Județele din România care au fost scoase de pe lista „zonelor de risc” a Germaniei

JUDETE
StirilePROTV

Ministerul Afacerile Externe a transmis că autorităţile germane au actualizat „zonele de risc”, în contextul pandemiei de coronavirus şi astfel judeţele Neamţ şi Caraş-Severin au fost adăugate pe listă, iar judeţele Argeş şi Dâmboviţa au fost scoase.

În prezent, ţinând cont de aceste ultime decizii ale autorităţilor din Germania, alături de Bucureşti, 11 judeţe din România se află pe lista „zonelor de risc”: Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui, Vâlcea.

Astfel, toate persoanele care intră în Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc” oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spaţii de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire, mai precizează MAE.

În cazul neîndeplinirii obligaţiilor aferente testării, respectării măsurii autoizolării sau a condiţiilor de tranzit, autorităţile germane pot aplica sancţiuni în valoare de până la 25.000 euro.

„În continuarea precizărilor din data de 10 septembrie 2020, privind modificarea condiţiilor de intrare pe teritoriul Republicii Federale Germania în contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile germane au actualizat lista „zonelor de risc“ din România, cu intrare în vigoare din 16 septembrie 2020. Ca urmare a acestei actualizări, judeţele Neamţ şi Caraş-Severin au fost introduse în categoria de risc, în timp ce judeţele Argeş şi Dâmboviţa au fost retrase de pe listă. La acest moment, ţinând cont de aceste ultime decizii ale autorităţilor germane, alături de municipiul Bucureşti, 11 judeţe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui, Vâlcea”, arată un comunicat de presă al MAE.

Citește și
Germania
Șapte județe din România au fost incluse pe lista zonelor de risc de către Germania

Potrivit informărilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe anterior, judeţele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeş (la 16.09), Buzău (la 09.09), Dâmboviţa (la 16.09), Galaţi (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomiţa (la 20.08), Mehedinţi (la 20.08), Neamţ (la 02.09, dar reintrodus la 16.09), Timiş (la 20.08) şi Vrancea (la 09.09).

Sursa citată mai spune că potrivit „informaţiilor comunicate public de autorităţile germane, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind din „zonele de risc” sunt obligate să completeze un „formular de debarcare” Public Health Passenger Locator Form, a cărui variantă în limba română poate fi regăsită la următorul link: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/Aussteigekarten-COVID_RO.pdf?__blob=publicationFile”.

Totodată, toate persoanele care intră în Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc” oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spaţii de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire.

„De la această obligativitate există două excepţii. Prima excepţie se aplică în cazul persoanelor care prezintă un test biologic molecular pentru COVID-19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză care trebuie păstrat cel puţin 14 zile după intrare. Cea de-a doua excepţie se aplică persoanelor care efectuează testul după sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligaţia de a respecta strict autoizolarea la domiciliu până la comunicarea rezultatului negativ al testării. Testarea se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autorităţile locale de sănătate şi este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc. Mai multe informaţii pot fi obţinute la linia telefonică dedicată 116 117”, mai arată sursa menţionată.

Dacă persoanele în cauză încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăţi de respiraţie, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 14 zile de la momentul intrării în Germania, excepţiile enunţate mai sus nu se mai aplică. În acest caz, devine obligatorie autoizolarea şi contactarea imediată a Autorităţii locale de Sănătate.

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiţionată de obligaţiile mai sus-menţionate. Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane şi respectarea măsurilor specifice de protecţie: distanţare socială, igienă, mască etc.. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu şi cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte ş.a..

În cazul neîndeplinirii obligaţiilor aferente testării, respectării măsurii autoizolării sau a condiţiilor de tranzit, autorităţile germane pot aplica sancţiuni în valoare de până la 25.000 euro.

„Regulile generale de conduită, restricţiile şi măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale la următorul link: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198, mai indică documentul de presă.

De asemenea, informaţii cu privire la măsurile adoptate de autorităţile germane sau recomandările pe care acestea le adresează populaţiei pot fi accesate în mai multe limbi de circulaţie internaţională: germană, engleză, franceză.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Berlin: + 49 30 21239555, + 49 30 21239514 şi + 49 30 21239516, Consulatului General al României la Bonn: +49 228 6838135; +49 2286838211; + 49 228 6838244; + 49 228 6838254, Consulatului General al României la München: +49 89 553307; +49 89 98106143, Consulatului General al României la Stuttgart +49 711 664 86 11, +49 711 664 86 12, +49 711 664 86 13, +49 711 664 86 14 şi +49 711 664 86 15, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Berlin + 49 160 157 9938, oficiului consular al României la Bonn +49 173 5757 585, oficiului consular al României la München +49 160 208 7789 şi oficiului consular al României la Stuttgart +49 171 681 3450.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51913, http://berlin.mae.ro/ şi http://www.mae.ro/.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Germania a scos judeţele Gorj şi Neamţ de pe lista
Germania a scos judeţele Gorj şi Neamţ de pe lista "zonelor de risc" din România

Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile Republicii Federale Germania au actualizat lista "zonelor de risc" din România, cu intrare în vigoare la data de 2 septembrie, iar judeţele Gorj şi Neamţ au fost retrase de pe această listă.

Șapte județe din România au fost incluse pe lista zonelor de risc de către Germania
Șapte județe din România au fost incluse pe lista zonelor de risc de către Germania

Ministerul Afacerilor Externe informează, sâmbătă, că, în cursul serii zilei de vineri autorităţile Republicii Federale Germania au revizuit condiţiile de intrare pe teritoriul german, ca urmare a actualizării listei "zonelor de risc".

Cehia, măsuri drastice pentru românii care vor să intre în țară. Care sunt condițiile
Cehia, măsuri drastice pentru românii care vor să intre în țară. Care sunt condițiile

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că Cehia a revizuit condiţiile de intrare pe teritoriul ceh, iar România va fi de luni, ora 00.00, inclusă pe lista roşie - risc de înalt de infectare.

Listă cu 5.000 de ţinte ale teroriştilor, găsită în Germania
Listă cu 5.000 de ţinte ale teroriştilor, găsită în Germania

Doi suspecţi de terorism arestaţi în Germania aveau o listă de posibile ţinte cu 5.000 de nume, inclusiv politicieni.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.