Judecătorii îi cer Avocatului Poporului să reclame la CCR legea privind organizarea judiciară
Asociația Forumul Judecătorilor din România i-a solicitat duminică Avocatului Poporului Victor Ciorbea, ”sesizarea imediată” a Curții Constituționale în ceea ce privește modificările aduse legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
Judecătorii subliniază că actul normativ afectează, conform Comisiei de la Veneția, independența justiției.
”Recomandările formulate de Comisia de la Veneția nu sunt utile doar legiuitorului, în procedura parlamentară de elaborare sau modificare a cadrului legislativ, ci și Curții Constituționale, la efectuarea unui control de conformitate a actului normativ adoptat de Parlament cu Legea fundamentală, ținând seama de dispozițiile art.11 alin.(1) din Constituția României.” - se arată în comunicatul Asociației Forumului Judecătorilor.
Totodată, Asociația Forumul Judecătorilor din România face un un apel la președintele Klaus Werner Iohannis, dar și la Consiliului Superior al Magistraturii, ”pentru a efectua demersuri în sensul sesizării imediate a Curții Constituționale, de Avocatul Poporului, în ceea ce privește Legea nr.207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară”.
”De asemenea, Președintele României poate avea un rol important în privința emiterii unei ordonanțe de urgență de către Guvernul României, prin care să fie amânată sau suspendată aplicarea dispozițiilor din Legea nr.207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară criticate dur de Comisia de la Veneția sau GRECO, până la data revizuirii lor. În temeiul art. 86 și 87 alin.(1) din Constituție, Președintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente și de importanță deosebită. Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații. Or, neîndoielnic, nerespectarea tratatelor la care România a aderat reprezintă o problemă de interes național privind politica externă a statului.” - se mai arată în conunicat.
Pe 20 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Principala prevedere a legii este înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor în cadrul Parchetului General.
Joi, șeful statului a anunţat că a fost nevoit să promulge legea, după ce a epuizat toate procedurile de contestare, şi a solicitat Parlamentului reintroducerea în circuitul legislativ a Legilor Justiţiei odată cu sesiunea de toamnă.
"După finalizarea tuturor procedurilor posibile de contestare, preşedintele României este însă cel care trebuie să promulge legile. În acest moment, în privinţa Legii 304/2004, care priveşte organizarea judiciară, am epuizat din păcate toate căile constituţionale pe care le am la dispoziţie şi prin urmare sunt obligat prin Constituţie să promulg această lege. Asta nu înseamnă nici pe departe că parcursul acestei legi s-a finalizat.
Nici vorbă. În virtutea atribuţiilor fundamentale pe care mi le conferă Constituţia României, solicit în mod expres Parlamentului României ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară - sesiunea de toamnă - să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar şi să le corecteze aşa cum solicită cei avizaţi.
Această lege ridică multe probleme pe fond şi conţine dispoziţii neclare, lipsite de coerenţă, lipsite de previzibilitate", a precizat Iohannis.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, judecatori, legile justiției, independenta justitiei, organizarea judiciara,
Dată publicare:
22-07-2018 14:13