Legea educației sexuale așteaptă de 3 luni în Parlament. Între timp, avem tot mai multe mame minore
„Are toată atenţia noastră" Asta spun repezentantii Senatului, despre legea educaţiei sexuale în şcoli, care, după ce a fost întoarsă de preşedinte în Parlament, aşteaptă de 3 luni, ca aleşii să îi dea o formă utilă.
Nici proiectele depuse de ONG-uri, nici petiţiile publice nu au reuşit să schimbe nimic în bine faţă de acum 10 ani. Aşa că, între timp, culegem roadele nedorite ale acestui dezinteres. Boli cu transmitere sexuală, la elevi de şcoala generală, şi sarcini nedorite. Peste 18 mii de fete pe an nasc înainte de majorat, şi suntem pe primul loc la naşteri, în rândul copilelor de până-n 15 ani.
Era o situaţie des întâlnită şi înainte de pandemie, care s-a acutizat în ultimul an. O adolescentă de 14 ani din Buzău a mers la spitalul de pediatrie cu o durere de spate, iar în câteva ore a născut un băieţel. Va creşte un prunc cu tată necunoscut, pentru că nici părinţii, şi cu atât mai puţin cei de la şcoală n-au ridicat un deget să o educe în privinţa propriului corp.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În forma respinsă de Preşedinte, legea educației sexuale în școli cerea acceptul părinţilor ca elevul să poată participa la ora de educaţie sexuală. Acum este în dezabatere în comisii la Senat.
Ștefan Pălărie, șeful Comisie pentru familie: „Noi o susţinem, dar nu ştim că o să facem ceva cu ea”
Mihaela Nabar, director World Vision: „Suntem pe locul doi ca număr de mame minore în Uniunea Europeană, deşi ca natalitate suntem la 4% pondere”.
Reporter: Este plauzibil ca o copilă să nu ştie că e însărcinată până ajunge la spital să nască?
Mihaela Nabar: „Un copil nu are de unde să ştie dacă nu este ajutat. World Vision susţine ca educaţia sexuală să fie încă din şcoli predată.”
În lipsa legii, noul secretar de stat din Ministerul Sănătăţii a constatat că nu poţi pătrunde în şcoli cu informaţii despre siguranţa reproducerii.
Andreea Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Sunt demersuri care te descurajează. Chiar şi eu am dorit să fac anul trecut în Braşov o campanie de educaţie sexuală în şcoli, cu pornire de la bolile cu transmitere sexuală, pentru că sunt medic de boli infecţioase, iar ultimul lucru la care ajunsesem era consimţământul părinţilor pentru a se prezenta astfel de date în şcoli.”
Din aproape 200.000 de naşteri pe an, 18.000 sunt ale adolescentelor între 15 şi 18 ani. Şi mai zguduitor e că avem şi în jur de 750 de naşteri la mame sub 15 ani, când nici psihicul, nici corpul nu sunt pregătite pentru astfel de încercare. Iar în spitalele din zone cu asemenea situaţii frecvente, medicii depun mărturie despre efecte: vin pe lume bebeluşi prematuri din sarcini ascunse, cu infecţii sau malformaţii de care femeia nu ştie, pentru că n-a mers la doctor până n-a intrat în travaliu.
Dr. Silvia Ognean, neonatolog: „Dacă nu faci prevenţie, când fata este deja gravidă sau iminentă de a naşte, lucrurile deja sunt triste. N-aveau bani nici pentru tratament sau să se ducă la un cabinet să facă întreruperea de sarcină, şi ca atare rata de mortalitate infantilă a fost mai mare în rândul copiilor proveniţi din aceste sarcini.”
În lipsa unei legi, situaţia devine alarmantă: în ţara noastră, una din opt femei la prima naştere este adolescentă, faţă de media Uniunii Europene: una din 28.