Lebedele dispărute din Mureş au fost aduse înapoi. "Credem că au fost furate pentru friptură"
Familia de lebede salvată de ornitologii şi veterinarii din Mureş, dintr-o baltă cu reziduuri petroliere din Bihor dispăruse acum 3 zile.
Cele trei lebede care au fost salvate, la sfârşitul lunii aprilie, de specialiştii Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Târgu Mureş, după ce au aterizat pe un batal plin de reziduuri petroliere, dispărând în urmă cu trei zile din adăpostul pentru păsări aflate în recuperare, au fost returnate Grupului Milvus, după mediatizarea cazului, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale.
"În urma mediatizării dispariţiei celor trei lebede din centrul de recuperare, persoane necunoscute au adus păsările înapoi, astfel încât dimineaţă acestea erau din nou în curte. Suntem foarte fericiţi că păsările sunt în viaţă. Probabil cei care le-au luat s-au speriat foarte tare când au văzut ce impact au avut materialele de presă şi pentru faptul că poliţiştii fac cercetări pentru aflarea făptuitorilor", a spus purtătorul de cuvânt al Grupului Milvus Târgu Mureş, Iulia Vizi.
În urmă cu o zi, conducerea Grupului Milvus anunţa că, luni dimineaţă, s-a constatat dispariţia păsărilor de la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice, acolo unde lebedele erau sub supraveghere, deoarece penele lor erau încă îmbibate cu ulei şi urmau să fie pregătite pentru o nouă spălare.
„Dacă cineva le fură pentru a pune într-un lac ca decor, atunci astea uleiate nu erau chiar bune pentru acest scop, credem că pentru alte scopuri au fost furate şi nu credem că o să le găsim în viaţa. Mâncare, friptură. Practic nu ştim nimic decât că cineva a intrat, a sărit gardul şi lebedele au dispărut, ele nu aveau cum să plece altfel", spunea marţi ornitologul Papp Tamaş.
Lebedele au ajuns la centrul din Târgu Mureş de la Suplacu de Barcău, unde au aterizat pe un batal plin de reziduuri petroliere şi s-au depus mari eforturi din partea specialiştilor Grupului Milvus şi de la Vets4Wild ca acestea să fie menţinute în viaţă.
Reprezentanţii Grupului Milvus au precizat că lebedele de vară care au aterizat pe un batal plin de reziduuri petroliere la Suplacu de Barcău, la sfârşitul lunii aprilie, constituie, poate, unul dintre cele mai grele cazuri de salvare şi reabilitare pe care Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice l-a avut de-a lungul anilor.
Din cele şase lebede aduse în acest centru, trei dintre pui nu au supravieţuit. Lebedele erau complet acoperite de ulei, iar cele trei au fost salvate cu greutate.
Păsările au ajuns în grija Grupului Milvus datorită intervenţiei ISU, Gărzii de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Oradea.
Sursa: Agerpres
Etichete: mures, petrol, pasari, disparitie, balti, lebede, ornitologi,
Dată publicare:
09-05-2018 14:36