"Legea plagiatelor", declarata neconstitutionala. Motivele invocate de CCR
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca legea de modificare a OUG privind scolile doctorale este neconstitutionala.
"Curtea Constitutionala a adoptat si sesizarea grupului liberal si sesizarea Guvenului cu privire la neconstitutionalitatea ordonantei 4 pentru modificarea Legii invatamantului. Am avut in vedere faptul principal ca cele doua Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului si au adoptat legea intr-o forma si intr-un continut foarte diferit decat cel care a inceput initiativa legislativa si diferit si de felul cum a adoptat fiecare dintre cele doua Camere", a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.
El a precizat ca au mai fost date decizii in acest sens, in care Curtea a aratat ca, atunci cand se schimba substantial continutul, forma, structura, compozitia legii, nu se respecta principiul bicameralismului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit acestuia, si obiectia Guvernului a fost intemeiata.
"Separat, am considerat ca si obiectia Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor din art. 1 alin. 5 din Constitutie cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnica legislativa nu au fost respectate in cuprinsul acelor adaugiri si modificari care au fost facute de cele doua Camere ale Parlamentului. Deci, legea este integral neconstitutionala", a aratat Dorneanu.
Intrebat ce trebuie sa se intample in continuare, Dorneanu a raspuns ca "initiatorii pot sa inceapa procedura de la zero".
Pe 13 octombrie, Guvernul a atacat la CCR modificarea OUG 4/2016 privind scolile doctorale, dupa ce Senatul a respins cererea de reexaminare a actului normativ, solicitata de presedintele Klaus Iohannis, si a adoptat legea in forma initiala.
Anterior, premierul Dacian Ciolos declara ca regreta decizia pe care a luat-o Parlamentul in privinta modului in care se trateaza plagiatele.
Si grupul PNL din Senat a depus la Curtea Constitutionala o contestatie la legea de modificare a OUG 4/2016 privind scolile doctorale, invocand, intre altele, nerespectarea principiului bicameralismului.
Senatul a respins, in sedinta plenului din 10 octombrie, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educatiei Nationale 1/2011, prin care a fost reglementata functionarea scolilor doctorale si a adoptat, in calitate de Camera decizionala, actul normativ in forma initiala.
Potrivit raportului comisiei de specialitate, modificarea Legii Educatiei prevede crearea unui mecanism privind desfasurarea invatamantului la nivel doctoral, clarificarea si etapizarea actiunilor de emitere a diplomelor si titlurilor la nivel universitar, stabilirea atributiilor privind procedurile si etica la nivelul invatamantului.
Dupa decizia Senatului, presedintele Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Viorel Barbu, si-a anuntat demisia din functie, pe motiv ca, in urma amendamentelor adoptate la Legea Educatiei, CNATDCU va avea "un rol decorativ", fiindu-i retrase toate prerogativele.
Sursa: Agerpres
Etichete: curtea constitutionala, plagiat, cnatdcu,
Dată publicare:
26-10-2016 13:30