Klaus Iohannis: "Manifestantii unionisti au exagerat un pic." Ce a spus despre eliminarea vizelor pentru Canada

klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis considera ca manifestantii de la mitingul unionistilor din weekend au "exagerat un pic" iar "jandarmii au fost un pic nervosi", el subliniind ca proiectul unificarii este unul care trebuie tratat cu maxima seriozitate.

SUMARUL DECLRATIILOR:
Iohannis: O sa gasim caile potrivite pentru a continua discutiile cu partea canadiana
Iohannis despre decizia PNL de a-l propune pe Ciolos premier dupa alegeri: O idee foarte buna
Iohannis: Se doreste o strategie pentru a face armatele nationale compatibile, fara a crea o armata europeana
Iohannis: Pentru o armata moderna este nevoie sustinere politica, dar si de resurse financiare
Iohannis: Romania are ambitia de a-si consolida pozitia de actor regional previzibil

"Daca a fost motivata sau nu (interventia jandarmilor - n.r.) asta o sa ne spuna analiza Ministerului de Interne, dar, ca si observator extern, trebuie sa recunosc ca manifestantii au exagerat un pic, nu stiu daca putem sa spunem ca au provocat jandarmii, dar in orice caz manifestarea a avut anumite accente care, dupa parerea mea nu trebuiau sa fie acolo, iar jandarmii, chiar un pic nervosi cred ca au fost si asa se explica evolutia de acolo", a declarat Iohannis, luni, la Satu Mare.

Seful statului s-a declarat sceptic in ce utilitatea unor astfel de manifestari in demersul efectiv de unificare, catalogand reactia unor politicieni drept "populist electoralista". "In rest, manifestarea a avut loc, insa despre proiectul unificarii pot sa spun ca este un proiect de mare greutate si de o parte si de cealalta a Prutului. Cred ca astfel de manifestari atrag atentia dar sunt sceptic in ce priveste utilitatea acestor manifestari in demersul efectiv de unificare. Bineinteles ca politiceni de-ai nostri au sarit imediat, multi au avut foarte multe pareri, multi au fost intr-o nota populist electoralista, ceea ce este pacat, fiindca acest deziderat nu poate fi atins decat printr-o abordare foarte serioasa, o abordare de lunga durata, fiindca nu putem sa ne imaginam ca se va intampla peste un an sau doi. Este nevoie de foarte multa pregatire, trebuie sa fie intrunite anumite conditii internationale pentru a face posibil acest demers", a spus Iohannis.

Iohannis: O sa gasim caile potrivite pentru a continua discutiile cu partea canadiana

Citește și
viza canada
Romanii nu scapa inca de viza de Canada, din cauza opozitiei unei regiuni din Belgia. Iohannis: "Negocierile continua oricum"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Presedintele a mai declarat ca va gasi "caile potrivite" pentru a continua discutiile cu Canada despre eliminarea vizelor daca aceasta si UE nu vor semna acordul comercial. "Recunosc ca am fost un pic trist cand am citit astazi ca negocierile nu au dus nicaieri, insa imi permit sa imi pastrez un oarecare optimism rezervat pentru acest acord comercial intre Uniunea Europeana si Canada. S-a muncit cam sapte ani pana acum si ar fi foarte pacat acum, cand mai este putin, sa se abandoneze aceste negocieri. Probabil nu mai este realist sa credem ca in cursul acestei saptamani se va semna, dar eu sper sa se gaseasca intelepciunea la cei care trebuie sa continue negocierile si sa se finalizeze cu un acord comercial. Sigur, pentru Romania este o miza suplimentara aici, fiindca renuntarea la vize pentru romani este, cel putin in aceasta etapa, conditionata de semnarea acordului. Insa si daca nu se va semna acordul, o sa gasim caile potrivite pentru a continua discutiile cu partea canadiana", a declarat Iohannis.

Iohannis: Se doreste o strategie pentru a face armatele nationale compatibile, fara a crea o armata europeana

Klaus Iohannis sustine ca statele Uniunii Europene nu doresc crearea unei armate europene, ci o strategie pentru a face armatele nationale mult mai compatibile, pentru interventii comune eficiente. "Aceasta idee a unei armate europene nu este noua. S-a mai vehiculat si se va mai vehicula. In momentul de fata, ceea ce dorim la nivelul liderilor Uniunii Europene nu este crearea unei armate europene, ci este coagularea sau un proces de a crea o coerenta intre eforturile nationale. (...) Ceea ce se doreste in aceasta etapa este o analiza si avansarea catre o strategie pentru a face armatele nationale mult mai compatibile, pentru a coagula eforturile si pentru a crea premisele pentru interventii comune eficiente, fara a crea insa o armata care este subordonata, sa zicem, Consiliului European sau Comisiei", a declarat Klaus Iohannis, raspunzand unei intrebari din public, luni, la dezbaterea "Armata - institutie fundamentala a statului. Sursa de incredere si mandrie nationala", desfasurata la Teatrul de Nord din Satu Mare.

