Lectia japoneza. In caz de cutremur, niponii se simt in siguranta in turnuri, nu afara: "Ar putea sa imi cada ceva in cap"
Exista viata dupa cutremur, lectia japoneza, EPISODUL 1. V-ati intrebat cum veti reactiona in cazul unui cutremur devastator, de 8 sau 9 pe Richter, mai ales daca locuiti intr-un imobil vechi, neconsolidat?
Dar ce veti face in primele ore de la tragedie intr-un oras paralizat de urmari catastrofale? Tocmai de aceea, Stirile Pro TV demareaza campania "Exista viata dupa cutremur - Lectia japoneza", menita sa traga un semnal de alarma in privinta situatiei dezastruoase in care se afla un numar impresionant de imobile din Romania.
Va prezentam, in saptamanile care urmeaza, o radiografie complexa a modelului japonez, stat care demonstreaza ca este cel mai bine pregatit in cazul unui dezastru.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Intreaga natiune nipona a dezvotat o adevarata constiinta seismica. De la copilasii din gradinite, pana la liderii din aparatul de stat, toti stiu cum sa reactioneze in caz de cutremur, dar si in primele trei zile dupa un dezastru. Este momentul sa invatam si noi. Trebuie sa stim ce sa facem in propriile locuinte sau la locul de munca. Si pretindem autoritatilor sa inceapa rapid programe reale, eficiente, prin care romanii sa fie educati si antrenati constant.
Noiembrie 2016, un cutremur de peste 7 pe Richter loveste Japonia. Cateva sute de locuinte afectate si doar noua victime. Japonezii mai fusesera zdruncinati in aprilie, acelasi an, de un seism de 7,3 pe Richter, in sud-vestul tarii. Au cazut multe case vechi, in mediul rural, locuinte din lemn si zidarie portanta. Mii de persoane au scapat din daramaturi pentru ca au invatat cum, iar autoritatile au stiut sa intervina rapid si foarte organizat. Per total, putine pierderi de vieti omenesti, dar o spaima teribila.
Japonia e o tara care demonstreaza ca a invatat sa infrunte cutremurul mare, sa invete din tragedii. La seismul catastrofal din 1995 au avut peste 6.000 de morti.
Au mai avut unul de cosmar in 2011, cand, la peste 9 pe Richter, a miscat axa Pamantului cu 10 centimetri si a provocat un Tsunami cu valuri de 40 de metri. Au fost 2.000 de victime in cladiri prabusite si alte peste 16.000 de la valurile ucigase care au maturat localitatile costiere. Si totusi, in orasele mari, in frunte cu capitala Tokyo, au fost doar 22 de morti. Din care jumatate au facut infarct, de pe urma unor atacuri de panica si a mobilierului prabusit peste ei in locuinte.
La astfel de forte distructive, Romania ar fi fost ingropata in moloz, recunosc toti specialistii nostri. S-a vazut in tari unde modul de construire si de pregatire a natiunii pentru dezastre se asemana mult cu ce gasim la noi.
1999, Turcia, 18.000 de morti - 7,4 Richter
2004, Indonezia, 150.000 de morti - 9,1 Richter
2005, Pakistan, 80.000 de morti - 7,6 Richter
2008, China, 87.000 de morti - 7,9 Richter
2010, Haiti, 222.500 morti - 7,0 Richter
La peste 9 pe Richter, cutremurul japonez din 2011 a fost de 300 de ori mai puternic decat cel din Haiti, in 2010, care este oficial catastrofa cu cele mai multe victime, peste 220.000 la numar, desi seismul a aut doar 7 pe Richter.
In insula indoneziana Sumatra, in 2004, au fost 150.000 de morti, in Pakistan sau China, cutremure de putin peste 7 au facut cladiri praf si pulbere si s-au inregistrat cate 80.000 de decese. In Turcia au fost peste 18.000 de morti, multi in blocuri cu peste 3 etaje care au picat precum castelele de nisip. Doar chilienii, in 2010, la 8,8 magnitudine, au avut mai putin de o mie de victime, si asta datorita faptului ca statul chilian a studiat si copiat la perfectie modelul japonez.
Ar fi posibil ca Romania sa reduca numarul de victime in cazul unui cutremur devastator, daca ar aplica modelul japonez? Ca sa afle raspunsul, o echipa a Stirilor Pro TV a zburat 17.000 de kilometri, pentru a vedea ce inseamna cu adevarat pregatirea unei intregi natiuni pentru un dezastru de proportii.
Care e secretul japonezilor? Cum reusesc ei sa ridice constructii care nu cad la cutremure si ce ar trebui sa invete autoritatile romane de la ei? Cum se pregatesc sa infrunte un seism mare si ce sa faca imediat dupa ce acesta are loc? Veti afla pas cu pas, in cadrul unei campanii a Stirilor Pro TV.
Japonezii sunt mereu in garda, pentru a evita tragedii de proportii. La acest capitol sunt, de departe, natiunea cel mai bine pregatita pentru dezastru. I-am vazut cum se antreneaza de mici, in zeci si sute de exercitii si aplicatii prin scoli si gradinite. Unde, obligatoriu, sunt implicati locatarii riverani. Prezenta membrilor comunitatii e vitala si impusa prin lege.
