Legea defaimarii propusa de Dragnea, criticata dur. "Cenzura pe Facebook" si "Pumn in gura dat ziaristilor"

×
Codul embed a fost copiat

Cei care "defaimeaza social" o persoana sau un grup de oameni risca amenzi pana la 100.000 lei, potrivit ultimei versiuni a legii sustinuta de PSD si initiata de liderul acestui partid.

-► Cum justifica Liviu Dragnea sustinerea acestei legi
-► ONG-urile si opozitia se opun legii

Membrii Comisiilor juridica si pentru drepturile omului din Camera Deputatilor au dat marti, in sedinta comuna, raport de admitere pentru proiectul de lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, adoptand si un amendament care vizeaza aplicarea unor sanctiuni contraventionale pentru cei care discrimineaza persoane fizice intre 1.000 si 30.000 de lei, respectiv grupuri sociale intre 2.000 lei si 100.000 de lei.

Raportul a fost adoptat cu majoritatea voturilor deputatilor PSD, fara sustinerea UDMR si PNL.

Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Liviu Dragnea, initiator al proiectului de lege, care a invocat OUG 137/2000, republicata in 2014, potrivit careia constituie contraventie, "daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia".

Citește și
Liviu Dragnea, colindatori - stiri
Liviu Dragnea spune ca gatitul este pasiunea lui si face cele mai bune sarmale. "Fac doua feluri. Si Victor a mancat"

Se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate, prevede modificarea adoptata de cele doua comisii.

In forma adoptata de Senat, amenda pentru discriminarea unui grup social se incadra intre 2.000 lei si 60.000 lei.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat ca aceasta propunere legislativa este o reglementare excesiva.

"Exista prevederi in vigoare, mai ales in Codul civil, care dau posibilitatea mai ales celui care se considera lezat in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta. Nu era necesara o astfel de suprareglementare. Mai mult decat atat, aceasta lege, daca va deveni lege, poate fi intitulata o reglementare a cenzurii pe facebook, de asemenea un pumn in gura dat ziaristilor din Romania. Daca PSD isi asuma o astfel de reglementare, este dreptul acestui partid si sa-si asume toate consecintele de rigoare", a precizat Andronache.

Propunerea legislativa are drept scop crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferentele de grup. Sunt vizate trei domenii prin care pot fi promovate aceste mecanisme - educatia, mass-media si activitatea functionarilor din administratia publica centrala si locala. Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.

ONG-urile si opozitia se opun legii

Gabriel Andronache, deputat PNL: "Exista suficiente prevederi in vigoare, mai ales in Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se considera lezati in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta, nu era necesara o astfel de supra-reglementare. O reglementare a cenzurii pe Facebook, un pumn in gura dat ziaristilor din Romania."

Remus Cernea, deputat independent: "Acest proiect de lege este menit sa restranga libertatea de exprimare."

Si ONG-urile se opun legii.

Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism  Independent: "Se poate ajunge oricand la abuzuri acolo unde legea lasa loc de interpretare. O sa avem o politie a demnitatii umane, iar noi, ca cetateni, suntem obligati sa colaboram cu acesti agenti constatatori."

Liviu Dragnea: E importanta ca sa nu apara curente impotriva unor minoritati

In conditiile in care in multe parti ale lumii cresc tensiunile fata de minoritati de orice fel, Romania a ramas o insula de stabilitate, de toleranta si de respectabilitate, a declarat marti presedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit caruia actul normativ privind defaimarea, al carui initiator este, va avea sustinere pentru ca romanii sunt toleranti.

"Am propus si schimbarea numelui. Este vorba de Legea privind asigurarea tolerantei. Este o lege importanta. In conditiile in care in multe parti ale lumii cresc tensiunile sociale, cresc tensiunile fata de minoritati de orice fel, Romania a ramas o insula de stabilitate, o insula de toleranta si o insula de respectabilitate. Si este important sa ramana asa pentru ca este un atu si o oportunitate pe care nu trebuie sa o ratam. Este o lege care in Romania va avea sustinere pentru ca romanii sunt toleranti. Este important ca in Romania sa nu permitem sa apara curente impotriva unor minoritati, care, din pacate, au inceput sa apara, atat in Europa, cat si in alte parti ale lumii", a afirmat presedintele PSD, inainte de sedinta CN al formatiunii. 

Articol recomandat de sport.ro
Ce vrea să facă Valentin Țicu, la o zi după ce i-a rupt piciorul lui Dragoș Iancu
Ce vrea să facă Valentin Țicu, la o zi după ce i-a rupt piciorul lui Dragoș Iancu
Citește și...
Dupa ce s-au razgandit de 3 ori, Dragnea si Oprea sunt de joi, oficial, aliati. Cele trei prevederi ale protocolului semnat
Dupa ce s-au razgandit de 3 ori, Dragnea si Oprea sunt de joi, oficial, aliati. Cele trei prevederi ale protocolului semnat

Dupa ce au batut palma, apoi s-au razgandit si au amanat luarea deciziei de a colabora, Liviu Dragnea si Gabriel Oprea s-au razgandit din nou.

Liviu Dragnea spune ca gatitul este pasiunea lui si face cele mai bune sarmale.
Liviu Dragnea spune ca gatitul este pasiunea lui si face cele mai bune sarmale. "Fac doua feluri. Si Victor a mancat"

In asteptarea sarbatorilor de iarna, Liviu Dragnea a primit colindatori la sediul PSD din Capitala. Liderul partidului s-a laudat in fata colegilor ca gatitul este una dintre pasiunile lui si ca face cele mai bune sarmale.

Liviu Dragnea despre cum
Liviu Dragnea despre cum "nu s-a vrut autostrada prin munti" si de ce i se face "rau fizic" cand voteaza ridicarea imunitatii

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost invitatul lui Cristian Leonte la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV.

Recomandări
Dezastru ecologic la Tunari. Primăria din Otopeni a aprobat sute de construcții, fară să modernizeze și stația de epurare
Dezastru ecologic la Tunari. Primăria din Otopeni a aprobat sute de construcții, fară să modernizeze și stația de epurare

Primăria din Otopeni a aprobat construcția a sute de case și blocuri fară să modernizeze și stația de epurare.  

Zelenski dă exemplu România, în discursul adresat națiunii. ”Așteptăm de la alte țări vecine aceeași cooperare” VIDEO
Zelenski dă exemplu România, în discursul adresat națiunii. ”Așteptăm de la alte țări vecine aceeași cooperare” VIDEO

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că aşteaptă şi de la alte ţări vecine o cooperare constructivă în problema cerealelor aşa cum a fost cu România şi Bulgaria.

Marcel Ciolacu a anunțat noile măsuri fiscale. Crește TVA-ul la produsele BIO, dulciuri, bere fără alcool și concerte
Marcel Ciolacu a anunțat noile măsuri fiscale. Crește TVA-ul la produsele BIO, dulciuri, bere fără alcool și concerte

„România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde de lei''. Este mesajul cu care Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat, după un lung șir de modificări, proiectul de legi privind noile măsuri fiscale.