Lacul IOR nu ar fi poluat cu fecale, consideră ministrul Mediului. Rezultatele analizelor nu sunt "catastrofale"
Analizele nu au relevat urme de dejecții în Lacul IOR, a cărui apă s-a colorat în roșu în ultima perioadă, afirmă ministrul Mediului, Tanczos Barna. S-au luat probe de acolo după ce o fundație a reclamat apa infestată.
Analizele nu au rezultate "catastrofale" și nu au fost identificaţi nitriţi sau nitraţi, astfel că în lacul IOR nu s-ar fi deversat dejecții, a afirmat ministrul Mediului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„S-au făcut foarte multe analize, şi astăzi când am plecat de la minister colegii mei căutau soluţia şi laboratorul la care să mai facă nişe analize suplimentare. Până acum, din analizele standard pe care le facem pentru apele curgătoare şi pentru lacuri nu a ieşit nimic senzaţional în evidenţă. Sunt undeva aproape de parametrii normali, se continuă analizele şi sper ca mâine să avem rezultatele la alte laboratoare pentru a vedea partea de bio-componentă. Nu au găsit urme de dejecţii, dejecţii ar însemna nitriţi, nitraţi şi nu au găsit. Deci e o chestiune extrem de ciudată, culoarea într-adevăr este roşie, se vede cu ochiul liber şi în momentul în care am dus apa la primele laboratoare rezultatele nu au fost catastrofale”, a declarat ministrul Mediului, marţi seară, la Digi 24, relatează news.ro.
El a explicat că Lacul IOR poate să-şi fi schimbat culoarea şi din cauza lipsei de oxigen.
Miercuri se aşteaptă rezultatele altor analize de laborator pe apa prelevată din lacul IOR din Capitală, a precizat demnitarul.
Fundaţia Eco Civica susţine că în lacul IOR din Capitală au fost deversate dejecţii.
„Lacul IOR a devenit Lacul Roşu al Bucureştiului, numai că la ultimul fenomenul este natural, iar la cel de-al doilea e vorba de poluarea cu fecale! În urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituţie împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR şi au prelevat probe de apă. După analiza probelor la un institut abilitat a reieşit clar că lacul e plin de fecale! A reieşit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriţi şi amoniu. Ceilalţi indicatori sunt o treaptă mai sus”, a transmis, duminică, pe Facebook, Fundaţia Eco Civica.