Autoritatile japoneze au creat un sistem eficient, prin care oamenii sunt informati, educati si practic antrenati zi de zi sa dea piept cu o eventuala tragedie. Terenul de practica - zeci de laboratoare unde localnicii sunt pregatiti pentru a sti la ce sa se astepte si cum sa actioneze.
Paza buna inseamna si tehnici de supravietuire urbana. Omul de la bloc invata sa treaca primejdia rea ajutandu-se chiar si de o banala plasa de cumparaturi.
Sunt pregatiti mental, disciplinati si nu se mai panicheaza in fata unui cutremur serios. Dar au de ce sa se teama. La seismul de peste 9, din 2011, cand la nivelul solului apa nu mai statea in fantanile oraselor, strazile au vuit minute intregi de zgomotul cladirilor greu incercate. Si totusi oamenii nu tipaa, nu se inghesuiau, nu au creat busculade.
Japonezul vede periodic pe pielea si pe buzunarul lui ce inseamna un seism mare. Si invata cum sa-si aranjeze casa, incat sa nu isi puna viata si nici bunurile in pericol. Si la acest capitol sunt permanent informati.
La Stirile Pro TV veti vedea care e diferenta intre cum isi aranjeaza japonezul casa si ce gasim in casele romanesti. Japonia dezvolta o intreaga industrie eficienta, menita sa iti salveze viata in propria locuinta sau la birou.
O uriasa statie de cai ferate tremura, totul in jur se misca, iar un japonez filmeaza calm totul... Stie ca nu i se va intimpla nimic, ca structura e proiectata sa reziste la cutremure de pana la 10 pe Richter.
Am filmat cum arata si cum functioneaza locul din care trebuie gestionata o catastrofa de proportii, atunci cand in oras e haos, pica toate retelele si nu mai functioneaza nici cladirea Guvernului. Campania va prezinta care e rolul multelor tuneluri subterane de la metroul japonez sau cum actioneaza pompierii, armata sau primaria. Specialisti romani scoliti in Japonia vor explica si cat de important este sa fii alertat cu zeci de secunde si chiar cu minute inainte de producerea unui cutremur mare.
Va aratam si de ce in Japonia siesmologii lucreaza impreuna cu matematicieni de top.
Built Better Before! - acesta e mesajul pe care ni-l transmit specialistii japonezi in izolare seismica a cladirilor, dupa ce au vazut Bucurestiul si alte orase mari de la noi. La japonezi, tot ce ajunge nou in tara in materie de constructii, trebuie testat, dar nu oricum, la scara larga. Case si blocuri in marime naturala sunt zguduite intens, iar la Stirile Pro TV va prezentam examenul japonez al sigurantei in constructii.
Vom vorbi despre cum se face inspectia in constructii in Japonia, cine sunt cei care monitorizeaza santierele si cine raspunde pentru vicii la imobilele vechi si noi. Legislatia japoneza vorbeste despre garantii si despre un termen de valabilitate la cladiri.
Veti vedea cum arata scoli, spitale si blocuri consolidate inteligent, nu numai pentru a salva vieti, ci, mai mult, pentru a le mentine functionale. Marii profesori din Japonia au vazut cum s-a construit in Turcia, Italia sau alte zone cu tragedii seismice. Cum ar fi Romania, unde intalnesti imobile noi cu etaje amplasate in afara proiectului sau ridicate cu baza mai ingusta decat restul structurii.
Si, au mai aflat japonezii, ca in multe blocuri vechi de la noi romanii au demolat peretii despartitori. "Nu e bine, trebuie sa plecati repede din acele blocuri"- ne sfatuiesc ei.
Japonezii invata din tragedii si fiecare seism major ii face sa isi perfectioneze codurile din constructii. Cercetatori tineri si profesori eminenti au pe mana bugete mai mari ca PIB-ul Romaniei, dar le aloca de fiecare data cu folos, pentru programe, inventii si inovatii care sa protejeze vieti. Turnurile foarte inalte din metropolele japoneze se balanseaza usor, fara ca cineva din interior sa fie in pericol.
"Cel mult e ca la raul de mare… Ma simt mai sigur in cladire decat afara, unde poate sa imi cada ceva in cap", spune un japonez care lucreaza intr-un zgarie nori.
In Japonia, modul cum se construieste e prioritate nationala. Veti vedea blocuri noi, construite rezistent dupa coduri moderne, care au, chiar si asa, extra masuri de siguranta.
Noua campanie a Stirilor Pro TV isi propune sa redeschida un dosar greu, pe care niciun guvern romanesc nu a reusit sa-l rezolve pana acum: siguranta caselor noastre, vechi sau noi, la urmatorul cutremur mare. Cum ne protejam viata, ce inseamna cu adevarat masuri de siguranta si cat de periculoase pot fi imobilele vechi de la noi, sunt subiecte care vor fi readuse pe tapet, la Stirile Pro TV.
E un demers jurnalistic menit sa puna in garda si autoritatile noastre, care trebuie sa inteleaga mai mult ca oricand ca au pe umeri raspunderea a mii de vieti. Se construieste in continuare haotic si necontrolat in Romania, iar un cutremur mare n-am mai avut de 40 de ani. Este exact intervalul de timp scurs intre marile seisme din zona Vrancei. Urmatorul cutremur devastator s-ar putea produce chiar acum.