Portitele din lege care permiteau recalcularea alcoolemiei dupa accident. De 3 ani, un sofer scapa de raspunderea penala
La trei ani dupa un accident in care sotia si fiul sau au fost grav raniti un bucurestean incearca sa isi faca dreptate si nu poate.
Soferul care i-a lovit, bause, iar alcoolemia la testele de sange a iesit de peste 1,6. Insa, prin portitele lasate de vechiul cod penal, vinovatul a cerut o recalculare a alcoolemiei si nu mai raspunde penal cel putin deocamdata.
Sentimentul de panica amestecat cu frica e inca prezent. La trei ani dupa accidentul de pe Calea Vacaresti din Capitala, Mircea Gheran inca mai spera sa i se faca dreptate. El, sotia si baiatul lor de doi ani se aflau in masina, cand au fost loviti de un sofer care venea de pe sensul opus si a facut stanga in fata lor. Sotia si fiul lui au fost raniti, iar masina facuta praf.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Politistii au inceput o ancheta pentru conducere in stare de ebrietate si vatamare corporala impotriva soferului, Marian Cocan. Ancheta a durat trei ani, iar la final cauza a fost casata. Nu s-a savarsit nicio fapta penala, a scris procurorul langa cele doua infractiuni de vatamare corporala si cea de conducere in stare de ebrietate. Cum a fost posibil?
Alcoolemia a ajuns sa scada de la 1,6 la mie alcool in sange, in noaptea in care s-a produs accidentul, la numai 0,4 la mie, adica sub limita penala, in actele procurorului. S-a intamplat asa pentru ca alcoolemia se poate recalcula.
"E o metoda stiintifica criticata pentru ca se bazeaza pe un element subiectiv -declaratia de consum. Adica daca e invatat ce sa declare poate scapa din punct de vedere penal", a spus Valentin Gheorghiu - director adjunct IML Mina Minovic.
Si asa a facut soferul vinovat. A declarat initial ca a baut vin cu apa si a mancat un sandvis. Vazand ca alcoolemia ramane mare, a dat o noua declaratie la un an dupa accident si a spus ca a baut 400 de mililitri de palinca, dupa ce a mancat.
Asta a coborat alcoolemia in sange, la momentul producerii accidentului sub pragul penal, adica sub 0,8 la mie in sange. Chiar cei care i-au facut recalcularea recunosc ca este o metoda care ii ajuta pe vinovati sa scape.
"Cine poate verifica ce a zis pentru ca sunt multi care zic ca beau de unii singuri acasa si cum poti sa confirmi sau sa infirmi ce zice, practica ne spune ce e imposibil", a explicat Valentin Gheorghiu.
Procurorul putea sa nu tina cont de aceasta recalculare si sa trimita dosarul in instanta. Dar nu a facut asa. Apoi, a aplicat la cele doua acuzatii de vatamare corporala grava legea cea mai favorabila. Daca nu sunt 90 de zile de ingrijiri medicale, nu e fapta penala.
Acestea par a fi elementele necesare pentru oricine doreste sa scape de acuzatia ca a produs un accident rutier, soldat cu victime, cand era baut la volan. Ancheta sa dureze cat mai multi ani, alcoolemia sa fie coborata artificial prin recalculari, vatamarea corporala sa nu fie considerata grava iar procurorul sa tina cont de toate acestea.
Mircea Gheran a facut plangere impotriva deciziei anchetatorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4. Spera sa obtina macar in ultimul ceas dreptate pentru copilul sau ramas fara dinti dupa accident si pentru sotia lui care are inca in picior bucati de metal dupa impactul din acea seara.