Lacurile României rămân fără apă. Una dintre cele mai importante zone mlăștinoase din sudul țării a secat
În bătaia soarelui nemilos lacurile României rămân fără apă. Delta Neajlovului, una dintre cele mai importante zone mlăștinoase din sudul țării, a secat.
Peștii au început să moară, păsările au părăsit locul, iar turismul este grav afectat. Probleme sunt și în Parcul Natural Văcărești din capitală în timp ce în țară peste 600 de localități primesc apă cu porția din cauza debitelor scăzute din lacurile de acumulare.
Considerată una dintre cele mai mari zone umede din sudul României, Balta Comana sau Delta Neajlovului, așa cum mai este cunoscută a ajuns un câmp uscat.
Laurențiu Maricescu, reprezentantul Parcului Natural Comana: ”Acum e uscat tot. O imagine cu impact puternic vizual care sperăm noi să dispară odată cu venirea toamnei„.
Reporter: Ați mai văzut așa ceva?
Reprezentantul Parcului Natural Comana: ”Nu, niciodată. Aici ar fi fost apă până la genunchi probabil„.
Balta se întinde pe mai bine de 1200 de hectare și este alimentată de râul Neajlov. Debitul a scăzut atât de mult încât acum arată mai degrabă ca un pârâu.
Cel mai rău e pentru peștii care obișnuiau să înoate pe întreaga întindere de apă. Odată cu retragerea apelor, au căutat adăpost în râul și așa îngustat de secetă și au început să moară. Din lipsă de oxigen, sunt de părere biologii.
Lacul de aici, de la Comana, este un loc foarte apreciat și de către turiști. Pot veni aici să se dea cu bărcuțele, să se dea cu canoea. Nu mai pot face acest lucru de când lacul a secat.
Sunt probleme și în Delta Văcărești, un loc cu o importanță deosebită în special pentru locuitorii din capitală, și așa privați de spații verzi. Lacul a început să rămână fără apă. În marea de verdeață, au apărut acum ochiuri de nisip și pământ uscat.
Alex Birău, reprezentant al parcului Natural Văcărești: ”Eu cred că o să devină normalitate, având în vedere temperaturile ridicate. Ăsta este nivelul ultimilor ani și acolo ne raportăm. Dacă ne raportăm la viețuitoare, ele se adaptează. Cel puțin păsările au putere mare de adaptare”.
Biologii sunt optimiști și spun că din toamnă, atunci când vor veni și ploile, lucrurile ar trebui să revină la normal.
Între timp, sute de localități suferă din pricina secetei. Potrivit celor mai recente date de la Apele Române, locuitorii din peste 620 de sate și orașe primesc apă cu porția ori nu au deloc în această perioadă. În plus, mai multe sectoare ale Dunării au intrat în faza de atenționare din cauza nivelului mic al apei.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, lacuri, delta vacaresti, mlaștina, zona, myimpact,
Dată publicare:
26-08-2024 19:29