Lebedele salvate de la moarte, în urmă cu 3 saptămâni, au dispărut: „Credem că au fost furate pentru friptură”
Familia de lebede salvată de ornitologii şi veterinarii din Mureş, după ce au fost recuperate într-o baltă cu reziduuri petroliere din Bihor a dispărut peste noapte.
După trei săptămâni în care păsările au fost spălate cu răbdare şi devotament şi tratate împotriva intoxicaţiei, trei exemplare au supravieţuit. Din păcate, însă, păsările au fost acum furate din centrul de recuperare din Târgu Mureş. Ornitologii nu exclud ca păsările să fi fost luate chiar pentru a fi mâncate.
În urmă cu trei săptămâni, câteva lebede pline de ulei petrolier au fost transportate în stare gravă la centrul de recuparare al animalelor sălbatice din Târgu Mureş. Aici, veterinari, ornitologi şi voluntari s-au chinuit o noaptea întreagă să scape păsările de uleiul depus pe pene. Au urmat zile grele cu tratament special pentru a ţine păsările în viaţă, iar din şase, doar trei lebede au supravieţuit.
Păsările au reuşit să se hrănească singure şi chiar să se plimbe în ţarcul amenajat special pentru ele. Din nefericire, însă, graţioasele înaripate au dispărut peste noapte.
Iulia Vizi, responsabil comunicare Milvus: „Erau sub supraveghere continuă, deoarece încă erau poluate, penele lor nu erau încă restabilite. Păsările nu erau în condiţia de a zbura, sunt păsări mari, nu putea să îşi ia zborul, perimetrul era înconjurat de trei garduri în curtea centrului nostru care este la adresa secretă, puţini oameni cunosc acest loc."
Papp Tamaş, ornitolog: „Dacă cineva le fură pentru a pune într-un lac ca decor, atunci astea uleiate nu erau chiar bune pentru acest scop, credem că pentru alte scopuri au fost furate şi nu credem că o să le găsim în viaţa. Mâncare, friptură. Practic nu ştim nimic decât că cineva a intrat, a sărit gardul şi lebedele au dispărut, ele nu aveau cum să plece altfel.”
Ornitologii au anunţat imediat poliţia.
Papp Tamaş, ornitolog: „Niciun animal din România nu are o valoare nominală, asta este o lipsă mare în legea protecţiei naturii. Există în legea braconării,, pentru vânarea sau furatul unei asemena animale, pentru o lebădă de vară, se percepe 270 de euro amendă pe bucată."
Specialiştii aveau de gând să elibereze lebedele pe un lac din judeţul Mureş unde păsările să-şi petreacă vara în mediul lor natural. Poliţiştii au deschis o anchetă şi încearcă să-i prindă pe hoţi.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!