New York Times a realizat PORTRETUL Laurei Codruta Kovesi. Ce scriu americanii despre "cea mai temuta persoana din Romania"
Jurnalistii de la New York Times au realizat un material amplu despre DNA si despre activitatea Laurei Codruta Kovesi in fruntea institutiei "pe usile careia nimeni nu-si doreste sa intre".
"Camerele de televiziune sunt in permanenta in apropierea institutiei condusa de Laura Codruta Kovesi, pregatite sa transmita imagini din urmatorul episod al celei mai discutate drame a ultimilor 25 de ani, din care face parte coruptia elitei politice si mediului de afaceri". Asa isi incep cei de la New York Times materialul in care relateaza despre activitatea DNA din ultima perioada.
Acestia scriu ca, daca nu lucreaza la DNA sau nu au o alta scuza buna, nimeni nu-si doreste sa intre pe usile din strada Stirbei Voda, acolo unde este si biroul Laurei Codruta Kovesi, in varsta de 41 de ani, cea care conduce o institutie care a demarat "o lupta viguroasa impotriva hotiei".
Americanii il citeaza pe Vladimir Tismaneanu, care spune despre Kovesi ca a devenit "una dintre cele mai temute, iar, pentru unii, una dintre cele mai dispretuite, persoane din Romania".
"Cei care ajung sa fie anchetati de Kovesi, alaturi de aliatii lor, o denunta drept un procuror stalinist si spun ca DNA, care se bazeaza pe inregistrari audio, invie modul de operare al Securitatii, temuta agentie a lui Nicolae Ceausescu", scriu jurnalistii New York Times.
Intr-un interviu acordat acestora, Laura Codruta Kovesi a spus ca astfel de acuzatii sunt absurde si ca ea si echipa ei de procurori au absolvit facultatea dupa 1989, astfel ca nu au nicio idee care erau metodele Securitatii. Procurorul sef al DNA a mai explicat ca inregistrarile audio sunt folosite in toate tarile democratice, fara un trecut comunist.
Articolul aminteste de unul dintre cei mai duri critici ai lui Kovesi, Dan Voiculescu, "un baron al lumii politice si de afaceri, condamnat la 10 ani de inchisoare pentru coruptie" si trustul media condus de acesta.
"Jurnalul National, ziar controlat de Voiculescu, a numit-o procuror stalinist pe Kovesi, in timp ce Antena 3 a asemanat-o cu Hitler sau Stalin si a acuzat-o ca a luat bani de la mafiot", amintesc americanii.
Sefa DNA spune ca s-a obisnuit cu astfel de acuzatii si ca ele vin doar de la cei care sunt investigati de DNA, insa a dat postul TV in judecata pentru afirmatiile facute. Desi nu are un bodyguard, Kovesi este pazita de SPP. In rest, procurorul sef al DNA a povestit ca are o viata normala, ca merge la filme si la sala de fitness.
"De fiecare data cand merg la piata, la cinema sau la magazin intalnesc oameni care ma felicita pentru munca pe care o depunem. Nu toata lumea din Romania accepta coruptia", spune Kovesi. Totusi, ea a mentionat ca nu intelege publicul care continua sa voteze politicieni suspectati sau chiar condamnati pentru coruptie.
Inceputurile DNA - anchetarea profesorilor si a conductorilor de tren
Americanii au scris si despre inceputurile DNA-ului, cand anchetele vizau profesori si conductori de tren, insa toate astea au luat final odata cu venirea Monicai Macovei ca ministru al Justitie, care a schimbat legislatia in asa fel incat anchetele sa nu mai vizeze doar cazuri minore de coruptie.
Acum, toate cazurile de coruptie anchetate trebuie sa depaseasca mite mai mari de 10.000 de euro, iar oficialii de stat vizati trebuie sa aiba un anumit rang.
"Parlamentul Romaniei a incercat in nenumarate ocazii stopeze lupta anticoruptie, plangandu-se ca sunt anchetati din ratiuni politice si propunand o lege a amnistiei, fata de care Kovesi s-a declarat impotriva", noteaza jurnalistii.
"Nu orchestram cazuri politice", a spus Kovesi, care a amintit ca anchetele DNA au vizat oameni din mai multe partide, nu doar din PSD si ca Mircea Basescu, fratele presedintelui, a fost arestat pentru luare de mita.
Din 2013, de cand Laura Codruta Kovesi a preluat sefia DNA, valul de arestari s-a transformat intr-un adevarat tsunami, Adrian Nastase fiind cel mai mare trofeu al institutiei.
New York Times aduce aminte de turul doi al alegerilor prezidentiale, de duminica, cand Victor Ponta se va lupta cu Klaus Iohannis pentru fotoliul de la Cotroceni.
Laura Codruta Kovesi a refuzat sa comenteze speculatiile potrivit carora va fi inlocuita din fruntea DNA, in cazul in care candidatul PSD va castiga. "Este important ca viitorul presedinte sa sprijine lupta anticoruptie. Atata timp cat se intampla asta, nu avem motive sa ne facem griji", a spus Kovesi.
Sursa: New York Times
Etichete: justitie, dna, Laura Codruta Kovesi, coruptie, The New York Times,
Dată publicare:
15-11-2014 12:27