Izolarea la domiciliu şi carantina nu mai sunt obligatorii. După decizia CCR, autorităţile pot doar să le "recomande"
Prefecţii au fost informaţi vineri că, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR conform căreia pacienții nu mai pot fi ținuți în spital fără acordul lor, cetățenii nu mai pot fi obligaţi să stea carantină sau izolare la domiciliu.
Tot mai mulți bolnavi de COVID-19 au cerut să fie externați, chiar dacă au simptome, după decizia Curții Constituționale, conform căreia pacienții nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare fără acordul lor.
Hotărârea CCR a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.
Deja doi bolnavi de COVID-19 au reușit chiar să ajungă acasă. În aceste condiții, ministrul Sănătății i-a rugat vineri pe medici să se implice și să-i convingă pe cei în cauză, măcar să respecte izolarea sau carantina, care juridic sunt acum doar recomandări.
Guvernul caută o soluţie pentru a face izolarea la domiciliu şi carantina obligatorii din nou
Guvernul caută acum o soluție legislativă prin care oamenii să poată fi, din nou, obligați să stea în izolare la domiciliu sau carantină. Curtea Constituțională a stabilit că, pentru astfel de obligații e nevoie de o lege, nu de ordin de ministru, cum a fost până de curând. Până ca noua lege să apară, decizia Curții Constituționale produce efecte.
Ministrul Nelu Tătaru a afirmat, vineri seară, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru "punerea în concordanţă" a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19, scvrie Agerpres.
"Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup grup de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate.
Medicina este un domeniu în care poţi prevedea într-o anumită măsură - noi obişnuim să spunem că nu există boli, există bolnavi. Particularitatea fiecărui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac să ai o predictibilitate redusă. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potenţialul critic al acestei boli şi acţionezi în consecinţă. Ne-am asumat şi vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituţională", a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.
De ce a declarat CCR neconstituţionale izolarea şi carantina
Curtea Constituţională a publicat miercuri motivarea deciziei din 25 iunie, prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.
CCR solicită guvernului să stabilească această măsură prin lege. În plus, Curtea mai arată că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta “detenția de ordin medical”. Oficialii guvernamentali răspund că în scurt timp vor modifica legea sănătății și vor aduce clarificări privind internarea pacienților cu boli transmisibile.
În mod normal, publicarea motivării ar fi trebuit să găsească autorităţile cu un proiect de lege în Parlament din moment ce se ştia încă de acum câteva zile ca internarea obligatorie a pacienţilor decisa prin ordin de ministru e ilegală. Aşadar, din momentul apariţiei în Monitorul oficial, niciun pacient diagnosticat cu coronavirus nu va mai putea fi internat împotriva voinţei lui.
Judecătorii CCR spun că spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate. Aceştia mai spun că internarea obligatorie ar trebui să fie ultima opţiune a autorităţilor şi nu se justifica decât dacă măsuri mai puţin severe au fost considerate ineficiente. De pildă, una dintre discuţii se referea la posibilitatea ca asimptomaticii să se trateze acasă, lucru ce nu a fost luat până acum în considerare de autorităţi.
Sursa: R.P.
Etichete: coronavirus, pandemie, CCR, Nelu Tataru, masuri, carantina, izolare la domiciliu,
Dată publicare:
04-07-2020 09:09