Judecătorii au decis în 2019 că Ferma Dacilor trebuie demolată. Instanța a revenit însă asupra dispoziției
La trei zile distanța de incendiul devastator din Prahova, în care trei copii și cinci adulți au ars de vii, cad primele capete. Şeful ISU Prahova și-a dat demisia, iar șeful Inspecţiei de Prevenire și-a pierdut funcția.
În acest joc de șah al morții, multe piese rămân, încă, în picioare. Procurorii trebuie să descâlcească lungul șir de complicități care au dus la acest deznodământ înfiorător. În 2019, Consiliul Județean Prahova a cerut demolarea "Fermei Dacilor" dar, în urma unor amânări birocratice, și în lipsa unor controale ale ISU clădirea a rămas în picioare.
Sicriele cu rămășițele calcinate ale celor arși în incendiul de la Ferma Dacilor au fost ridicate joi de la serviciul de medicină legală din Ploiești.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Printre victime sunt și trei copii: băiatul lui Cornel Dinicu, cel care administra complexul turistic de la Gura Vadului, și doi frați, de 11 și 16 ani, ai finului acestuia. Tatăl lor, Lucian, a murit încercând să-i scoată din flăcări. Era un bărbat în putere și a crezut că va reuși să iasă teafăr din foc. A făcut, însă, sacrificiul suprem.
În incendiu a pierit și Anca Gavrilă, o tânără de 20 de ani, handbalistă la clubul sportiv din Călărași și studentă la Sociologie. Tatăl ei i-a postat fotografia pe Facebook, unde zeci de oameni au trimis mesaje de consolare.
Între timp, Departamentul pentru Situații de Urgență a luat primele primele măsuri după tragedie. Tardive, însă...
Reporter: „Cand s-a facut ultimul control aici?”
Răzvan Șandru, șeful Inspecției de Prevenire a ISU Prahova: „Din datele preliminare, la acest moment, ultimul control a fost în anul 2019."
Răzvan Șandru, șeful Inspecției de Prevenire a ISU Prahova și-a pierdut funcția. Asta pentru că pompierii erau singurii care puteau, în toți acești ani, să ia măsuri astfel încât ferma fără autorizaţii să mai funcţioneze şi, astfel, să prevină incendiul.
În iulie 2019, pompierii - inclusiv adjunctul șefului ISU Prahova de atunci colonelul Elisei Tiberiu Dumitru - ar fi sancționat neregulile doar cu un avertisment. Coincidență sau nu, o lună mai târziu, Ferma Dacilor a organizat pe cheltuiala proprietarilor o masă de protocol pentru mai mulți ofițeri de la IGSU care participaseră la un concurs profesional organizat pentru pompierii voluntari.
Procurorii militari anticorupție au ajuns însă la concluzia că la mijloc nu a fost vorba despre niciun act de corupție, așa că în martie au clasat dosarul. Acum, la câteva zile după teribila tragedie, însuși șeful DNA a clasat soluția și a cerut la Tribunalul Prahova permisiunea redeschiderii urmăririi penale împotriva pompierilor.
Nicolae Tudoroiu, inspector șef ISU Prahova: „Putem vorbi de panouri, de centrală, de scurt circuit, vedem (...) următoarea etapă va fi cercetarea cauzei de incendiu.”
Și colonelul Nicolae Tudoroiu, comandantul ISU Prahova, și-a dat demisia la cererea șefului său - Raed Arafat, pentru a nu stârni suspiciuni în ceea ce privește ancheta.
Deocamdată investigatorii nu au comunicat cauza incendiului. Un mesaj postat pe pagina de Facebook a complexului turistic din Gura Vadului exprimă consternarea celor care administrau locul.
„A ars de sus în jos. Nu ne ies calculele, ne dau cu virgulă explicațiile, nu știm, nu concepem. Cum își poate cineva imagina că un om își poate pune proprii copii în pericol? Ne dor inimile cum nu ne-au mai durut, cum n-am știut vreodată că-i posibil", scriu cei care semnează "familia Ferma Dacilor".
Singurul lucru pe care l-au putut preciza pompierii a fost că, la sosirea lor, acoperișul ardea pe întreaga suprafață. Focul s-a extins apoi, rapid, către parterul clădirii.
Martor: „Pentru mine e o mare nebuloasă, n-avea cum să ardă toată deodată (...) Cu o seară înainte i-a mutat pe cazați, pentru că se stricase centrala şi nu mai putea să facă cald. Şi i-a mutat în altă parte, unde avea căldura. Şi-acolo sus, unde sunt morții ăştia, neamurile la patron."
Alți martori susțin însă că centrală a fost reparată ulterior, iar între ruine nu s-ar fi găsit alte surse de încălzire, de pildă radiatoare electrice. Pe jumătate din acoperiș erau instalate panouri fotovoltaice. Experții INSEMEX din Valea Jiului-specialiști pirotehniști- nu s-au pronunțat încă și nu au dorit să facă nici o declarație preliminară.
Pe de altă parte, modul în care a fost construit și pus în funcțiune complexul turistic lasă loc multor îndoieli. Proprietara terenului pe care a fost ridicată Ferma Dacilor a fost amendată în 2016 pentru lipsa autorizației de construire. În 2019, președintele Consiliului Județean Prahova a cerut Judecătoriei Sectorului 1 din Capitală să o oblige pe femeie să demoleze întreg complexul.
Instanța i-a dat câștig de cauză. În sentință, magistrații au dat un termen de un an pentru desființarea construcției. În caz că proprietara terenului nu s-ar fi conformat, responsabilitatea demolării îi revenea primarului din Gura Vadului. Doar că aceeași instanță a revenit ulterior asupra dispoziției de demolare.
„Obligă pârâta la desființarea lucrărilor de construcție nelegal executate. Stabilește termen limită de aducere la îndeplinire a măsurilor dispuse patru luni de la data rămânerii definitive a prezenţei hotărâri, iar în caz de neconformare, autorizează ca măsurile dispuse să fie aduse la îndeplinire prin grija Primarului, cu sprijinul organelor de poliție, cheltuielile urmând a fi suportate de către pârâtă”, se arată în Hotărârea Judecătoriei Sectorului 1 București 8903/2019 din 13 decembrie 2019.
Între timp, pensiunea a intrat în legalitate și a obținut, în iunie 2020, certificatul de edificare a construcțiilor de la Primăria Gura Vadului.
Doar că nici după acest moment autoritățile, în special ISU Prahova, nu s-au asigurat că pensiunea respectă normele de securitate la incendiu. Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că va sesiza organele de cercetare penală cu privire la activitatea de control făcută de ISU Prahova, la Ferma Dacilor.
Cea de-a opta victimă de la Ferma Dacilor n-a fost găsită nici acum, la trei zile de la izbucnirea incendiului.
După trei zile de căutări amănunțite, de căutări disperate, cercetarea la fața locului s-a încheiat deja. Urmează ca experții care au verificat întreaga zonă să spună ce au găsit, să le spună procurorilor.
Până acum, cei care conduc ancheta, procurorii din Prahova, n-au făcut publice însă, niciun fel de concluzii preliminare.
Și tot pe plan local, după demisiile și destituirile de la ISU Prahova, vin vești de la București pentru că Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România, își dorește să modifice legislația în așa fel încât asemenea tragedii să nu mai aibă loc.