Klaus Iohannis: Nu trebuie să intre nimeni în panică, situația la Deveselu este excelentă
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că programul de la Deveselu „merge înainte”.
Șeful statului și liderul NATO au fost întrebați de jurnaliști, la finalul conferinței de presă, dacă scutul de la Deveselu a fost lăsat fără bani, după ce Senatul Statelor Unite a eliminat planul de accelerare a instalării de noi capabilităţi antirachetă din bugetul Pentagonului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În acest context, Jens Stoltenberg a răspuns: „Sunt două lucruri diferite, apărarea balistică a NATO se dezvoltă așa cum a fost planificată și continuăm să dezvoltăm apărarea balistică așa cum s-a planificat. În SUA se discută despre capacități adiționale. Vom construi o facilitate similară în Polonia, care va deveni funcțională în 2019. Ne ținem de plan”.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a explicat că „esența programuluie este planificată, finanțată și merge înainte.”
„Au fost membri din diferite forțe armate, care au vrut să se discute despre apărarea suplimentară a facilității ca atare. O astfel de chestiune trebuie mai bine studiată, pentru că dacă nu sunt bine pregătite, pot ridica noi temeri. Așa ceva nu se poate studia în câteva luni. Ceea ce nu se dorește este să se facă la mare viteză ceva, înainte să se studieze. Concluzia e: programul Deveselui funcționează și se dezvoltă conform planului. Nu trebuie să intre nimeni în panică, situația la Deveselu este excelentă”, a spus Klaus Iohannis.
Proiect privind instalarea de noi capabilităţi antirachetă la Deveselu, eliminat din bugetul Pentagonului
Precizarea vine după ce, vineri, în spațiul public au apărut informații că Senatul Statelor Unite a eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor.
Potrivit Profit.ro, citat de News.ro, ar fi fost vorba despre un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România.
Articolul respectiv, 1686, stipula utilizarea de fonduri bugetare pentru cercetare, dezvoltare, testare şi evaluare în anul fiscal 2018 (octombrie 2017 – septembrie 2018) în scopul continuării dezvoltării, achiziţiei şi desfăşurării de capabilităţi antiaeriene la bazele Aegis Ashore din România şi Polonia.
Termenele prevăzute pentru desfăşurararea acestor capabilităţi erau, pentru Deveselu, de maximum 1 an de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a bugetului Pentagonului, iar pentru Polonia – de cel mult 1 an de la data declarării ca operaţionale a bazei americane de la Redzikowo.
Articolul a primit votul pozitiv al Camerei Reprezentanţilor, însă a fost eliminat din proiectul de buget de către Senat luna trecută, nemairegăsindu-se în ultima variantă a draftului de act normativ, mai preciza sursa citată.
Reacția Ambasadei SUA
Sâmbătă, Ambasada Statelor Unite a precizat că sistemul Aegis Ashore România este complet operaţional şi în întregime finanţat.
„Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO", preciza Ambasada SUA.