La doar o zi după ce a publicat ordonanța cu măsuri fiscal-bugetare premierul Ciolacu a anunțat că a terminat consultările

×
Codul embed a fost copiat

„Am încheiat azi consultările pe tema ordonanţei privind măsurile fiscal bugetare”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu despre proiectul de lege făcut public abia ieri. 

„Ne-am întâlnit în ultimele zile cu grupurile parlamentare, cu structurile asociative ale administraţiei locale, cu organizaţiile neguvernamentale, dar şi cu patronatele şi sindicatele. Acum putem să discutăm în primă lectură acest proiect care propune reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Vrem să stimulăm munca cinstită şi să descurajăm portiţele de optimizare fiscală şi evaziune. Propunem o abordare echilibrată, cu patru componente. Reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de creşterea colectării şi combaterea evaziunii fiscale. Iar elementele-cheie ale proiectului sunt legate de supraimpozitarea luxului, viciului şi profitului excesiv şi, extrem de important, de asigurarea echităţii fiscale între contribuabili”, a adăugat el, în debutul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a mai spus că „reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat”.

„Nu poţi să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca şi statul să dea un exemplu. Astfel, reducem masiv funcţiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm şi descentralizăm instituţii ca să reducem birocraţia şi limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor. Cu salariu la stat de 8.000 de lei nu poţi cere şi vouchere de vacanţă, plus îndemnizaţie de hrană! Cei cu salarii mai mici vor primi în continuare vouchere, chiar le creştem valoarea, dar e total incorect să le dăm şi super-bugetarilor! În plus, nu mai poţi fi şef la o companie de stat, cu zeci de consilieri, secretare şi bonusuri uriaşe dacă n-ai performanţă!”, a completat preşedintele PSD.

Acesta a vorbit şi despre măsurile fiscale privind reducerea evaziunii fiscale şi a fraudei.

„Un capitol important îl reprezintă măsurile de reducere a fraudei şi evaziunii fiscale. Creştem masiv amenzile şi trecem pe scară largă la confiscarea bunurilor din evaziune. Introducem un instrument nou, numit E-sigiliu ca să vedem trasabilitatea mărfurilor şi impozităm cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice. Am ţinut mult la supraimpozitarea luxului, a viciilor şi mai ales a profiturilor excesive. Cred cu tărie că sunt necesare şi legitime, mai ales în această perioadă! Cine are proprietăţi scumpe, de peste 500.000 de euro sau maşini scumpe, este normal să plătească mai mult! De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr şi, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Asta pentru că produc efecte ce devin probleme majore de sănătate publică ale ţării”, a mai explicat premierul României.

Şeful Guvernului a adăugat că „taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă filosofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”.

„Este o măsură de echitate, pe care o propun de doi ani, de când eram în opoziţie, ca marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii româneşti. Avem însă grijă ca investiţiile acestor mari firme, sume importante, să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit. Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepţiilor şi privilegiilor fiscale. Aceste facilităţi fiscale sunt estimate la 75 miliarde lei, aproape 5% din PIB. Nu putem continua cu acest sistem ciuruit fiscal care a devenit un paradis fiscal!”, a mai afirmat Ciolacu.

EL a mai spus că printre aceste măsuri fiscale, în paralel, va creşte salariul minim pe economie.

„Majorarea este de 10% la cel general, de la 3.000 la 3.300 lei şi cu 12,5% în construcţii, de la 4.000 lei la 4.500 lei”, a explicat liderul social-democraţilor.

Marcel Ciolacu a asigurat că nu va fi crescută cota generală de TVA de 19%

„Nu mărim cota generală de TVA de 19% şi păstrăm cota redusă de 5% la lemne, energie termică, cărţi, manuale şi evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente şi medicamente”, a adăugat Ciolacu.

Premierul României a mai precizat că ministrul Finanţelor Marcel Boloş va prezenta pe larg, într-o conferinţă de presă măsurile din acest proiect, cu cifre concrete, după încheierea şedintei de Guvern.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
CFR vinde bilete prin SMS pentru călători mai scumpe cu 30% decât la casă sau din aplicație
CFR vinde bilete prin SMS pentru călători mai scumpe cu 30% decât la casă sau din aplicație

De vineri, 1 Decembrie 2023, CFR Călători vinde bilete pentru ruta București Nord-Aeroport Henri Coandă și prin SMS, însă acestea sunt cu 30% mai scumpe decât la casa de bilete, prin aplicație sau cele care sunt cumpărate direct în tren.

Cum se strânge cureaua la Min. Economiei: renunță la un secretar de stat din cinci și desființează 42 de posturi vacante
Cum se strânge cureaua la Min. Economiei: renunță la un secretar de stat din cinci și desființează 42 de posturi vacante

Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat, joi, despre reducerile de cheltuieli din instituţie, că ar fi trebui să fie cinci secretari de stat şi vor avea patru şi au renunţat la peste 42 de posturi vacante.

Curtea de Conturi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie şi importă la preţuri mai mari decât exportă
Curtea de Conturi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie şi importă la preţuri mai mari decât exportă

Un audit realizat de Curtea de Conturi arată că România şi-a pierdut independenţa energetică, importă considerabil mai multă energie decât trimite la export, iar preţurile cu care România cumpără energie sunt mai mari decât cele cu care o vinde.

Recomandări
Parada militară de 1 Decembrie, în marile orașe. Tadiționala ceremonie, surprinsă în imagini | GALERIE FOTO
Parada militară de 1 Decembrie, în marile orașe. Tadiționala ceremonie, surprinsă în imagini | GALERIE FOTO

Parada militară de 1 Decembrie a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului în toată România.

Israelul a dezvoltat o
Israelul a dezvoltat o "fabrică de asasinate în masă" în Fâșia Gaza. Peste 12.000 de ținte, identificate cu "Evanghelia"

Războiul din Fâșia Gaza a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligență artificială pentru identificarea țintelor.

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.