"Nu stiam ce sa-i mai iau". Pe ce se vindea "Imparatul"-judecator: zeci de mii de lei, faina, carne, covoare si un televizor

Dată publicare: 09-03-2015 17:57
Dată actualizare: 12-03-2015 01:47


Cei 4 judecatori ai Tribunalului Bucuresti, arestati in dosarul omului de afaceri Dan Adamescu, vindeau sentinte nu doar pe bani, ci si pentru covoare, haine, televizoare, ceasuri scumpe,sau chiar mancare.

Adevarul stanjenitor a iesit la iveala, in motivarea instantei Curtii de Apel Bucuresti, care i-a condamnat in data de 2 februarie, la pedepse ce insumeaza aproape 41 de ani. Cea mai mare pedeapsa, de 22 de ani cu executare a primit-o "imparatul" cum era numit de apropiati judecatorul Mircea Moldovan. Cel care pe 20 mai 2014 incerca sa scape de procurorii DNA sarind gardul proprietatii sale din Voluntari, primea mita si in natura.

Acesta a primit zeci de mii de lei, tone de faina, carne, un covor, cherestea, un ceas un smartphone si chiar un televizor. Toate de la Ilie Preda, care s-a si autodenuntat. "Intrebat fiind de instanta de ce a dat televizorul (...) judecatorului Moldovan, inculpatul Preda Ilie a raspuns pentru ca nu stiam ce sa-i mai iau. Acest raspuns si modul in care a fost emis de catre inculpat (...) a starnit hohote de ras in sala de judecata", scrie in motivare.

Tot Preda, spun procurorii, i-a luat judecatorului Moldovan si un ceas in valoare de 8000 de lei, ca sa obtina o sentinta favorabila. Insa magistratul nu a fost multumit de felul in care functiona cadoul asa ca a nu a dat verdictul pana nu a incasat si niste bani.

Colegii "imparatului" Moldovan, judecatorii Elena Roventa, Ciprian Viziru si Ion Stanciu s-au limitat la bani. Intre 5 si 15 mii de euro costa la ei o sentinta favorabila in dosarele de insolventa ale lui Dan Adamescu. Totusi Ion Stanciu s-a ales si cu un cozonac. In motivarea arestarii se arata ca "la data de 17.04.2014, inculpatul Stanciu Ion a contactat-o pe Udateanu Luana, care i-a spus ca aveam un cozonacel, care l-am comandat noi special, mare si frumos si mi-e ca va carati cu el..."

Cei 4 judecatori, Dan Adamescu si alti 6 inculpati au facut apel dupa condamnare acesta urmand sa se judece in data de 27 aprilie la Inalta Curte. Dosarul de coruptie a surclasat prin valoarea si tipul mitei celebrul "Caltabosul" in care fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes a fost condamnat la 3 ani de inchisoare pentru trucarea unor licitatii.


VIDEO PROTVPLUS.RO