IPS Teodosie nu se teme de o eventuala condamnare. "Judecata Domnului e cea justa, oamenii judeca relativ"

Ultima actualizare: 23-06-2017 07:16

IPS Teodosie a fost trimis in judecata pentru ca ar fi obtinut ilegal 1,4 milioane de lei din fonduri europene.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat, marti, la Instanta Suprema, dupa ce s-au judecat contestatiile celorlalti inculpati la decizia de incepere a procesului pe fond in care inaltul prelat este acuzat de fraude cu fonduri europene, ca nu isi explica de ce este acuzat de fapte de coruptie, spunand ca nu s-a "dumirit" si ca, probabil, "inseamna ca Dumnezeu ingaduie asa ceva", iar "judecata Domnului este cea justa".

IPS Teodosie: "Nu m-am dumirit. Se vor dumiri toti cand va fi judecata, nu-mi pun problema, inseamna ca Dumnezeu ingaduie asa ceva. Judecatile de pe pamant si cea de apoi nu pot fi puse in cumpana. Nici una, nici cealalta. Judecata lui Dumnezeu este cea justa. Aici, oamenii judeca relativ, dupa puterea lor. Lumea nu ma priveste ca pe un prelat corupt pentru ca sunt putini care privesc din ce aud. Cei mai multi constata realitatea."

De asemenea, intrebat cum vede biserica scandalurile din politica, Arhiepiscopul Tomisuluia spus ca "Biserica nu intra in galceava politica".

Dupa ce Curtea de Apel Constanta a decis recent, in procedura de Camera preliminara, ca procesul IPS Teodosie poate incepe pe fond, decizia a fost contestata de unii dintre inculpati la instanta suprema, contestatie care s-a judecat marti in sedinta secreta. Judecatorii au ramas in pronuntare, urmand sa stabileasca daca procesul poate incepe. Hotararea va fi definitiva.

Pentru inceperea procesului mai este nevoie de indeplinirea procedurii la Camera preliminara. Judecatorii Instantei Supreme vor decide marti daca si cand incepe procesul. Potrivit DNA, in perioada 2010 - 2016 Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in scopul de a primi fonduri europene.

“In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 hectare), situate in zona denumita «Ferma 3» - Nazarcea (localitatea Lumina, judetul Constanta), avand categoriile de folosinta «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi”, arata DNA.

De asemenea, procurorii anticoruptie au stabilit ca un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei. Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO