ISU Dâmbovița, în vizorul DNA și al Parchetului Militar, după exploziile de la stația GPL din Crevedia
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița este în vizorul Direcției Naționale Anticorupție și al Parchetrului Militar.
Încă de miercuri dimineață acolo au descins anchetatorii care vor să afle dacă ofițerii au făcut tot ceea ce trebuia pentru ca stația GPL de la Crevedia să nu mai funcționeze după ce tot cei de la ISU au descoperit nereguli grave. O investigație penală vizează și rănirea zecilor de pompieri salvatori după a doua explozie de sâmbătă seara.
A doua explozie de sâmbătă seara de la Crevedia, în care au fost răniți 26 de pompieri salvatori, este investigată de Parchetul Curții Militare de Apel București.
Procurorii militari au început urmărirea penală in rem pentru neluarea și nerespectarea normelor de sănătate și securitate în muncă, dar și pentru vătămare corporală din culpă.
Anchetatorii au cerut documentele pentru normele de protecția muncii și echipamentul din dotare al pompierilor. În imaginile filmate imediat după dezastru au fost văzute căști topite din cauza temperaturilor uriașe degajate de incendiu.
Procurorii militari nu vor investiga și deciziile operative. Unul dintre cei mai experimentați pompieri care a fost implicat în stingerea a mii de incendii a declarat pentru Știrile PRO TV, sub protecția anonimatului, că anchetarea incidentului soldat cu răniți printre salvatori nu trebuie să se transforme într-o vânătoare a celor care au luat decizii sâmbătă seara.
Fost comandant de intervenții: „Niciodată, o astfel de misiune nu are risc zero. Decât să nu iei nicio decizie, mai bine iei o decizie mai puțin bună. Șefii intervenției au luat, poate, decizii care s-au bazat pe informații puține, poate chiar inexacte, de la fața locului. Cât privește echipamentul de protecție al pompierilor, a cărui calitate este puțin peste medie, el și-a făcut treaba. Altfel astăzi vorbeam despre mai mulți morți.”
De asemenea, procurorii militari de la DNA vor să afle dacă retragerea autorizației de securitate la incendiu pentru platforma GPL de la Crevedia, a fost suficientă, sau inspectorii ISU Dâmbovița trebuiau să facă mai mult pentru oprirea oricăror activități de mutare a gazului dintr-o cisternă în alta.
Procurorii militari din DNA au descins la sediul ISU Dâmbovița și au cerut toate documentele legate de platforma GPL de la Crevedia. Atât pe cele prin care au autorizat inițial funcționarea punctului de lucru, cât și cele prin care s-a retras autorizația de securitate la incendii. Anchetatorii vor să afle dacă nu cumva au fost și eventuale abuzuri în serviciu.
Pentru presupuse abuzuri în serviciu care au adus foloase necuvenite firmei deținute de familia primarului Ion Doldurea din Caracal vor da socoteală la DNA instituțiile care au fost avertizate de pompieri că punctul de lucru de la Crevedia nu mai este autorizat. Între ele Prefectura Dâmbovița și Primăria Crevedia.