Locală Pentru Ocuparea Forței de Muncă. Din suma obținută i se rețin, însă 10% impozit pe venit și contribuția la pensie.
În practică, însă, lucrurile se complică: atât beneficiarii, cât și prestatorii trebuie înregistrați într-o platformă electronică.
De funcționarea ei depind și tichetele tipărite, pentru că seria lor este generată de această aplicație, care, deocamdată, nu este gata.
Asta deși promulgarea legii a fost anunțată cu mult pompă, în urmă cu doi ani.
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: „Procedurile de licitație s-au întins foarte mult. Realizarea caietului de sarcini a durat ceva. Abia în septembrie 2023 a fost desemnat câștigătorul licitației cu o întârziere cu aproximativ opt luni.”
Legea mai prevede și că tichetele de activități casnice pot fi acordate de firme ca beneficiu salarial.
Angajat cafenea: „În esență mi se pare o idee bună. Ar ajuta, orice plus e bine venit și, într-adevăr pe curățenie, menaj, chiar și o bonă, oricând.”
E drept că mulți români nu doresc să fie plătiți cu tichete în urma cărora activitatea lor să fie fiscalizată.
Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă spun că puțini au venit să se intereseze de tichetele pentru prestatorii casnici.