Laura Codruta Kovesi ii raspunde lui Traian Basescu. Ce mesaj are sefa DNA si pentru Klaus Iohannis
Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a dezvaluit mai multe detalii despre dosarele anti-coruptie si raspunde la acuzatiile fostului presedinte
Intr-un interviu acordat ziarului „Romania libera”, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, vorbeste despre dosare, denunturi, dar si despre criticile pe care i le aduce fostul presedinte Traian Basescu. Cea pe care revista Forbes a desemnat-o „cea mai influenta femeie din Romania” spune ca „Numarul dosarelor inregistrate la DNA este in crestere. Doar in primele trei luni ale anului 2015 am inregistrat peste 1.500 de dosare noi. [...]. Avem un stoc de aproape 7.000 de dosare, la care lucreaza 86 de procurori.” In plus, Laura Kovesi este convinsa ca volumul dosarelor se va mentine si in acest an la un nivel destul de ridicat.
Cine decide incatusarea?
Sefa DNA are un raspuns la criticile fostului presedinte, care spunea la inceputul saptamanii ca „omul dus la arestare se simte ca o musca care are pe umerii sai toate institutiile statului”, criticand faptul ca unii dintre inculpati au fost dusi in catuse.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
„Incatusarea persoanelor nu este o activitate care tine de procuratura”, spune insa Laura Kovesi.„Nu noi decidem acest lucru. Modul in care se face incatusarea unei persoane este stabilit prin regulamente si ordinele ministrului de Interne, ale sefului Politiei Romane, sunt regulamente politienesti pe care politistii nostri din DNA le respecta si le aplica. Eu pot sa raspund pentru ce se intampla in interiorul institutiei. Catusele au devenit o problema o data cu filmarea persoanelor care ies din DNA. Dar sunt si persoane care au fost filmate incatusate si la Inalta Curte si cand intra sau ies din arestul Politiei, cand sunt duse la tribunal, la Curtea de Apel. Din pacate, toata lumea vorbeste despre aceia care ies incatusati din DNA. Nu noi am facut regulile, noi doar le aplicam, prin politistii care lucreaza cu noi. Sunt reguli foarte clare, cand se pun catusele, de ce se pun catusele, cum se pun catusele.”
Citeste si: Traian Basescu: Coldea, Kovesi, Stanciu sunt artizanii modului ravasit de a face justitie. Nu-i sun din sila
Denuntul nu este „regina probelor”
Si tot Traian Basescu acuza DNA pentru ca in ultima perioada „denuntul a dobandit valoare de proba aproape. Eu nu pentru tipul asta de justitie am luptat. Nu am explicatie de ce s-a ajuns la asta” , declara luni fostul sef al statului.
Procurorul-sef al DNA spune insa ca „niciun dosar facut de DNA nu se bazeaza doar pe denunturi sau pe interceptari. Ca regula, nu exista condamnari date pe un singur mijloc de proba. Nu exista o regina a probelor in procedura penala romaneasca. Nici macar recunoasterea faptelor de catre suspect nu iti ajunge pentru a obtine o condamnare sau pentru a trimite pe cineva in judecata”.
Basescu stia de intelegerile cu denuntatorii
Despre intelegerile facute cu denuntatorii, Laura Kovesi sustine ca de fapt nu sunt initiate de procurori, ci sunt impuse de lege. „Aceasta clementa nu este data de procuror pentru ca asa vrea el, ci e prevazuta in Cod, inca din 1968. E prevazuta in toata lumea, si in sistemul american. Daca cineva vine si denunta si colaboreaza cu autoritatile, primeste imunitate totala pentru faptele pe care le-a denuntat inainte ca autoritatile sa stie. Nu este ceva inventat in Romania, nu e ceva nou. Este de fapt o clementa pe care o ofera legiuitorul, prin urmare procurorul nu face niciun fel de intelegere cu nimeni.”
Intrebata cum isi explica faptul ca fostul presedinte Traian Basescu se declara deranjat de acest val de denunturi. Laura Codruta Kovesi raspunde: „Nu ma intereseaza ce zice domnul presedinte Basescu. Dar pot sa va spun ca aceasta institutie a denuntatorului nu a fost inventata in Romania si nu este in legislatie din ianuarie 2015, nici din 2014, nici din 2013. Aceasta clauza de nepedepsire exista din 1968, in Codul Penal.[...] De ce nu si-a pus problema in 2012, in 2014? Au mai fost dosare cu denuntatori, dar atunci n-a existat problema aceasta."
