La Galați au fost scoase pentru închinare moaștele Sf Andrei. Ce reprezintă Pelerinajul Luminii
Peste o sută de tineri ortodocși, studenți la Teologie şi la Istorie, au pornit aseară într-o procesiune cu făclii și lumânări, pe străzile orașului Galați.
Așa-numitul Pelerinaj al Luminii are un caracter simbolic și se desfășoară în fiecare an, în ajunul sărbătorii Sfântulului Apostol Andrei.
Astfel, cu ocazia Sfântului Andrei, zeci de tineri au plecat, marți seara, de la Catedrala Arhiepiscopală și au mers până la biserica Seminarului Teologic, în cadrul Pelerinajului Luminii. Pe drum, au fredonat cântece religioase, unii dintre ei îmbrăcați în costume populare.
Studentă: „Mă bucur că am avut parte de această onoare. Sf. Apostol Andrei, de 30 de ani îl sărbătorim ca ocrotitor al Galațiului. Ne-am prezentat în port popular pentru a desemna credința noastră creștină.”
Studentă: „Comemorarea Sf. Andrei, felul în care el a străbătut România pentru a aduce credința ortodoxă în țara noastră. Chiar jertfa este foarte mare, fiind frig și îmbrăcați la costume populare.”
La destinație, studenții au fost întâmpinați de preoți.
ÎPS Casian Crăciun arhiepiscopul Dunării de Jos: „Cred că acest traseu luminos prin credință, prin solidaritate și prin pace multă în inimi este un mesaj bun pentru poporul nostru”
Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși din România, în colaborare cu Liga Studenților din Galați. Lor li se alătură și tineri care studiază teologia în alte centre universitare.
Codruț Mirică președinte ASCOR Galați: „Foarte mulți studenți au vrut să arate cu făclii și cu icoane că își doresc o țară liniștită și își pun nădejdea în sf. Andrei.”
Acțiunile prilejuite de sărbătoarea de pe 30 noiembrie au început de trei zile la Galați. În fața catedralei arhiepiscopale au fost scoase pentru închinare moaștele Sfântului Andrei, ocrotitorul orașului și al țării, precum și cele ale Sfântului Paisie.