Klaus Iohannis, avertisment despre viitorul UE: „Dacă nu luăm măsuri, vom pierde totul”
Președintele Klaus Iohannis a vorbit, vineri, la conferința organizată de Institutul Universitar European de la Florenţa, despre viitorul Uniunii Europene și despre summitul care va avea loc la Sibiu săptămâna viitoare.
„Euroscepticii au început să câștige teren. Nu ar trebui să ne temem de avântul lor, ci ar trebui să credem și în acei oameni care au încredere în Uniunea Europeană și ar trebui să ne facă pe noi mai puternici și să îi convingem și pe ceilalți euripeni că există un viitor mai bun pentru noi și că noi, politicienii, știm cum să construim acest viitor. Cu certitudine, democrația nu este în pericol, dar trebuie să fim mai puternici împreună.”
Șeful statului a fost întrebat despre deputații populiști din Parlamentul Germaniei și cum pot politicienii să reducă îngrijorările cetățenilor privind ascensiunea naționaliștilor și populiștilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Avem o criză în Europa: Brexit, migrație, rata șomajului, siguranța granițelor, terorismul – care în este o amenințare tot mai evidentă în societate. Mai sunt și alte probleme: probleme economice, globalizare, abordări diferite față de comerț. Oamenii aud la știri că avem probleme; aud că există mari schimbări, simt că nu mai sunt atât de importanți, că nu mai sunt luați în seamă.
Trebuie să luptăm cu aceste îngrijorări; dacă vrem să readucem optimismul în rândul europenilor, trebuie să mergem la sursa acestor îngrijorări. Trebuie să aflăm cum funcționează asupra modului de gândire al cetățenilor. Oamenii se tem de viitor; au temeri existențiale, declanșate de lipsa de siguranță. Oamenii se tem că își vor pierde democrația, libertățile și valorile comune. Aș spune că răspunsul la întrebarea: ce anume provoacă aceste probleme este că fiecare lucru menționat are o contribuție.
În vechea Europă și în noua Europă, aceste îngrijorări nu sunt similare și ar trebui să luăm în considerare acest lucru. Când spun Europa veche, mă refer la Europa occidentală. Oamenii se tem că vor pierde ceea ce au în prezent. Se tem că vor avea mai puțin decât ce au astăzi. Când vine vorba de noua Europă – noile state ale UE -, nu sunt aceleași probleme. Oamenii din Europa de Est se tem mai degrabă că vor fi lăsați în urmă. Se tem că nu vor avea mâine acces la ceea ce au în prezent europenii din Occident.
Trebuie să găsim soluții locale, regionale, pentru că nu există o singură soluție la nivelul întregii Europe. Cetățenii își vor pierde încrederea în noi. Trebuie să găsim o variantă credibilă, să arătăm că avem soluții pentru viitor. Cred că summitul de săptămâna viitoare de la Sibiu va fi interesant. Avem un summit care e orientat către viitorul Uniunii Europene.
Mulți politicieni vorbesc despre cum trebuie să fim aproape de cetățeni. Să răspundem nevoilor lor. Cu siguranță, declarațiile sună bine, dar trebuie să răspundem la întrebarea: ce trebuie să realizăm pentru a le reda cetățenilor optimismul și speranța în viitor. Dacă nu luăm măsuri, vom pierde totul. Cred în UE, nu vreau să o pierd, ci vreau să fie mai puternică, mai bună, mai rezistentă. Indiferent de probleme, vreau să știm că avem cunoștințele necesare să ne ocupăm de această problemă.”
Președintele, critic la adresa politicienilor
Președintele a vorbit și despre știrile negative care apar în presă.
„Foarte rar afli despre lucruri bune, cum ar fi piața unică. Nu înseamă că trebuie să schimbăm presa. Dacă noi creem o imagine pozitivă, va fi folosită de jurnaliști. A doua problemă sunt politicienii. Noi toți cunoaștem politicieni care la Bruxelles spun că totul e în regulă, că UE e puternică și că trebuie să continuăm pe acel drum. Dar apoi vin alegerile și pleacă la ei acasă și cetățenii întreabă: „Domnule politician, de ce nu ai făcut nimic acolo? De ce n-ai construit drumuri?” Iar ei vor spune: „Nu m-au lăsat politicienii de la Bruxelles.”
Deci învinovățirea Uniunii acasă, în fiecare stat, este extrem de populară. Câtă vreme avem politicieni care spun între ei UE este bună, dar acasă spun că nu este bună, avem o problemă.
Câteodată mă întreb și la ce se întâmplă în comunitatea mea.
Nu trebuie doar să venim cu proiecte care să costruiască viitorul. Noi, politicienii, trebuie să fim și sinceri: să creem oportunități pentru a mișca lucrurile în direcția cea bună, facem acest lucru, dar dacă nu reușim, trebuie să recunoaștem că acest proiect este greșit. Să nu încercăm, de fiecare dată, să învinovățim UE sau instituțiile europene.”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!