Judecatorul CCR, Tudorel Toader, audiat la Parchet in dosarul Erata. Reactia sa dupa trei ore de audieri
Procurorii Parchetului General au inceput audierile judecatorilor de la Curtea Constitutionala implicati in dosarul botezat ''Erata''. Joi, a fost chemat sa dea declaratii magistratul Tudorel Toader, si cel mai probabil, nu va fi singurul.
Anchetatorii verifica daca intoarcerea lui Traian Basescu, in 2012, pe scaunul prezidential s-a facut in urma deciziei pe care unii o considera ilegala, iar altii, nu. Judecatorul Tudorel Toader a iesit de la audieri dupa 3 ore si are calitatea de martor.
Tudorel Toader, judecator: "Am raspuns la toate intrebarile procurorilor, despre erata, listele electorale permanente si actualizate. Nu mai comentez"
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Procurorii Parchetului General investigheaza din 2012 modul in care judecatorii Curtii Constitutionale au emis o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu.
Dupa publicarea documentului a fost adaugata o erata prin care se mentiona ca se numara toate persoanele cu drept de vot, adica peste 18 milioane de romani. Guvernul tocmai initiase un mini recensamant prin care intentiona sa scoata de pe liste cetatenii plecati din tara de mai mult timp.
Erata a blocat practic scaderea numarului de votanti. Pentru ca s-a calculat numarul de voturi din 18 milioane de alegatori, s-a ajuns la o participare de 46% si Traian Basescu a ramas presedinte. Daca s-ar fi scazut diaspora din numarul de electori, atunci referendumul ar fi fost validat pentru ca ar fi fost 50 la suta plus unu.
Stefan Minea, judecator al Curtii Constitutionale: "La referendum nu au participat cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru ca referendumul sa fie valabil"
Discutia a fost legata de legalitatea emiterii eratei. Unii judecatori considera ca nu este legala pentru ca nu ar fi fost scrisa de Curtea Constitutionala iar altii ca nu a existat o majoritate a aceleiasi curti care sa aprobe publicarea eratei in monitorul oficial.
"Este de asteptat ca in perioada urmatoare mai multi judecatori de la Curtea Constitutionala sa vina la Parchetul General, pentru a fi audiati si pentru a spune daca au fost de acord cu introducerea eratei in hotararea de invalidare a referendumului.” a relatat corespondentul PRO TV.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, curtea constitutionala, tudorel toader, parchetul general,
Dată publicare:
11-06-2015 19:17