Jurnaliștii de la RISE Project acuză DIICOT că face presiuni asupra lor, pentru a divulga informații din anchete de presă
Într-un mesaj publicat pe Facebook, aceștia afirmă că unul dintre autorii seriei de investigații „Afacerea «Migrantul»” a fost chemat la audieri de către procurorii DIICOT, iar la final procurorul-șef i-a înmânat o ordonanță prin care echipei de jurnalism i se cere să pună la dispoziția parchetului toate datele folosite în documentarea anchetelor.
”În luna iunie, RISE a publicat o serie de investigații despre afacerile din spatele importurilor de forță de muncă. Am descoperit victime, firme fantomă, oameni de afaceri și foști angajați din structurile MAI implicați în aceasta industrie de milioane de euro. Documentarea RISE s-a suprapus cu investigația procurorilor DIICOT Caraș-Severin.
Zilele trecute, procurorii DIICOT au solicitat audierea unuia dintre autorii seriei de investigații. La finalul audierii, procurorul șef a dispus o ordonanță prin care a solicitat echipei RISE să pună la dispoziția parchetului a tuturor datelor care au stat la baza documentării investigațiilor jurnalistice. Același magistrat a insistat că nu este o solicitare, ci o dispoziție, iar dacă RISE nu se conformează, se poate ajunge la percheziții.
Protecția surselor, independența jurnaliștilor și libertatea de exprimare sunt principii care stau la baza unei societăți democratice și care sunt protejate de legislația națională și internațională.” - afirmă cei de la RISE Project.
În articol, jurnaliștii susțin că procurorul șef al DIICOT Reșița ar fi vrut să afle dacă mai urmează alte articole despre traficul de migranți care se petrece pe teritoriul României.
Rise Project a mai adăugat că procurorul cu care a vorbit jurnalistul le-a transmis faptul că „a făcut citația ca urmare a faptului că fostul ofițer MAI (inculpat în dosarul DIICOT) a invocat în apărarea sa investigațiile RISE Project”.
În plus, ar fi cerut și informații despre modul în care a început ancheta de presă.
„În ziua în care ne-a fost comunicată ordonanța, am trimis solicitări de informații la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și la DIICOT, sediul central, ca să obținem un punct de vedere despre acțiunea abuzivă a procurorului șef din Reșița de a obține documentele și sursele jurnaliștilor RISE. Am denunțat derapajul în care se înscrie solicitarea semnată de procurorul șef al Biroului Teritorial Caraș-Severin”, au mai scris jurnaliștii.
Parchetul General a răspuns solicitării lor și a transmis faptul că a solicitat o anchetă pentru a stabili dacă ordonanța prin care sunt solicitate documentele folosite în ancheta „Migrantul”.
ActiveWatch: „Un nou abuz al procurorilor”
Asociația ActiveWatch, care are ca scop protejarea și promovarea dreptului la liberă exprimare și libertatea presei, a reacționat la mesajul celor de la RISE Project, afirmând că este ”un nou abuz al procurorilor împotriva unor jurnaliști de investigație”.
„Un nou abuz al procurorilor împotriva unor jurnaliști de investigație Procurorul șef al DIICOT Caraș-Severin a solicitat redacției RISE Project predarea tuturor materialelor care au stat la baza seriei de investigații «Migrantul». Protecţia surselor este o condiţie esenţială a libertăţii presei, protejată de legislaţia internă, de convenţiile internaţionale la care statul român a aderat, dar şi de codurile deontologice ale jurnaliştilor.
De altfel, statul român a fost deja condamnat la CEDO atunci când instituţiile sale au ignorat acest drept profesional al jurnaliştilor. ActiveWatch solicită DIICOT Caraș-Severin să retragă imediat ordonanţa adresată redacţiei RISE Project”, au transmis reprezentanții ONG-ului pe rețeaua de socializare.
Sursa: Rise Project
Etichete: migranti, ancheta, diicot, rise project,
Dată publicare:
18-07-2024 18:02