Klaus Iohannis a discutat cu premierul Italiei despre romanii exploatati in Sicilia. "M-a asigurat ca se va implica"
Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata, la Roma, ca a discutat cu premierul Italiei, Paolo Gentiloni, despre situatia cetatenilor romani care lucreaza in Sicilia si care ar fi exploatati.
Gentiloni l-a asigurat ca se va implica si va da semnale „clare” autoritatilor pentru clarificarea situatiei.
„Am discutat cu presedintele Consiliului de Ministri, domnul Paolo Gentiloni, despre aceasta chestiune, chestiune neplacuta. Romanii sunt chemati la munci de obicei agricole si au aparut acuzatii de exploatare. Domnul prim-ministru Gentiloni m-a asigurat ca se va implica si va da la randul lui semnale clare autoritatilor, in special din Sicilia, in acest sens si sunt convins ca acest lucru se va si intampla”, a afirmat seful statului, intrebat daca a discutat cu premierul italian despre situatia romanilor care lucreaza in Sicilia si care ar fi exploatati.
Ministrul pentru romanii de pretutindeni, Andeea Pastirnac, a declarat, luni, referitor la cetatenii romani din sudul Italiei unde s-au semnalat abuzuri ale unor fermieri, ca i-a prezentat prim-ministrului un raport si ca spera ca intr-un timp scurt sa poata fi puse in practica toate masurile pe care le-a agreat impreuna cu autoritatiile italiene si astfel sa se asigure prezenta in Sicilia a reprezentantiilor Ministerelor Muncii si Afacerilor Interne, care sa raspunda punctual problemelor ridicate acolo.
Andreea Pastirnac, ministrul pentru romanii de pretutindeni, alaturi de reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat, in perioada 15-17 martie, in Ragusa, Italia, intr-o misiune de evaluare a situatiei romanilor aflati la munca in aceasta tara.
Conform administratiei din regiunea Sicilia, desi romanii reprezinta o treime din numarul total al muncitorilor straini, acestia se afla intr-o situatie de vulnerabilitate semnificativa.
Printre masurile convenite impreuna cu autoritatile italiene sunt infiintarea in cel mai scurt timp a unui centru de sprijin si asistenta pentru victimele traficului de persoane, operationalizarea unor unitati mobile capabile sa ofere asistenta in teren, servicii de consiliere, informari adecvate fiecarui caz, precum si asistenta medicala.
Pana la 7.500 de femei, majoritatea romance, traiesc in conditii de sclavie in ferme din sudul Italiei, potrivit estimarilor politiei, care subliniaza ca Ragusa este centrul exploatarii in zona, relateaza saptamanalul The Observer, care a facut un reportaj in randul victimelor abuzurilor sexuale si nu numai.