La trei săptămâni de la cazul ursului Arthur, autoritățile n-au pus în practică nimic din ce au promis

×
Codul embed a fost copiat

Au trecut trei săptămâni de când Știrile PRO TV au prezentat cazul ursului împușcat în Covasna de prințul Emanuel de Liechtenstein, iar autoritățile n-au pus în practică nimic din ce au promis.

Scurtarea la 15 zile, față de 60, a derogărilor pentru împușcarea urșilor nu a fost trecută într-un ordin de ministru. Și nici faptul că doar membrii Asociației de Vânătoare au dreptul de acum înainte să împuște urșii-problemă. Pe de altă parte, unul dintre prinții moștenitori ai Casei Regale din Liechtenstein care poartă și numele Emanuel ține să precizeze că nici el și nici tatăl său nu au împușcat ursul. Responsabil este un văr care poartă același nume din familie regală.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, promitea că va face ordine în legislaţie, astfel încât să elimine orice posibilitate de deturnare a scopului unei... intervenţii - aşa cum este numită împuşcarea unui urs, în termeni de specialitate.

În cazul ursului de la Ojdula, vânătorul a fost Prinţul Emanuel de Liechtenstein, care - conform preşedintelui asociaţiei de vânătoare din zonă - a plătit șapte mii de euro pentru a vâna exemplarul, considerat trofeu.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Am decis ca ordinele ulterioare, pe viitor, să prevadă această perioadă de 15 zile. Nu este o perioadă care să fie acceptată de tot spectrul de specialitate din partea vânătorilor”.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Conform ordinului în vigoare, pentru acordarea derogărilor la urşi, valabilitatea autorizaţiei de mediu este de 60 de zile, şi nu 15.

Directorul de comunicare al lui Tanczos Bârna ne-a precizat că declaraţia ministrului este suficientă, pentru că cei din subordine să o aplice şi că la următoarea derogare de împuşcare a unui urs valabilitatea va fi de 15 zile, aşa cum a zis ministrul.

În lipsa unei noi reglemantari, directorul Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului, George Garbacea, susţine că a trimis către toate instituţiile subordonate din ţară o recomandare ca termenul să fie scurtat. Practic, rămâne la latitudinea directorilor să decidă în cât timp poate fi împuşcat un urs problemă. Ordinul în vigoare are putere legislativă mai mare decât o recomadare.

În cazul ursului de la Ojdula, pe care voluntarii organizaţiei de mediu „Agent Green” l-au numit Arthur, au trecut mai bine de trei săptămâni până când a fost eliminat, timp în care vânătorii ar fi căutat un client. Astfel, susţin organizaţiile de mediu, nu interesul de a-i proteja pe oameni a fost mai presus.

Gabi Păun, Agent Green: „Eu nu regăsesc celeritatea din vara 2020 până în iarna 2021 şi exectuția, la pândă, din martie 2021. Ceva nu se leagă aici. Un prinţ vine în România şi, în două zile, pleacă cu cel mai mare urs din România. Lucrurile sunt foarte clare. A fost o partidă de vânătoare organizată”.

Nici reglementarea conform căreia doar membrii Asociaţiei de Vânătoare au dreptul de acum încolo să împuşte urșii-problemă nu se regăseşte într-un ordin de ministru.

Reporter: „Vânătoarea să nu mai aibă loc pe bani şi să nu mai vină stainii în ţara noastră să vâneze, asta vreţi să spuneţi?”
Tanczos Barna, ministrul mediului: „Vom preciza în mod clar, dacă este vorba de intervenţie, ea să fie promptă, imediată, în termen scurt şi să se facă de cei care s-au angajat că gestionează fondul cinegetic în acel perimetru”.

În acelaşi timp, organizaţiile de mediu atrag atenţia că ministrul nu s-a exprimat în mod clar dacă ar fi posibil ca străinii să devină membrii în asociaţia de vânătoare cu câteva zile înainte ca acţiunea să aibă loc.

Prinţul Emanuel de Liechtestein, de exemplu, a obţinut permisul de vânătoare temporar cu doar o zi înainte de a vâna la Ojdula.

Prinţul Emanuel de Liechtestein deţine la Riegersburg, în Austria, un castel vechi, principala atracţie turistică din provincia Styria. Conform unei publicaţii din Elveţia, este şi preşedintele asociaţiei locale de turism. În timpul liber, este doctor şi profesează cam 70, până la 80 de zile pe an.

Unul dintre moştenitorii tronului la Casa Regală din Liechtestein, cu nume asemănător - Josef Emanuel de Liechtenstein a precizat că nu are nicio legătură cu vânătoarea din România şi nici tatăl său, Prinţul Nikolaus. Josef - Emanuel este pasionat de sport şi lucrează pentru o companie internaţională de dezvoltare imobiliară din Italia.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Șeful DNA, despre cazul ursului Arthur, împușcat de un prinț: ”Nu pot anticipa soluția”
Șeful DNA, despre cazul ursului Arthur, împușcat de un prinț: ”Nu pot anticipa soluția”

Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a oferit noi detalii despre cazul ursului ”Arthur”, împușcat de prințul Emanuel de Liechtenstein

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.