Presedintele Romaniei a mentionat faptul ca in prezent, desi statele au armate performante, nu exista corelare intre ele, dand in acest sens exemplul conflictului din Siria, unde Europa nu conteaza. "Vedeti, in Europa, cei deocamdata 28 - peste doi ani numai 27 - cheltuie bani multi pentru Aparare. Exista armate performante, cu oameni foarte performanti, cu sisteme performante, dar exista prea putina corelare si, in acest fel, de exemplu, Europa a ajuns in razboiul din Siria sa nu conteze prea mult. Sigur, toti spunem altceva la reuniuni, ca suntem importanti si ca venim cu abordari diplomatice, ceea ce este destul de corect si e binevenit insa cum sa explici unui cetatean european ca noi, europenii, care suntem cei mai apropiati geografic de Siria, nu putem sa intervenim acolo pentru pacificare. Sunt multe alte situatii in care, cu toate ca dispunem de resurse importante europene, nu reusim sa ne punem de acord sau nu reusim sa ne punem de acord in timp util", a mentionat sursa citata.

Iohannis a subliniat ca trebuie gasite modalitati pentru o colaborare mai buna intre armatele tarilor europene. "In momentul de fata, cred ca nicio tara europeana in realitate nu este dispusa sa mearga pana acolo incat sa cedeze o bucata atat de mare de suveranitate, cum reprezinta armata, intr-un efort de a fi mai eficient, mai combativ. Insa toata lumea este de acord ca trebuie sa gasim modalitati sa colaboram mai intens, mai eficient si mai eficace", a conchis presedintele Romaniei.

Iohannis despre decizia PNL de a-l propune pe Ciolos premier dupa alegeri: O idee foarte buna

Presedintele Klaus Iohannis considera ca decizia conducerii PNL de a-l propune pe Dacian Ciolos premier dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie este o idee foarte buna. Intrebat cum i se pare aceasta decizie, presedintele Iohannis a raspuns: "Mi se pare o idee foarte buna", fara a face alte comentarii. Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a anuntat luni ca Biroul Politic National a decis ca Dacian Ciolos sa fie candidatul partidului pentru functia de premier, propunerea urmand sa fie transmisa spre validare Consiliului National al PNL.

Iohannis: Pentru o armata moderna este nevoie sustinere politica, dar si de resurse financiare

Presedintele a mai spus ca este nevoie de sustinere politica, dar si de alocari financiare pentru ca Romania sa aiba o armata moderna. Seful statului a explicat ca militarii romani, acolo unde nu au putut contribui cu tehnica militara de ultima generatie, 'au compensat prin daruire, inteligenta si seriozitate'. "Armata statului roman este unul dintre cei mai importanti contributori la credibilitatea Romaniei in lume. In formatele aliate, acolo unde nu au putut contribui cu tehnica si dotari de ultima ora, militarii nostri au compensat prin daruire, inteligenta si seriozitate. Putem vorbi mult, si cred ca ei merita, despre spiritul de sacrificiu, profesionalism, si patriotism. Acestea sunt atribute incontestabile care au facut din armata, una dintre cele mai respectate institutii in Romania, toate sondajele releva ca romanii au foarte mare incredere in armata", a declarat Iohannis.

Presedintele a aratat ca pentru o armata moderna este nevoie de sustinere politica, amintind ca a reusit sa obtina acordul tuturor partidelor pentru a aloca 2% din PIB apararii. "Aceste lucruri nu sunt intotdeauna suficiente, si daca ne dorim cu adevarat o armata moderna, o armata care poate sa raspunda cu adevarat provocarilor cu care ne confruntam acum, si ne confruntam cu o serie impresionanta de provocari, atunci ajungem repede la concluzia ca pentru o armata moderna este nevoie si de sustinere politica, dar evident si de resurse, in special financiare. Exact din acest motiv am invitat la inceputul anului trecut partidele parlamentare la o discutie si am ajuns la un consens interesant. Este prima data de la Revolutie incoace cand in Romania se ajunge la un astfel de consens politic, ma refer la acel consens care prevede alocarea a 2% din PIB pentru nevoie de aparare, si prevede ca acest nivel, cel putin 2% se va mentine pe cel putin 10 ani. Abia acest buget ne va putea in situatia sa putem satisface nu nevoile armatei, ci nevoia romanilor de a avea o armata moderna. Cresterea finantari a fost un act de politica si trebuie dublat si de un proces de planificare multianuala. Degeaba avem un buget mai mare daca fondurile nu vor fi alocate cu responsabilitate in administrare", a spus seful statului.

