Legea "Big Brother II" e in dezbatere publica, aproape neschimbata. In ce conditii primeste SRI acces la informatiile noastre
Securitatea cibernetica este in dezbatere publica, iar societatea civila acuza autoritatile ca ne prezinta aceeasi Marie cu alta palarie.
Cu alte cuvinte, cel mai contestat articol din lege, cel care da voie SRI sa vada ce informatii transmitem, a fost modificat, dar numai pe alocuri. Proiectul va fi in dezbatere publica in urmatoarele 60 de zile, timp in care poate fi completat si modificat.
Proiectul de lege privind securitatea cibernetica a fost facut public dupa ce a suferit o serie de modificari. Este ceva mai bun, spun membrii societatii civile, insa din nou, legiuitorul a lasat unele lucruri neclare. Cel mai controversat articol este cel care se refera la conditiile in care SRI sau parchetul pot avea acces la datele personale.
Acum, articolul precizeaza ca nu au voie "in lipsa unei instiintari scrise din partea autoritatilor abilitate, privind existenta unei autorizatii emise de judecator, in conditiile legii. "
Adica, spun membrii societatii civile, furnizorul de internet trebuie sa il creada pe cuvant pe agentul SRI sau pe politist ca are mandat de la judecator.
Maria Nicoleta Andreescu, director executiv Apador: "E un pic aranjata cu hainute noi si are si o umbrela mare care e consiliu operativ de securitate cibernetica. Deci avem acceasi Marie, alta coafata."
Acelasi articol este criticat si de cei care furnizeaza si utilizeaza sistemele de operare pe internet. Pentru ca articolul nu spune CINE nu are acces la informatiile din sistem fara mandat judecatoresc, reiese practic ca toata lumea. Adica...
Alexandru Balan, expert in securitate: "Daca ii interzici operatorului sa aiba acces la date, e cel mai explicit pasaj din lege, daca ii interzici, trebuie sa-si dea jos tot sistemele de securitate care asigura siguranta traficului clientilor."
Practic, pentru ca nu exista o prevedere care sa reglementeze separat cat si cum poate operatorul sa gestioneze informatiile clinetului, se poate ajunge in situatia paradoxala in care nici chiar cel care iti furnizeaza internet sa nu te poata proteja pentru ca nu poate rula programe care sa te apere, deoarece acestea ti-ar citi datele personale.