Reactia MAE dupa ce cazul miilor de romance violate si batute de patronii italieni a revenit in atentia presei straine
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, luni, ca ambasada romana a semnalat autoritatilor italiene problemele legate de conditiile de viata si de munca ale muncitoarelor romane din provincia siciliana Ragusa.
”Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada Romaniei la Roma si Consulatul Romaniei la Catania, are in atentie situatia semnalata in presa si a initiat demersuri pe langa autoritatile italiene, semnaland problema femeilor de cetatenie romana. Consulatul Romaniei la Catania a contactat atat Procuratura din cadrul Tribunalului din Ragusa, cat si Comandamentul Carabinierilor din Monreale, provincia Palermo pentru informatii suplimentare. Totodata, reprezentantul autoritatilor italiene a precizat faptul ca, in declaratia data unei publicatii nu s-a referit la persoane de nationalitate romana”, precizeaza MAE, intr-o declaratie pentru News.ro.
De asemenea, consulul roman la Catania a solicitat o intrevedere cu prefectul din Ragusa, cei doi oficiali urmand sa se intalneasca in cursul acestei saptamani. ”Subliniem faptul ca, pana in acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitari de asistenta consulara din partea unor cetateni romani afectati de aceste incidente”, arata Ministerul Afacerilor Externe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
MAE subliniaza din nou importanta inregistrarii voluntare a romanilor aflati in strainatate la ambasadele si consulatele Romaniei, in vederea primirii asistentei consulare, in situatii de urgenta. ”In stricta concordanta cu prevederile conventiilor internationale in materia exercitarii competentelor consulare, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, prin Ambasada Romaniei la Roma si Consulatul Romaniei la Catania, foloseste in continuare toate mecanismele de cooperare cu autoritatile italiene competente, in scopul adoptarii masurilor imediate de verificare si investigare a sesizarilor primite”, mai precizeaza sursa citata.
Pana la 7.500 de femei, majoritatea romance, traiesc in conditii de sclavie in ferme din sudul Italiei, potrivit estimarilor politiei, care subliniaza ca Ragusa este centrul exploatarii in zona, relateaza saptamanalul The Observer, care a facut un reportaj in randul victimelor abuzurilor sexuale si nu numai. Subiectul dureros, prezentat inca de acum doi ani, de Stirile PRO TV, a revenit in atentia presei internationale.
O organizatie italiana pentru drepturile migrantilor, Proxyma Association, estimeaza ca mai mult de jumatate dintre romancele care lucreaza in serele din sudul Peninsulei sunt obligate sa intretina relatii sexuale cu angajatorii lor. Aproape toate lucreaza in conditii de munca fortata si exploatare severa.
„Aceste femei lucreaza ca sclave pe camp si stim ca sunt santajate sa intretina relatii sexuale cu proprietarii fermelor si serelor, din cauza subjugarii lor psihologice”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. “Nu este usor sa investighezi sau sa opresti acest lucru, pentru ca femeilor le este, in majoritatea cazurilor, prea frica sa vorbeasca”, a adaugat el.
Multe dintre romance lasa in tara de origine copii si familii pe care le intretin si se simt obligate sa face alegeri disperate. “De unde vin eu, din Moldova romaneasca, nimeni nu are un loc de munca”, a explicat Nicoleta Bolos, in timp ce o alapteaza pe fiica sa in varsta de cinci luni, intr-un depozit intunecat de la o ferma din provincia Ragusa. “Salariul mediu acolo este de 200 de euro pe luna. Aici poti face mult mai mult, chiar daca suferi”, a adaugat ea.
Jurnalistii de la The Observer au discutat cu 10 romance care lucreaza la ferme din Ragusa. Toate au evocat agresiuni sexuale si exploatare, inclusiv lucratul cate 12 ore pe zi, in caldura extrema, fara apa, fara a fi platite. Ele sunt obligate sa traiasca in conditii degradante si insalubre, in cladiri izolate. Zilele lor de munca includ adesea violente fizice, amenintari cu arme si santaj.
Profesorul Alessandra Sciurba, de la Universitatea Palermo, coautor al unui raport din 2015 care a documentat abuzurile la care sunt supuse romancele in Sicilia, spune ca s-au deteriorat si mai mult conditiile in ultima perioada.
“Femeile ne spun ca sunt nevoite sa migreze pentru a se asigura ca fiii lor nu vor trai in saracie completa in Romania, dar ele sunt obligate sa rabde conditii ingrozitoare si abuzuri”, a afirmat ea. “Nu sunt alte locuri de munca, ne-au spus femeile, asa ca, pentru a le asigura traiul familiilor lor, au simtit ca trebuie sa accepte acordul. Este o alegere constienta pe care o fac. Am fost martori la (…) munca fortata si trafic de persoane, asa cum sunt definite de Organizatia Internationala a Muncii, a ONU.
Procurorul Valentina Botti instrumenteaza mai multe dosare privind agresiuni sexuale si exploatare prin munca impotriva fermierilor. Potrivit ei, abuzurile la care sunt supuse femeile romance reprezinta un “fenomen enorm”. “Rapirile, agresiunile sexuale si tinerea oamenilor in conditii de sclavie reprezinta trei infractiuni majore pe care le-am detaliat in anchetele noastre de pana acum”, a subliniat ea.