Jandarmul care a căzut de pe cal de Ziua Națională a fost dat de șefii săi pe mâna procurorilor. Care sunt acuzațiile
Jandarmul care a căzut de pe cal de Ziua Națională în București a fost dat pe mâna Parchetul Militar. Reclamația depusă chiar de șefii săi îl vizează și pe un coleg al jandarmului, pentru că împreună ar fi mințit în legătură cu cele întâmplate.
O anchetă internă ar fi scos la iveală faptul că subofițerul, fost șef al Detașamentului de Cavalerie, ar fi coborât din șa încălcând regulamentele militare.
Momentul în care jandarmul de la Detașamentul de Cavalerie încearcă fără succes să urce în șaua calului, ba chiar cade, a fost surprins de un trecător cu telefonul mobil.
Iar imaginile devenite virale i-au revoltat pe șefii Jandarmeriei, care au dispus un control disciplinar împotriva subofițerului îmbrăcat în uniformă de gală. Cercetarea ordonată la nivelul Jandarmeriei Capitalei l-a vizat și pe colegul care ținea calul de căpăstru.
Căpitan Alex Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București: ”Verificările planează asupra întregii desfășurări a acțiunii, inclusiv asupra modului în care a fost pregătită și executată misiunea de către cei doi”.
Oficialii Jandarmeriei susțin că subofițerul, cu o experiență de 15 ani în detașamentul de cavalerie, ar fi avut ordin să stea călare într-un perimetru din preajma paradei militare, într-o misiune de reprezentare a Jandarmeriei, de Ziua Națională.
Or, ar fi constatat comisia de cercetare disciplinară, jandarmul ar fi coborât de pe cal fără să aibă acordul sau ordinul unui ofițer, încălcând astfel regulamentul militar.
Cercetați și de Consiliul de Onoare
Ancheta internă a luat însă o turnură neașteptată, iar cei doi jandarmi sunt bănuiți că ar fi încercat să ascundă adevărul despre cele petrecute în zona Pieței Presei Libere din Capitală, chiar pe 1 Decembrie.
Exista inclusiv bănuiala că subofițerul, care nu a reușit să urce în șa, ar fi fost băut, fără însă ca vreo probă obiectivă să confirme acest lucru.
Căpitan Alex Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București: ”Este vorba despre o anumită conduită pe care trebuie să o aibă un cadru militar activ. Este vorba despre sinceritate, despre asumarea propriilor fapte, lucruri de care colegii mei nu au dat dovadă, așa că s-a ajuns la sesizarea Parchetului Militar. Practic, ei încercând să ascundă motivele reale pentru care s-a petrecut acel incident, intrăm în detalii și nu aș vrea să mă pronunț”.
Cei doi jandarmi sunt acum vizați nu doar de ancheta penală a Parchetului Militar, ci și de una a Consiliului de Onoare, care ar putea decide inclusiv trecerea lor în rezervă.
Până atunci, subofițerii au fost mutați într-o altă structură a Jandarmeriei, departe de Cavalerie. Reprezentanții Jandarmeriei susțin că, prin statut, le este interzis să comenteze public anchetele care îi vizează.