Klaus Iohannis a atras insa atentia asupra faptului ca resursele materiale trebuie folosite cu predictibilitate, fiind si cazuri cand s-au achizitionat dotari scumpe, dar cu 'interoperabilitate foarte scazuta'. "Stim cu totii ca lipsa de predictibilitate a finantarii din partea statului, absenta unor programe multianuale, care sa fie si coerente, au condus la situatii absolut de dorit, in care armata a fost dotata din pacate nu o data, cu produse care in mod paradoxal nu au fost nici cele mai ieftine, dar cu interoperabilitate foarte scazuta, ca sa nu fac alte formulari. Aparitia unor resurse importante pentru inzestrarea armatei si predictibilitatea acestora in urmatorii 10 ani trebuie sa reprezinte o gura de oxigen necesara si revigorarii industriei de aparare romanesti. Cred ca avem mare nevoie de proiecte de anvergura care sa implice industria a aparare", a mai spus Iohannis.

Iohannis: Romania are ambitia de a-si consolida pozitia de actor regional previzibil

Iohannis a expliucat ca Romania are ambitia de a-si consolida pozitia de actor regional previzibil, pentru aceasta fiind nevoie de o dotare corespunzatoare, de analiza si planificare strategica si de transformarea armatei intr-una moderna si puternica. "Romania are ambitia de a-si consolida pozitia de actor regional previzibil, un rol strategic important, un rol de a pastra stabilitate nu numai in interiorul tarii, ci si in in intreaga regiune. Aceasta ambitie evident ca nu poate sa fie satisfacuta doar vorbind de ea, este nevoie de mult mai mult. Este nevoie de o dotare corespunzatoare, de analiza si planificare strategica, de o transformare a armatei intr-o armata moderna si puternica si, in acest context, sigur, este necesar sa identificam un echilibru intre cele trei dimensiuni ale apararii - aeriana, teresta si maritima, care sa fie in deplina concordanta cu viziunea pe termen lung asupra vizionarii strategice a tarii, in raport cu aliatii, dar si in raport cu potentialii adversari", a declarat Iohannis.

Seful statului considera ca Romania si-a indeplinit sarcinile propuse la summit de la Varsovia. "Putem dovedi ca avem capacitatea nu doar de a ne asigura securitatea nationala, dar si de a fi furnizori de securitate in plan regional. Succesul Romaniei la acest Summit se datoreaza atat demersurilor politico-diplomatice, dar intr-o foarte mare masura si credibilitatii de care se bucura armata Romaniei in cadrul fortelor aliate, tocmai de aceea am obtinut constituirea brigazii multinationale pe teritoriul Romaniei", a mai spus presedintele.

Presedintele a spus ca Ministerul Apararii a decis ca Brigada a I-a infanterie Rovine de la Craiova va prelua rolul de brigada multinationala, in cursul anului 2017 urmand a declara cu ce efective participa si cum va fi organizata, iar in 2018, sa fie functionala.

Presedintele Klaus Iohannis, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, viceprim-ministrul Vasile Dincu si ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, participa la dezbaterea "Armata - institutie fundamentala a statului. Sursa de incredere si mandrie nationala", la Teatrul de Nord din Satu Mare.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Disputa pe tema casatoriilor gay. Iohannis este sustinut de ambasadorul SUA iar Biserica - de liderul PSD
Disputa pe tema casatoriilor gay. Iohannis este sustinut de ambasadorul SUA iar Biserica - de liderul PSD

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu a acuzat nici Biserica Ortodoxa si nici Biserica Penticostala, ci doar a atras atentia asupra unor pericole in ceea ce priveste modificarea Constitutiei pe tema familiei.

Romanii nu scapa inca de viza de Canada, din cauza opozitiei unei regiuni din Belgia. Iohannis:
Romanii nu scapa inca de viza de Canada, din cauza opozitiei unei regiuni din Belgia. Iohannis: "Negocierile continua oricum"

De la sfarsitul anului viitor, am putea calatori in Canada fara vize. Vestea buna a dat-o chiar presedintele Klaus Iohannis - dar, intre timp, a aparut un obstacol.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.