Lacul Techirghiol este pe cale de dispariție. Apa a secat pe o porțiune considerabilă
Techirghiol, cel mai întins lac sărat din România, este pe zi ce trece tot mai secat. Celebrul nămol cu proprietăți terapeutice este și el mai puțin, iar cei care-l folosesc pentru tratament sunt îngrijorați.
Însă lacul nu poate fi salvat decât de ploi. Zona este considerată sit natural, iar oamenii nu pot interveni.
Lacul Techirghiol a secat pe o distanță de cel puțin 50 de metri
De sus, peisajul este dezolant. Lacul Techirghiol a secat la mal pe o distanță de cel puțin 50 de metri. În mod normal, nivelul apei ar trebui să ajungă până la ponton, însă tot malul lacului Techirghiol este secat, vedeți și foarte multe cratere, iar barca a rămas înțepenită în nămol.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Localnic: „E secat că a fost secetă mare. Acuma este groaznic”.
Localnic: „Nu, niciodată, acum. Nah, nu e prea estetic”.
Lacul avea peste șapte kilometri și jumătate și o adâncime ce atingea și nouă metri. Chiar dacă nămolul este mai concentrat pe fundul lacului în urma secării, cu siguranță va fi mai puțin, iar asta s-ar putea reflecta inclusiv în prețul terapiilor. Mii de români se tratează săptămânal la Techirghiol, fie vara, fie iarna, iar terapii cu nămol extras de aici se fac în toate centrele de recuperare de pe litoral și din țară.
Carmen Oprea, medic al Sanatoriul Balnear din Techirghiol: „Proprietățile nămolului nu sunt influențate de nivelul apei din lac, având în vedere că tot procesul de formare a nămolului are loc pe fundul lacului și nu la suprafață”.
Dacă s-ar interveni artificial, ecosistemul ar fi afectat.
Robert Nenciu, purtător de cuvânt al Primăriei Techirghiol: „Nu avem niciun drept să intervenim asupra lacului, pe de o parte, pe altă parte, lacul este sit RAMSAR și Natura 2000. Ca atare, nu există nicio posibilitate de intervenție asupra acestui fenomen”.
Singura soluție: ploaia
Cei de la Apele Române măsoară zilnic adâncimea lacului. Singura soluție rămâne ploaia, dar pe litoral nu se anunță precipitații în următoarele zile, iar temperaturile ating și 20 de grade ziua.
În urmă cu câteva luni, lacul se colorase în roz din cauza unei alge originare din Africa și America Centrală, care s-a înmulțit și la noi. Atunci, biologii ne asigurau că algele au doar efecte benefice pentru sănătate.