Lecție de știință transmisă în direct de pe Stația Spațială a Chinei, de astronauți. Elevii au fost încântați
O lecție de știință cu totul aparte a fost transmisă în direct de pe Stația Spațială a Chinei.
Astronauții asiatici s-au transformat pentru o zi în profesori, pentru a le demonstra copiilor, prin câteva exemple, cum este viaţa deasupra planetei noastre.
„Salutare, tuturor! Numele meu este Wang Yaping şi sunt "profesoara din cosmos" a început prezentarea spațială.
În timpul lecţiei de ştiinţă, astronauta i-a avut alături pe cei doi colegi ai săi. După ce au prezentat modul de lucru la bordul Staţiei Spaţiale, cei trei membrii ai echipajului au trecut la experimente ştiinţifice, pentru a le explica mai bine copiilor de pe Pământ ce înseamnă forţa gravitaţională, şi cum se aplică legile lui Newton la peste 400 de kilometri altitudine .
„După cum vedeţi în aceste două imagini, în cea din stânga, care se află pe Pământ, mingea pluteşte, iar în cealaltă, acelaşi tip de minge stă pe fundul paharului. E greu să vezi așa ceva pe Pământ"
(...)
„Tableta efervescentă pe care am pus-o în acest lichid continuă să producă bule dar, după cum vedeţi, ele sunt vizibile în interior dar rămân acolo, fără să "explodeze" la suprafaţă", a continuat ea.
Astronauţii le-au mai arătat micuţilor cum reuşesc să bea apă atunci când sunt în spaţiu sau cum se pot deplasa la bordul navei.
„După cum puteți vedea, în spațiu nu ne putem deplasa așa cum o facem pe Pământ, deoarece aici sus nu există gravitație, așa că plutim și de multe ori trebuie să ne folosim de echipamentul montat pe pereți pentru a ne deplasa înainte și înapoi."
"Publicul" a fost format din elevi din cinci mari orașe ale Chinei. Aceştia nu doar au ascultat cuminţi lecţia predată, ci le-au putut adresa şi întrebări cosmonauţilor. Bonus, echipajul le-a oferit un tur virtual al stației spațiale. La finalul experienţei, copiii au avut numai cuvinte de laudă.
„Discuția cu cei trei astronauți m-a făcut să devin foarte interesat de ce se întâmplă în Univers, iar acum visez să ajung în spațiu."
„Lecţia m-a ajutat să învăț mai multe lucruri în domeniul ştiinţei şi să-i văd şi partea distractivă" au spus copiii.
Construcția Staţiei Spaţiale chinezeşti, denumită "Palatul celest" nu este încă finalizată, dar la acest lucru muncesc în prezent cei 3 astronauți. Conform planurilor, va avea o mărime asemănătoare cu cea a fostei staţii sovietice MIR, iar durata sa de funcţionare va fi de cel puţin zece ani.