Dosarul EADS, puncte comune cu Microsoft
„Mi se pare cam mare rata de achitare de la DNA, de 10%”, mai spunea luni Traian Basescu. „Inseamna 400 de oameni. Oare o fi bine sa-i bagi la beci, sa constati apoi ca nu sunt vinovati?”.
Laura Kovesi il contrazice din nou in interviul acordat ziarului „Romania libera”. „Rata de condamnari este de peste 90 la suta, este un procent apreciat chiar si in raportul Bancii Mondiale ca fiind foarte bun. Media europeana de condamnari este undeva pe la 75 %, ceea ce arata ca toate dosarele noastre sunt supuse unui control foarte riguros din partea instantelor de judecata.Multe din achitari au survenit ca urmare a modificarilor legislatiei, ca urmare a unor incriminari si dezincriminari. Sunt achitari care s-au dat dupa 10, 11 ani. Anul trecut a fost fost o achitare pentru un dosar din 2002, nici macar nu era infiintat DNA, dar se contabilizeaza in statistica noastra.”
In fine, procurorul-sef al DNA ofera cateva detalii si despre dosarul EADS, cu care si fosul presedinte ameninta la sfarsitul lui 2014. „Cele doua dosare Microsoft si EADS la un anumit moment se suprapun pe anumite faze, motiv pentru care sunt lucrate de aceeasi echipa de procurori. In dosar au fost dispuse masuri preventive fata de cateva persoane, ceea ce a determinat urgentarea finalizarii investigatiilor cu privire la persoane fata de care existau masuri preventive.”
Codruta Kovesi, mesaj si pentru presedintele Iohannis
Saptamana trecuta, in conferinta de presa sustinuta cu ocazia implinii a 100 de zile de mandat, Klaus Iohannis s-a intrebat de ce, pana acum, nu a verificat nimeni acuzatii de coruptie la adresa politicienilor.
Intrebat de un reporter daca considera intemeiate temerile ca se face abuz de arestari, seful statului a raspuns: "Putem constata cu totii ca Romania se afla intr-o faza foarte intensa de combatere a coruptiei, actiuni foarte vizibile ale parchetelor. Consider ca e un lucru bun, vedem si dumneavostra, si eu aproape zilnic noi si noi politicieni acuzati de diferite lucruri, ceea ce ne duce cu gandul la o intrebare: cum de au stat atatia ani in spatiul public si nu a venit nimeni sa verifice aceste chestiuni? Bine ca se intampla si acum in ceasul al 12-lea. Aceasta faza intensa de lupta e urata, e foarte urata, iese la suprafata tot ce a fost si este mai rau si mai urat in poltica, dar va asigur ca fara aceasta faza nu putem sa ne facem bine".
Invitata la o emisiune TV, procurorul general al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi a comentat declaratia de saptamana trecut a lui Klaus Iohannis, scrie Digi24.ro.
"Eu pot sa raspund pentru ce am facut in ultimii doi ani, de cand conduc Directia Nationala Anticoruptie. Sunt dosare cu persoane publice, cu persoane importante implicate in ultimii doi ani. In mod constant au fost astfel de dosare, nu este o noutate. Si in 2013, si in 2014 au fost dosare cu ministri, cu parlamentari, cu magistrati, cu presedinti de consilii judetene, cu primari. (...) Ceea ce este interesant este faptul ca foarte multe persoane vin si denunta fapte comise in urma cu unu sau doi ani de zile, sau dupa ce o anumita persoana isi pierde functia publica, pentru ca au mult mai mult curaj sa faca acest lucru. Sunt situatii in care dosarele au fost inregistrate in DNA in anii anteriori si s-a lucrat pentru a se strange probele necesare in vederea luarii unor masuri preventive. (...) Eu cred ca astfel de dosare s-au facut si in 2013 si in 2014. Acest lucru poate fi dovedit oricand cu cifre si cu date statistice. As vrea sa va dau un singur exemplu: in 2014 s-au facut 12 cereri de urmarire penala fata de ministri si fosti ministri si s-au cerut noua avize de arestare preventiva pentru parlamentari. Nu putem sa spunem ca nu s-au facut dosare cu persoane importante in 2014 sau in 2013. Deci statisticile infirma aceste sustineri", a spus Laura Codruta Kovesi.
Sursa: Romania libera
Etichete: dna, Laura Codruta Kovesi, traian basescu, arest, denunt, cătușe, EADS,
Dată publicare:
08-04-2015 22:35