Jocurile Invictus 2020. Militarii români răniți în teatrele de război merg la Haga
Militarii români răniți în teatrele de război se pregătesc să ia startul la o nouă competiție sportivă desfășurată la nivel internațional: Jocurile Invictus.
Acestea vor avea loc anul viitor, la Haga, în Olanda. Și adună militari răniți pe front din 18 țări.
Echipa României este la a treia participare consecutivă, după ce la ultima competiție a reușit să obțină două medalii de aur, una de argint și două de bronz.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jocurile se desfășoară sub patronajul prințului Harry, Duce de Sussex.
Mulți dintre militarii români răniți în teatrele de operații sunt convinși că sportul ii ajută să -și revină fizic, dar mai ales psihic.
După luni de zile de spitalizare și perioade grele de recuperare, militarii care au mers în misiuni în Afganistan și Irak au de îndeplinit, acum, o misiune la fel de importantă: competiția sportivă Invictus 2020.
Reporter: „Competiția Invictus cum te ajută?”
Florin Oprea, militar în rezervă: „Mă face să nu mă mai gândesc la ce s-a întâmplat și prin ce traumă am trecut. Pur și simplu sunt focusat pe antrenamente”.
În urmă cu trei ani, aflat la prima misiune în Afganistan, Florin a fost rănit în timpul unei misiuni de patrulare. Un dispozitiv improvizat a făcut explozie sub transportorul în care se aflau el și alți colegi.
Florin Oprea, militar în rezervă: „Îmi aduc aminte un țiuit foarte puternic, îl auzeam pe colegul meu din stânga cum strigă la mine și mă întreabă dacă trăiesc.”
Eugen Manaila, militar în rezervă: „Eu am fost rănit grav, piciorul despicat, patru coaste rupte, ambii umeri smulși și mâna dreapta ruptă. A urmat un an și jumătate de recuperare. Mi-am dat seama că doar sporul mă poate ridica”.
La Jocurile Invictus de anul viitor, Eugen va participa la aruncarea greutății, aruncarea discului și power lifting, o probă care presupune ridicarea unor greutăți.
Cei 20 de militari care vor face parte din echipa României vor avea și un consilier de imagine.
Din cauza unor accidentări grave în urmă cărora abia își mai poate mișcă mâinile, Daniel Porumb nu poate participa alături de camarazi la competiția sportivă. Dar le face galerie.
Daniel Porumb, militar în rezervă: „Nu reușesc să țin nici măcar un arc sau cine știe ce în mâna. Transprotorul blindat în care mă aflăm a căzut de pe pod de la o înălțime de 10 metri.”
Militarii au primit drapelul Jocurilor Invictus de la colegii care au concurat în comeptitia precedentă. Până acum, soldații noștri au mers la Jocurile din Toronto și Sydney, unde au obținut medalii la tir cu arcul și canotaj.
Ca să poată participa și anul acesta, militarii au nevoie de echipamente de peste 100.000 de euro. O parte din bani vor fi dați de la Ministerul Apărării Naționale, iar alta vine din sponsorizări, așa cum s-a întâmplat în fiecare an.