Lecţie de smerenie la Galați. Arhiepiscopul Casian a primit 12 copii cărora le-a spălat şi le-a sărutat picioarele
Lecţie de smerenie la Arhiepiscopia Dunării de Jos. La catedrala din Galaţi s-a desfăşurat, joi dimineață unul dintre cele mai impresionante ritualuri din Săptămâna Mare: spălarea picioarelor.
Arhiepiscopul Casian a primit 12 copii cărora le-a spălat şi le-a sărutat picioarele, întocmai precum a făcut Mântuitorul Iisus Hristos cu apostolii săi, în Joia Mare, şi le-a spus: "Căpetenie este acela care slujeşte".
Aşezat în genunchi, arhiepiscopul Dunării de Jos le-a spălat celor 12 copii picioarele, le-a şters cu un ştergar alb şi le-a sărutat. Ritualul este o lecţie de smerenie pentru toţi credincioşii, după modelul Mânuitorului Hristos, de la cină cea de taină.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acest ritual mai este păstrat în special în zone din estul țării. Spălarea picioarelor reprezintă cea mai importantă demonstraţie a felului în care trebuie să trăim creştineşte: prin smerenie şi dragoste.
Mântuitorul a spus că oricine vrea să fie cel dintâi trebuie să ştie să se jertfească pentru aproapele sau. În fiecare an, la Galaţi, la acest ritual iau parte 12 copii de la centrele de plasament din oraş, şi Arhiepsicopul Casian al Dunării de Jos.
Joia Mare cuprinde şi alte 3 momente din Evanghelie: Cina cea de Taină, Rugăciunea din grădina Ghetsimani şi trădarea lui Iisus.
Mâine este Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, ziua în care a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Unii creştini ţin un post sever, în aşteptarea Învierii şi a sărbătorii Paştelui. În noaptea de înviere lumina sfântă va fi adusă la Constanța de IPS Teodosie pe mare, cu o ambarcaţiune care va acosta în portul Tomis. De acolo se va pleca în procesiune spre catedrala Sf. Petru şi Pavel unde se oficiază slujba de Înviere.