Legea off-shore în varianta PSD a fost votată, deşi sperie investitorii străini
Scandal cu vorbe grele, în Parlamentul României. Subiectul discuţiilor aprinse a fost legea off-shore, prin care statul stabileşte sisteme de taxare suplimentare pentru companiile care explorează şi vor să extragă gaze din Marea Neagră.
UPDATE 21:45 “Nu au fost înţelegeri secrete”, a spus Liviu Dragnea. "Această lege schimbă definitiv şi în bine viitorul României. Liderul PSD a fost critic la adresa parlamentarilor din opoziţie
UPDATE 21:35 Varianta propusă de Liviu Dragnea a fost adoptată pe articole, fără modificări. Legea a ajuns apoi luni seara în plen şi a fost votată cu 175 de voturi pentru.
"Hai, dispari", i-a strigat un social-democrat unei colege de la opoziţie, deranjat de insistenţa cu care aceasta solicita ca la discuţii să fie şi miniştrii din domeniu. Reprezentanţii companiilor aflaţi la dezbateri au declarat că, după noile modificări, trebuie să decidă dacă vor continua investiţiile sau nu.
Cosette Chichirău, deputat USR: "Vreau dezbateri. Vreau punct de vedere al ministerului Finanţelor. Eu astea vreau. Ministerul e acum prezent, să le daţi cuvântul"
Matei Călin, deputat PSD, i-a răspuns „Hai, dispari”
În comisiile reunite, opoziţia şi puterea se certau pe regimul taxelor şi al redevenţelor pentru companiile străine care vor să scoată gaz în Marea Neagră. În acelaşi timp, într-o sală alăturată, Liviu Dragnea prezenta deja proiectul de lege care merge la vot în plen. El a promis că această lege poate să genereze după ce vor fi exploatate şi alte perimetre, venituri de 40 de miliarde de dolari.
Social-democraţii au rescris cu totul textul venit de la Senat. Ei vor ca firme precum Exxon, Romgaz, Lukoil sau OMV Petrom să plătească redevenţe şi taxe suplimentare în funcţie de preţul la care vând gazul extras, dacă forează în marea neagră. În plus, jumătate din ce scot din subsolurile concesionate, trebuie să vândă în România.
Reprezentanţii companiilor nu sunt de acord cu propunerile votate de aleşi în comisiile reunite de industrii şi administraţie.
Răzvan Nicolescu, specialist energie: „Dacă se va ajunge la exploatare, va însemna mai mult gaz natural produs în România, deci vor exista perspective pentru mai multă concurenţă şi preţurile cele mai mici din UE. E o oportunitate pentru România de a juca un rol regional.”
Aleşii vor să dea votul final asupra legii offshore chiar luni seara.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, rezervele de gaze din Marea Neagră sunt de 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost deja făcute foraje. Asta înseamnă că producţia totală a ţării să se dubleze pe o perioadă de 20 de ani. Iar România ar putea deveni al treilea mare producător de gaze naturale din Europa.
Sursa: Pro TV
Etichete: gaze, marea neagra, PSD, companii, lege, investitii, Parlament, zacamant, off-shore,
Dată publicare:
09-07-2018 19:04